“Εξαφανίστηκε” η 128η Ουκρανική Ταξιαρχία στην Χερσώνα-Η αντεπίθεση Κιέβου θυμίζει “Αρδέννες”

16752

Αμελητέα τα ουκρανικά εδαφικά κέρδη

Πέντε ημέρες μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπιθέσεις στο μέτωπο της Χερσώνας είναι πλέον εμφανές ότι οι δυνάμεις του Κιέβου δεν καταφέρνουν να πετύχουν τον αντικειμενικό τους κόπο.

Όπως ανακοίνωσε το ίδιο το ουκρανικό γενικό επιτελείο, η ουκρανικές δυνάμεις απλά πέτυχαν μικρές προωθήσεις σε δύο κατευθύνσεις:

Η μία έλαβε χώρα στον παραπόταμο Inhulets και η άλλη στην γραμμή Pot’omkyne-Osokorivka.

Και τα δύο σημεία απέχουν πάνω από 180 χλμ. από την Χερσώνα, ενώ οι Ρώσοι έχοντας συγκρατήσει όλες τις μεγάλες επιθετικές ενέργειες των ουκρανών έχουν σταθεροποίηση το μέτωπο και ήδη προχωρούν σε ενέργειες ενίσχυσης των στρατευμάτων τους.

Στο μεταξύ όμως οι απώλειες των Ουκρανών είναι ιδιαίτερα μεγάλες και δημιουργούνται ερωτήματα κατά πόσο θα μπορέσουν να συνεχίσουν με αυτούς τους έντονους ρυθμούς τις επόμενες ημέρες καθώς πλέον παραδέχονται και οι ίδιοι ότι η 128η Ταξιαρχία πρακτικά πλέον δεν υφίσταται. Οι Ρώσοι είχαν ανακοινώσει την πλήρη εξολόθρευση της από χθες αλλά το Κίεβο το παραδέχτηκε πολύ αργότερα.

Το ενδιαφέρον με την 128η Ταξιαρχία. είναι πως μεταφέρθηκε από την Δυτική Ουκρανία, εντάσσοταν δηλαδή στις ουκρανικές εφεδρείες.

Αυτό δείχνει πως το Κίεβο αναγκάστηκε να καταναλώσει μεγάλο μέρος των εφεδρειών του στην επιχείρηση της Χερσώνας και μένει να φανεί μέσα στο Σεπτέμβριο αν αυτό θα του στοιχίσει ή εάν του απέφερε κάποιο κέρδος.

Το δεύτερο πάντως δεν δείχνει να έχει πραγματοποιηθεί καθώς τα εδαφικά κέρδη που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα των πέντε ημερών είναι πολύ λίγα και συνήθως σε τέτοιες επιχειρήσεις η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη, εν προκειμένω η Ρωσία, ανασυντάσσεται, ενισχύεται και στο τέλος περνάει στην αντεπίθεση.

Κλασικό παράδειγμα η γερμανική αντεπίθεση των Αρδεννών κατά την οποία οι Γερμανοί επιτέθηκαν στους Αμερικανούς με ότι τους είχε απομείνει σε προσωπικό, εξοπλισμό και απόθεμα καυσίμων.

Τις πρώτες ημέρες είχαν καταφέρει να αναγκάσουν τους Αμερικανούς να υποχωρήσουν αλλά στο τέλος ξέμειναν από δυνάμεις και κάμφθηκαν από την σαφέστατα μεγαλύτερη ισχύ των αμερικανικών στρατευμάτων και την απεριόριστη διοικητική τους μέριμνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας