Φόβοι για παγκόσμια αναταραχή από τις γαλλικές τράπεζες

582

Η πολιτική αστάθεια βάζει στο μικροσκόπιο τα οικονομικά της χώρας

Οι γαλλικές τράπεζες, που συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων δανειστών παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν συστημικούς κινδύνους και μπορεί να προκαλέσουν παγκόσμια οικονομική αναταραχή, λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διεξάγει πρόωρες βουλευτικές εκλογές αυξάνει τον κίνδυνο εγχώριας οικονομικής αστάθειας, ενώ υπάρχουν φόβοι για παγκόσμια αναταραχή λόγω των γαλλικών τραπεζών.

Οι γαλλικές εγχώριες τράπεζες είναι οι τέταρτοι μεγαλύτεροι διεθνείς δανειστές, μετά την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με σχεδόν 2 τρισ. δολάρια ξένων απαιτήσεων στους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας έχουν δανείσει τα περισσότερα κεφάλαια στη Γαλλία, με το Ηνωμένο Βασίλειο να δανείζει 400 δισεκατομμύρια δολάρια και τις υπόλοιπες περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία. Από την άλλη πλευρά, ο μεγαλύτερος οφειλέτης των γαλλικών τραπεζών είναι οι ΗΠΑ, με δάνεια άνω των 500 δισ. δολαρίων, ακολουθούμενες από την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Οι αριθμοί δεν είναι ασήμαντοι και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οικονομικές διακυμάνσεις πέραν της Γαλλίας, εάν τα δάνεια δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ή να αποπληρωθούν.

ADVERTISING

Περίπου το ήμισυ των διεθνών δανείων των γαλλικών τραπεζών είναι σε ευρώ, ενώ το άλλο μισό πιθανότατα σε δολάρια. Ένα σημείο που είναι σημαντικό για οικονομικές πιέσεις είναι οι ανταλλαγές βάσης σε ευρώ. Μια ανταλλαγή βάσης είναι η έκπτωση επί του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου που λαμβάνει ένας δανειστής ευρώ όταν δανείζεται δολάρια. Αυτά έχουν διευρυνθεί κάπως από τότε που ο Μακρόν ανακοίνωσε τις εκλογές, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη ζήτηση για χρηματοδότηση σε δολάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας