Handelsblatt: Ελλάδα, μια χώρα που ματώνει

1431
Handelsblatt

Η φυγή νέων και καταρτισμένων Ελλήνων στο εξωτερικό, λόγω της κρίσης και της διαφθοράς και οι πανακριβές καλοκαιρινές διακοπές στα ελληνικά νησιά στις σελίδες του γερμανόφωνου Τύπου

Στη διαδικτυακή σελίδα της Handelsblatt, o ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ αναφέρεται εκτενώς σε άρθρο με τίτλο «Μια χώρα που ματώνει» στη φυγή μισού εκατομμυρίου νέων Ελλήνων στο εξωτερικό. Το άρθρο ξεκινάει με το παράδειγμα του 38χρονου Αλέξανδρου και της συζύγου του, οι οποίοι όχι μόνο δεν είναι άνεργοι αλλά έχουν και καλοπληρωμένες δουλειές: «’Δεν φεύγουμε από ανάγκη αλλά γιατί δεν βλέπουμε μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας’ λέει ο Αλέξανδρος. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση το 2009, η Ελλάδα έχασε το ένα τέταρτο της οικονομικής της απόδοσης. Εν τω μεταξύ αυξάνεται και πάλι το ΑΕΠ αλλά αναιμικά: 1,4% τον προηγούμενο χρόνο, πιθανόν 2% αυτό τον χρόνο. Η ανεργία βρίσκεται στο 20% και στους νέους 15 έως 25 χρόνων φθάνει μάλιστα στο 42%. Θα διαρκέσει ακόμα πολλά χρόνια μέχρι η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι το επίπεδο που είχε πριν από την κρίση. Αυτό όμως που μακροπρόθεσμα βαραίνει πολύ περισσότερο απ‘ ό,τι η ύφεση και η ανεργία, είναι ότι πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες έφυγαν, στην πλειονότητά τους με πτυχίο ΑΕΙ».

Ακριβές οι διακοπές στην Ελλάδα

«Ελλάδα, μια ακριβή απόλαυση διακοπών» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το άρθρο του ο Φέρυ Μπατζόγλου στην εφημερίδα Tiroler Tageszeitung. Το δημοσίευμα αναφέρεται στα ακριβά εισιτήρια, διαμονή και φαγητό για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. «Διαδρομή από τον Πειραιά στην Τήνο με ένα συμβατικό, αργοκίνητο καράβι που πλέει στο Αιγαίο. Ο καφές φίλτρου κοστίζει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4 ευρώ και το γλυκό φθάνει μάλιστα τα 6 ευρώ… Ακριβά δεν είναι όμως μόνο τα νησιά αλλά και η ηπειρωτική χώρα, ωστόσο αναμένονται 32 εκατομμύρια τουρίστες. 10% περισσότεροι σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Ένα νέο ρεκόρ».

Η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι διακοπές στην Ελλάδα έγιναν μια ακριβή απόλαυση την οποία πολλοί ντόπιοι δεν μπορούν να αντέξουν. Μια διαδρομή με το πλοίο μετ‘ επιστροφής για μια οικογένεια με αυτοκίνητο στη Λέσβο κοστίζει 600 ευρώ. Τα καταλύματα για έναν μέσο εργαζόμενο είναι απλησίαστα. Κάτω από 150 ή 200 ευρώ τη βραδιά στη Μύκονο ή στην Σαντορίνη δεν υπάρχει κάτι αξιοπρεπές για να μείνεις».

Και η Tiroler Tageszeitung καταλήγει: «Οι ντόπιοι δεν έχουν κάνένα κέρδος από όλα αυτά. Μάγειρες, σερβιτόροι, ρεσεψιονίστ ή καμαριέρες για ένα μηνιαίο μισθό 200, 300 ή το πολύ 900 ευρώ. Επτά μέρες την εβδομάδα. Άπειρες, απλήρωτες υπερωρίες θεωρούνται κάτι απολύτως φυσιολογικό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας