Φόβος νέας κρίσης-Η φούσκα του εμπορικού-Real Estate στις ΗΠΑ έτοιμη να σκάσει

680

ο «φάντασμα» της οικονομικήςκρίσης, επιστρέφει για μια ακόμη φορά στη ναυαρχίδα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ. Η φούσκα του εμπορικού real estate, που διογκώθηκε ασύδοτα τα τελευταία χρόνια, είναι έτοιμη να «σκάσει», με το τραπεζικό σύστημα να μην μπορεί να αντιδράσει στις νέες εξελίξεις.

Τα “κόκκινα” δάνεια, αγγίζουν πλέον τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ την ίδια ώρα τα όποια «μαξιλάρια» είχαν φτιάξει οι ίδιες οι τράπεζες δεν μπορούν να τα καλύψουν. Έτσι, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που συνδέονται με εμπορικά ακίνητα υπερβαίνουν πλέον τα αποθεματικά για ζημίες δανείων στις έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, προκαλώντας ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις από μια περαιτέρω επιδείνωση στο εμπορικό real estate. Η αδυναμία τους να καλύψουν τις ζημιές προμηνύει νέα κύματα χρεοκοπιών, πλήττοντας καίρια την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, οι έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, οι JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, Citi, Goldman Sachs και Morgan Stanley, έχουν πλέον 90 σεντς στην άκρη για κάθε δολάριο «κόκκινου» χρέους στο εμπορικό real estate, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι Financial Times.

Τριπλασιάστηκαν τα καθυστερούμενα εμπορικά στεγαστικά δάνεια

Το 2022 τα «μαξιλάρια» των τραπεζών ανέρχονταν στο 1,6 δολάρια για κάθε δολάριο προβληματικού εμπορικού στεγαστικού δανείου. Η αποδυνάμωση των «μαξιλαριών» των έξι μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών είναι απόρροια της αύξησης των καθυστερούμενων εμπορικών στεγαστικών δανείων το 2023 τριπλασιάστηκαν στα 9,3 δισ. δολάρια.

Στην ουσία η κρίση του 2008 επαναλαμβάνεται, με τα ίδια αίτια και τις ίδιες συνέπειες. Η ασυγκράτητη κερδοσκοπία, η τυφλή πίστη στην “ελεύθερη αγορά” και η απουσία κρατικού ελέγχου δημιούργησαν ένα εύφλεκτο οικονομικό τοπίο.

Ο Μάικλ Μπαρ, επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας στη Fed, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά τα δάνεια των τραπεζών στο εμπορικό real estate», συμπεριλαμβανομένου του «πως καταγράφουν το ρίσκο» και αν «κάνουν τις κατάλληλες προβλέψεις και αν έχουν επαρκή κεφαλαιακά μαξιλάρια».

Στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, τα καθυστερούμενα δάνεια που συνδέονται με γραφεία, εμπορικά κέντρα και διαμερίσματα διπλασιάστηκαν την περασμένη χρονιά στα 24,3 δισ. δολάρια από 11,2 δισ. δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα.

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας