Πανεπιστήμια-Πάνω από 700 υπογραφές μελών ΔΕΠ ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

719

Ξεπερνούν τις 700 οι υπογραφές των μελών Διδακτικού κι Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων στο κείμενο εναντίωσης στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται:

Το νομοσχέδιο για τα “μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια” είναι αντιδραστική τομή στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας και του δημόσιου πανεπιστημίου.

Κηρύσσει τον πόλεμο στα παιδιά από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και τα εμποδίζει να συναντηθούν με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Διαρρηγνύει τη διαλεκτική σχέση εκπαίδευσης κι έρευνας, υπονομεύει το έργο μας και τις συνθήκες εργασίας στα πανεπιστήμιά μας.

Όλες και όλοι εμείς που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την ανάγκη αυτό να διευρυνθεί προς όφελος της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε νομοθέτημα που οδηγεί με το ένα ή τον άλλο τρόπο στην παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Το υπερασπιζόμαστε ως την ελάχιστη προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για αυτό που είναι σήμερα σύγχρονο, αναγκαίο και προοδευτικό.

Επειδή :

  • Ιδεοληψία είναι ο επί 30 χρόνια στόχος της αναθεώρησης του άρθρου 16
  • Αναχρονισμός είναι η επιστροφή στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι στρατιές των πτυχιούχων ανέργων, οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των νέων επιστημόνων
  • Δογματική εμμονή είναι ότι η συνύπαρξη με τα ιδιωτικά θα ευνοήσει τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ η πείρα της «συνύπαρξης» στα δημόσια σχολεία και τα νοσοκομεία, αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.
  • Είναι φθηνή δημαγωγία ότι τα εκατομμύρια ευρώ που θα περάσουν από τα πανεπιστήμιά μας θα αφήσουν πίσω τους υποδομές για τους φοιτητές μας, τους ερευνητές, τους εργαζόμενους.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα:

  • Σύγχρονο είναι το πανεπιστήμιο που παράγει νέα γνώση και προσφέρει σπουδές υψηλού επιπέδου, που οδηγούν σε επαγγέλματα κι εργασιακές συνθήκες αντάξιες της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης.
  • Προοδευτικό είναι το πανεπιστήμιο που υπηρετεί την αντίληψη ότι η δημόσια εκπαίδευση δεν αποτελεί κόστος και ότι όφελος δεν είναι το εμπόριο ελπίδων.
  • Αναγκαιότητα είναι η όσο το δυνατόν ανεμπόδιστη, ισότιμη πρόσβαση στα δωρεάν, δημόσια πανεπιστήμια, με υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας που να επιτρέπουν σε κάθε φοιτήτρια και φοιτητή να σπουδάσει εκεί που πέρασε, στηρίζοντας επί της ουσίας τα περιφερειακά πανεπιστήμια.
  • Ελεύθερο είναι το πανεπιστήμιο με σταθερή, κρατική χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση, με μόνιμες θέσεις εργασίας όλων των κατηγοριών, για να μην είναι άθυρμα των πρόσκαιρων αναγκών της αγοράς και υποδουλωμένο στα συμφέροντα των χρηματοδοτών.

Όλες και όλοι εμείς, που έχουμε περάσει χιλιάδες ώρες σε αμφιθέατρα, αίθουσες, εργαστήρια και γραφεία, διδάσκοντας, ερευνώντας, μελετώντας, μαζί με τις ομάδες μας, πολλές φορές χωρίς στήριξη ούτε για τα στοιχειώδη, λογοδοτούμε στον ελληνικό λαό και στους φοιτητές μας.

Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντί τους, τον καλούμε να ενώσει τη φωνή του μαζί με τις δικές μας και των φοιτητριών και φοιτητών μας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενάντια στην υποδούλωση των πανεπιστημίων μας στα συμφέροντα των λίγων. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες και παρούσες σε αυτό τον αγώνα, διεκδικώντας ανυποχώρητα τη διεύρυνση και αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης που έχει σήμερα ανάγκη η νέα γενιά

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας