H Ρωσία νίκησε-Γερμανία: Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

2211
H Ρωσία νίκησε-Γερμανία

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα πραγματοποιηθεί ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz

Τελικά όπως ήταν αναμενόμενο η Ρωσία κέρδισε τον μεγάλο της στόχο, που ήταν να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και να ανακοπεί η επέκταση της βορειοατλαντικής συμμαχίας προς τα ανατολικά.
Πως αποδεικνύεται αυτό;
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα πραγματοποιηθεί ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz.
Η ένταξη της Ουκρανίας δεν είναι στην ατζέντα του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος.
«Επίσης, κατέστησα σαφές στην Ρωσία και στην επίσκεψή μου ότι αυτή η επιλογή δηλαδή η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στο τραπέζι και δεν θα πραγματοποιηθεί», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF.
«Είπα δημόσια ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ατζέντα της συμμαχίας σήμερα », πρόσθεσε.
«Αυτό το κατάλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, αυτό κατάλαβε και ο Γάλλος πρόεδρος».

Ο Olaf Scholz επισήμανε ότι συμμερίζεται την ανησυχία του Ρώσου Προέδρου Putin για την ασφάλεια και ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτραπεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Οι Ρώσοι ανησυχούσαν για το ζήτημα ελέγχου της ασφάλειάς τους.
Ο Putin ανησύχησε ότι το ΝΑΤΟ έχει στρατιωτική βάση και ρουκέτες στην Ουκρανία με στόχο το ρωσικό έδαφος.
Γι’ αυτό προσπαθήσαμε να καταστήσουμε σαφές ότι αυτό δεν θα συμβεί», διευκρίνισε.
Η επιδίωξη της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ φάνηκε να είναι μια από τις βασικές διαφωνίες που προκάλεσαν τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο τότε Πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko υπέγραψε μια συνταγματική τροποποίηση που δεσμεύει τη χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο.

Ο Poroshenko είπε στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας λίγες μέρες αφότου υπέγραψε την τροπολογία ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία.

Από τη ρωσική πλευρά, ο Putin υποστηρίζει ότι η Ρωσία πρέπει να θέσει «κόκκινες γραμμές» για να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία ως βάση για να ελέγξει την Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες συμμαχίες της Ουκρανίας προσπάθησαν να αποφύγουν τον πόλεμο αποκλιμακώνοντας τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ωστόσο, η Ρωσία επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ότι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις θεμελιώδεις ανησυχίες για την ασφάλεια της απαιτώντας από το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επέκτασή του προς τα ανατολικά και να μην αναπτυχθούν οπλικά συστήματα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Ο Putin εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αφού οι προσπάθειες αποτροπής του πολέμου απέτυχαν.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σημείωσαν ταχεία πρόοδο και φέρεται να είχαν περικυκλώσει αρκετές πόλεις ή εγκαταστάσεις της Ουκρανίας την πρώτη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απέκτησαν επίσης τον έλεγχο της Χερσώνας, μιας πόλης-λιμάνι στα νότια της Ουκρανίας.
Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό, ειδικά στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας το Κίεβο.

Ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία καθώς ο πόλεμος βρίσκεται στην ένατη μέρα του.
Ο ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι, έως τις 3 Μαρτίου, είχαν καταγράψει 1.006 απώλειες αμάχων στο πλαίσιο της στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που προκλήθηκαν κυρίως από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές.
Έχουν καταγραφεί 331 θάνατοι αμάχων, μεταξύ των οποίων 19 παιδιά, ενώ 675 έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων 31 παιδιά. Ο ΟΗΕ ωστόσο, υποστηρίζει ότι «ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος»
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ανέφερε ότι 9.200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.
Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι μόνο 498 από τα μέλη των δυνάμεών της έχουν σκοτωθεί.

Ο Zelensky κατηγορεί το ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky επέκρινε το ΝΑΤΟ ότι αποφάσισε εν γνώσει του να μην καθιερώσει «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στην Ουκρανία
«Μια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ διεξήχθη, μια αδύναμη σύνοδος κορυφής, μια ανήσυχη σύνοδος κορυφής.
Μια σύνοδος κορυφής που δείχνει ότι δεν βλέπουν όλοι τον αγώνα για την ελευθερία για την Ευρώπη ως τον νούμερο ένα στόχο.
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε εν γνώσει του να μην κλείσει τον ουρανό στην Ουκρανία».
«Τα μέλη του ΝΑΤΟ δημιούργησαν το αφήγημα ότι το κλείσιμο του ουρανού πάνω από την Ουκρανία θα αποτελούσε δήθεν μια άμεση επίθεση κατά της Ρωσίας».
«Το μόνο που μπήκε στον κόπο να κάνει το ΝΑΤΟ σε αυτό το σημείο είναι να εισάγει 50 τόνους καυσίμου ντίζελ για την Ουκρανία, αυτή την βοήθεια είχαμε από το ΝΑΤΟ» ανέφερε επικριτικά ο Zelensky.
«Δεν ξέρω ποιον μπορείτε να υπερασπιστείτε και αν μπορείτε να υπερασπιστείτε τις χώρες σας, αλλά δεν μπορείτε να μας εξαγοράσετε με ορισμένα λίτρα καυσίμου»

Ο Zelensky δεν έφυγε από την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky διέψευσε τις πληροφορίες ότι έφυγε από τη χώρα.
«Κάθε δύο μέρες αναφέρεται ότι έφυγα από την Ουκρανία, το Κίεβο.
Εδώ είμαι, βλέπετε, στη θέση μου.
Κανείς δεν έχει καταφύγει οπουδήποτε».
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν δήλωσε νωρίτερα επικαλούμενος πληροφορίες ότι ο Zelensky βρίσκεται τώρα στην Πολωνία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας