Γαλλία: Σάλος για σχέση της υπουργού Ενέργειας με την εταιρία Dassault

451
Γαλλία: Σάλος για σχέση

Σάλος έχει προκληθεί γύρω από το όνομα της γαλλίδας υπουργού Ενέργειας, Ανές Πανιέ-Ρουνασέ, η οποία όπως αποκαλύπτει το Politico κατοικεί από πέρυσι σε ένα σπίτι που ανήκει σε κληρονόμους του Ομίλου Dassault, εγείροντας έτσι ερωτήματα σχετικά με τους δεσμούς της με τον όμιλο άμυνας και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα πάντα με το Politico, η υπουργός μετακόμισε με τον σύντροφό της στην εν λόγω οικεία στο Λανς, στη βόρεια Γαλλία, το 2021. Την εποχή της μετακόμισής της, η Ρουνασέ ήταν ακόμη υπουργός Βιομηχανίας.

Το ακίνητο, λέγεται ότι ανήκει σε μια κτηματομεσιτική εταιρεία, που ελέγχεται από τους κληρονόμους του εκλιπόντος Olivier Dassault, του μεγαλύτερου γιου του «τσάρου» της βιομηχανίας Σερζ Ντασό.

«Δεν γνώριζα τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, παρά μόνο ότι το νοίκιαζε ο σύντροφός μου», είπε η ίδια στην τοπική εφημερίδα La Voix du Nord την Πέμπτη.

Όταν ο Ολιβιέ Ντασό απεβίωσε τον Μάρτιο του 2021, η Pannier-Runacher τον περιέγραψε ως «αγαπημένο φίλο». Δύο μήνες αργότερα, μετακόμισε σε ένα σπίτι που ανήκει στην οικογενειακή του περιουσία που νοίκιαζε ο σύντροφός της, Νικολά Μπαίς, από το 2017.

Το Politico, πάντως, επισημαίνει ότι τον ίδιο μήνα που μετακόμισε η τότε υπουργός βιομηχανίας, υπερηφανευόταν για τις τελευταίες παραγγελίες της Κροατίας και της Ελλάδας σε στρατιωτικά αεροσκάφη Rafale της Dassault.

Ενώ δεν είχε καμία νομική υποχρέωση να αποκαλύψει την ταυτότητα του ιδιοκτήτη της, η συμφωνία πυροδοτεί ερωτήματα ως προς το εύρος των ισχυόντων κανόνων και τον κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπαίς εργαζόταν στο συμβούλιο της Ρουνασέ στο υπουργείο βιομηχανίας από το 2020, αρχικά ως σύμβουλος και στη συνέχεια ως επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της.

Προηγουμένως ήταν σοσιαλιστής βουλευτής και ανέπτυξε στενούς δεσμούς με τον Ολιβιέ Ντασό, ο οποίος ήταν συντηρητικός βουλευτής του κόμματος Les Républicains. Ήταν και οι δύο αντιπρόεδροι μιας κοινοβουλευτικής διακομματικής ομάδας Γαλλίας-Κατάρ, μιας άτυπης ομάδας που διευκολύνει τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας