Γαλλία-δημοσκόπηση: Πρώτος σε ψήφους ο Μελανσόν αλλά σε έδρες ο Μακρόν

865
Πρώτος σε ψήφους ο Μελανσόν

Οριακά πρώτη σε ψήφους αλλά δεύτερη σε έδρες εμφανίζει την «Λαϊκή Ένωση» του Ζαν Λικ Μελανσόν η κυλιόμενη δημοσκόπηση Ifop-Fiducial που δημοσιοποίησε την Τρίτη ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός LCI.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, η σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 26% των ψήφων, έναντι 25% που εμφανίζεται να συγκεντρώνει η σύμπραξη των κομμάτων που υπό την ονομασία «Μαζί» υποστηρίζουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Στον δεύτερο γύρο ωστόσο, που θα πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη Κυριακή, η Λαϊκή Ένωση εμφανίζεται να κερδίζει το πολύ 230 έδρες, ενώ τα κόμματα που πρόσκεινται στον Μακρόν εμφανίζονται να λαμβάνουν τουλάχιστον 250 και το πολύ 290 έδρες. Για να έχει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση πρέπει να έχει τουλάχιστον 289 έδρες.

Ως προς τα υπόλοιπα κόμματα, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται στην τρίτη θέση με 21%, αλλά στον δεύτερο γύρο εκτιμάται πως θα κερδίσει το λιγότερο 20 και το πολύ 45 έδρες, ενώ το Ρεπουμπλικανικό κεντροδεξιό κόμμα φθάνοντας στο 11% στον πρώτο γύρο αναμένεται να κερδίσει στον δεύτερο τουλάχιστον 35 και το πολύ 55 έδρες.

Σημειώνεται πως από τον πρώτο γύρο εκλέγονται μόνο οι υποψήφιοι που λαμβάνουν πάνω από το 50% των ψήφων, ενώ στον δεύτερο γύρο περνάνε ο πρώτος και ο δεύτερος του πρώτου γύρου, ενδεχομένως δε και ο τρίτος αν έχει λάβει πάνω από το 12,5% των ψήφων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ενώ η αποχή εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από το 50%.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, τα κόμματα της προεδρικής πλειοψηφίας δύσκολα θα έχουν αυτοδυναμία και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και για να την αποκτήσουν ενδέχεται να ζητήσουν τη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δηλαδή του κόμματος που κατά το παρελθόν κέρδισε τις εκλογές υπό τον Σιράκ και στη συνέχεια υπό τον Σαρκοζί. Από την άλλη, αν επαληθευτεί η δημοσκόπηση, η Λαϊκή Ένωση δεν θα καταφέρει να έχει την πλειοψηφία των βουλευτών και ο Μελανσόν δεν θα έχει τη δυνατότητα να «επιβάλει» στον Μακρόν την τοποθέτησή του στον πρωθυπουργικό θώκο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας