Η ανασκόπηση μαχών-λοιπών γεγονότων της 22/4 στον Ουκρανικό πόλεμο

615
Από τις ειδήσεις της μέρας που έφυγε (22/04) δύο ήταν αυτές που ξεχώρισαν και αμφότερες μας έρχονται από το θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων: αφενός η σημαντική, από επιχειρησιακής πλευράς, απελευθέρωση του Οτσερέτινο από τα ρωσικά στρατεύματα, αφετέρου το εντυπωσιακό, αλλά και άκρως «παραγωγικό» πλήγμα των ρωσικών δυνάμεων στον τηλεοπτικό πύργο του Χαρκόβου, που είχε αποτέλεσμα όχι μόνο το θεαματικό γκρέμισμά του, αλλά και αρκετές ακόμη (θετικές για τη ρωσική και αρνητικές για την ουκρανική πλευρά) συνέπειες, στις οποίες θα αναφερθώ παρακάτω.
– Αρχικά θα αναφερθώ εν τάχει σε μερικές ειδήσεις από τον «περίγυρο» της ρωσικής ΕΣΕ.
– Συνέντευξη στην ουκρανική υπηρεσία του BBC έδωσε ο γνωστός απεχθής επικεφαλής της GUR (Κύριας Διεύθυνσης Κατασκοπείας) της χώρας-Error 404, Κιρίλ Μπουντάνοφ. Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τον τρόπο σκέψης ορισμένων στελεχών της χούντας του Κιέβου, αφού ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιοι που, εν μέσω του κυνισμού και της απανθρωπιάς τους, δεν στερούνται της ικανότητας να σκέφτονται πιο νηφάλια απ’ ό,τι ανεγκέφαλοι τύποι σαν τον ίδιο τον Ζελένσκι, τον Ποντολιάκ, τον Γερμάκ κ.ά. Προσέξτε, λοιπόν, τις παραδοχές που κάνει ο Μπουντάνοφ στις παρακάτω θέσεις:
▪️Δύσκολη κατάσταση περιμένει την Ουκρανία από τα μέσα Μαΐου
▪️Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει επαρκή αριθμό πυραύλων για να χτυπήσουν τι; ενεργειακές υποδομές της «Ουκρανίας».
▪️Η Ρωσία ξεπερνά αποτελεσματικά τις κυρώσεις.
▪️Η κατάσταση έχει αλλάξει από τότε που ο ίδιος υποσχέθηκε μια προέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων της «Ουκρανίας» στην Κριμαία, γι’ αυτό και αυτή δεν πραγματοποιήθηκε.
▪️Το ηθικό των ρωσικών στρατευμάτων ανέβηκε μετά την απελευθέρωση της Αβντέγεφκα.
▪️Σύμφωνα με τον Μπουντάνοφ, η Ουκρανία επιβραδύνει τη διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου λόγω φόβου για ένα νέο «Μαϊντάν».
▪️Ο Μπουντάνοφ, τέλος, αρνήθηκε να σχολιάσει την αποτυχημένη αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας το περασμένο καλοκαίρι (Στγ: χαζός είναι να τη σχολιάσει;;;).
– Τα συμπεράσματα δικά σας…
– Στο αεροδρόμιο του Κισινιόφ στη Μολδαβία συνελήφθησαν ανώτατα στελέχη της αντιπολίτευσης της χώρας, τα οποία είχαν ταξιδέψει στη Μόσχα για να συμμετάσχουν στην ίδρυση μιας νέας πολιτικής και εκλογικής συμμαχίας με τίτλο Pobeda («Νίκη»). Στο γεγονός αυτό είχα αναφερθεί σε προηγούμενο σημείωμά μου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και η ηγέτιδα του κόμματος της αντιπολίτευσης «Αναγέννηση», Νατάλια Παράσκα. Οι αστυνομικές αρχές του καθεστώτος της Μάγιας Σάντου, ωστόσο, δεν τόλμησαν να συλλάβουν εκ νέου την επικεφαλής της Αυτόνομης Περιοχής της Γκαγκαουζίας, Γεβγκένια Γκούτσουλ, υπό τον φόβο της πρόκλησης μεγάλης κοινωνικής αναταραχής, αφού θεωρείται μία από τις πιο επιδραστικές πολιτικές φιγούρες της χώρας.
– Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Μπέλγκοροντ Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ, από την έναρξη των μαζικών ουκρανικών πληγμάτων στην περιοχή (Στγ: ως έναρξη θεωρείται το επαίσχυντο τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της πόλης του Μπέλγκοροντ στις 30/12/2023), έχουν χάσει τη ζωή τους 120 άμαχοι πολίτες (εκ των οποίων τα 11 – παιδιά), ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 651 (μεταξύ αυτών και 51 παιδιά). (Στγ: τι να σχολιάσει κανείς εδώ;;;).
– Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν και πάλι ισχυρά και στοχευμένα πλήγματα σε στρατηγικές υποδομές της χώρας-Error 404. Επίκεντρο των χτεσινών επιθέσεων ήταν οι Περιφέρειες Χαρκόβου και Οδησσού. Στους προορισμούς των ρωσικών πυραύλων και drones προστέθηκε απόψε το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες και η Περιφέρεια του Κιέβου, ενώ στο Χάρκοβο τα στοχευμένα πλήγματα κατά στρατηγικών υποδομών συνεχίζονται όλη τη νύχτα και μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο.
– Τα πιο εντυπωσιακά, αλλά και ουσιαστικά πλήγματα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Χάρκοβο ήταν αυτά στον τηλεοπτικό πύργο της πόλης (ένα από τα πιο ψηλά κτίσματα στη λεγόμενη «Ουκρανία», ύψους 240 μέτρων!) και στο KhTZ (εργοστάσιο τρακτέρ του Χαρκόβου). Ο πύργος ουσιαστικά χρησιμοποιούνταν ως ένα «πολυεργαλείο» τηλεπικοινωνιών: τηλεοπτικό σήμα, ίντερνετ, αναμεταδότες σήματος για drones που επιτίθεντο στο έδαφος της Ρωσίας, οπτική αναγνώριση και (αντι)κατασκοπεία. Με την καταστροφή της εν λόγω υποδομής, ουσιαστικά το Κίεβο έχασε σε μεγάλο βαθμό τα «μάτια» και τ’ «αυτιά» στην περιοχή, κάτι που αναμένεται να έχει αντιθέτως θετική επίδραση στις κινήσεις της ρωσικής πλευράς. Προσωπικά, δεν είμαι σε θέση να ισχυριστώ με βεβαιότητα ότι τέτοιου είδους χτυπήματα είναι ο προάγγελος μιας ευρείας κλίμακας επίθεσης των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή, ωστόσο αυτή είναι μια αρκετά πιθανή εκδοχή. Το KhTZ πάλι χρησιμοποιούταν ως χώρος επισκευής και στάθμευσης τεθωρακισμένων οχημάτων των VSU. Στο χώρο δημιουργήθηκαν, από τα ρωσικά πλήγματα, περί τις 50 (!!!) αλυσιδωτές εκρήξεις, αφού μεταξύ άλλων χτυπήθηκε και αποθήκη πυρομαχικών στο χώρο του εργοστασίου.
– Στον αντίποδα, οι VSU συνέχισαν τις προσπάθειες να χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές και άμαχο πληθυσμό, αλλά και κάποιες σημαντικές ρωσικές στρατιωτικές υποδομές. Στη Σεβαστούπολη επιχειρήθηκε πλήγμα στον πολεμικό ναύσταθμο της πόλης, ωστόσο η πυρκαγιά που προκλήθηκε προκάλεσε ασήμαντες υλικές ζημίες και κατασβήστηκε γρήγορα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης της περιοχής. Στις Περιφέρειες Κουρσκ και Μπέλγκοροντ συνεχίστηκαν μέχρι και απόψε τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες οι απόπειρες να πληγούν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα ήταν και είναι άριστα προετοιμασμένη και μέχρι αυτή την ώρα αντιμετωπίζει με απόλυτη επιτυχία τις ουκρανικές επιθέσεις.
– Στα νέα από την πρώτη γραμμή του μετώπου τώρα:
– Στα «βόρεια»« μέτωπα και ειδικότερα στο τμήμα γύρω από το Κράσνι Λιμάν και το Σέβερσκ, είχαμε σημαντικές προωθήσεις των ρωσικών δυνάμεων στις περιοχές της Μπελογκόροφκα (Στγ: υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί εισόδου των ρωσικών στρατευμάτων στον οικιστικό ιστό του χωριού), τη Ραζντόλοφκα και τα Τερνί.
– Στο τμήμα δυτικά του Αρτιόμοφσκ συνεχίζεται η σταδιακή περικύκλωση του Τσάσοφ Γιαρ απο 3 κατευθύνσεις. Η γραμμή του μετώπου δεν άλλαξε ουσιαστικά χτες, ωστόσο η δυναμική των εξελίξεων οδηγεί μαθηματικά στην επερχόμενη ολομέτωπη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Τσάσοφ Γιαρ, ένα από τα σημαντικότερα διοικητικά και ανεφοδιαστικά κέντρα των VSU σε όλη τη γραμμή του μετώπου.
– Στα πέριξ της Αβντέγεφκα οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές: απελευθερώθηκε χτες το Οτσερέτινο (ή, κατά τους πιο μέτριους υπολογισμούς, το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του). Η ρωσική σημαία υψώθηκε στο κέντρο της πόλης και στο κτήριο του Δημαρχείου. Η τακτική-επιχειρησιακή σημασία αυτής της απελευθέρωσης είναι τεράστια, καθώς το χωριό είναι χτισμένο σε ύψωμα 241 μέτρων και ουσιαστικά ελέγχει οπτικά όλη τη γύρω περιοχή. Παράλληλα τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται και έχουν εισέλθει στον οικιστικό ιστό ταυτόχρονα αρκετών χωριών της περιοχής: Νοβοκαλίνοβο, Μπερντίτσι, Ουμάνσκογε, Νετάιλοβο είναι τα κυριότερα από αυτά. Αλλά και στην περίμετρο της Μάργινκα τα πράγματα πηγαίνουν εξίσου καλά: οριστικοποιήθηκε η απελευθέρωση της Νοβομιχάηλοφκα, ενώ στην Κρασνογκόροφκα οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τα νότια και ανατολικά προάστια της πόλης και επιχειρούν προώθηση προς το κέντρο της.
– Στο μέτωπο Ζαπορόζιε – Ορέχοφ, οι VSU επιχειρούν κατά το τελευταίο 2ήμερο συστηματικές αντεπιθέσεις στα σημεία όπου έχουν χάσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, ήτοι στα ερείπια του Ραμπότινο και στις δασικές εκτάσεις ΒΔ του Βερμπόβογε. Τους Ουκρανούς στρατιωτικούς «υποδέχονται» αεροπορικοί πύραυλοι και τηλεκατευθυνόμενες βόμβες, την ίδια στιγμή που οι VSU ως βασικό τους όπλο στην περιοχή έχουν τα FPV-drones, που δημιουργούν αρκετούς «πονοκεφάλους» στη ρωσική πλευρά. Η τελευταία, ωστόσο, εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να δημιουργεί σημαντικές φθορές στο έμψυχο και το τεχνικό δυναμικό των VSU όχι μόνο στην πρώτη γραμμή, αλλά και στα μετόπισθεν.
– Αμετάβλητη, τέλος, παρέμεινε η κατάσταση στην περιοχή της Χερσώνας και στα γνωστά Κρίνκι και γέφυρα Αντόνοφσκι.
– Εν τάχει περνώ και στον πίνακα των χτεσινών (22/04) απωλειών των VSU ανά επιμέρους μέτωπο:
– «Βόρεια» μέτωπα (ρωσοουκρανικά σύνορα, Περιφέρεια Χαρκόβου, Κράσνι Λιμάν, Σέβερσκ κλπ): Περίπου 25 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 αυτοκίνητα pickup και 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο των 122 mm 2S1 Gvozdika.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ (Αρτιόμοφσκ, Τσάσοφ Γιαρ, Σολεντάρ, Μάργινκα κοκ): Περίπου 410 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 9 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο των 122 mm 2S1 Gvozdika, 1 σταθμός ραδιοηλεκτρονικού πολέμου Anklav και 1 αποθήκη πυρομαχικών.
– Αβντέγεφκα και γύρω: Περίπου 365 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 BMP τύπου Marder (γερμανικής κατασκευής), 12 στρατιωτικά αυτοκίνητα. 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο των 122 mm D-30 και 3 σταθμοί ραδιοηλεκτρονικού πολέμου Nota και Bukovel’-AD.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Ζαπορόζιε): Περίπου 95 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο των 155 mm FH-70 (βρετανικής παραγωγής).
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 45 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 αυτοκίνητα pickup.
– Από ρωσικά πυρά επλήγησαν / καταστράφηκαν ακόμη:
* 1 σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας των VSU στην περιοχή του Χαρκόβου και
* 1 χώρος φύλαξης επιθαλάσσιων drones στην Οδησσό.
– Τέλος, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χτες 240 ουκρανικά drones.
– Φτάνοντας στην ολοκλήρωση και της αποψινής ανασκόπησης, παρουσιάζω, ως συνήθως, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (22/04/2024): 592 αεροπλάνα, 270 ελικόπτερα, 22.529 drones, 508 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 15.817 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.269 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 9.040 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 21.232 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας