Επικρατούν κατά κράτος δημοσκοπικά οι Ρεπουμπλικάνοι στις αυριανές εκλογές για Γερουσία

1091
Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό ποιο θα είναι το πολιτικό μέλλον των Biden, Trump
Λίγες ώρες έχουν απομείνει από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και Joe Biden και Donald Trump «ρίχνονται» στη μάχη καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει σε πολύ μεγάλο το πολιτικό μέλλον και των δύο.
Αν και ούτε ο Biden ούτε ο Trump είναι στα ψηφοδέλτια – στις αυριανές εκλογές θα ανανεωθεί το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και 35 έδρες στη Γερουσία, το ένα τρίτο των συνολικών εδρών -, είναι ξεκάθαρο πως το αποτέλεσμα θα καθορίσει αφενός το υπόλοιπο της προεδρίας του Biden αφετέρου την απόφαση του Trump για το εάν θα είναι ξανά υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι οι μεγάλοι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς φέρονται να εξασφαλίζουν με άνεση την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και να επικρατούν τελικά στη Γερουσία, όπου όλες τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχε η εκτίμηση πως τελικά οι Δημοκρατικοί θα κατάφερναν να διατηρήσουν τον έλεγχο.
Ωστόσο, μετρήσεις από το FiveThirtyEight, δείχνει πως τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταφέρουν να επικρατήσουν στη Γερουσία, καταλαμβάνοντας τις 54 από τις 100 έδρες (από 50 – 50 που είναι σήμερα, όπου όμως εξαιτίας της «ενισχυμένης» ψήφου της αντιπροέδρου Kamala Harris, οι Δημοκρατικοί μπορούσαν να έχουν τον έλεγχο και την πλειοψηφία).
Επίσης, οι Ρεπουμπλικάνοι φέρονται να εξασφαλίζουν με άνεση την πλειοψηφία και στη Βουλή, καθώς έχουν 80% πιθανότητες να αποκτήσουν από 214 έως 246 έδρες (σήμερα οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 220 έδρες έναντι 213 των Ρεπουμπλικάνων – 3 έδρες έχουν μείνει κενές λόγω παραιτήσεων ή θανάτων).

Επιστροφή Trump

Αν και η πολιτική παράδοση θέλει το κυβερνών κόμμα να χάνει στις ενδιάμεσες εκλογές – είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τρεις φορές από το 1934 το κυβερνών κόμμα έχει καταφέρει να διατηρήσει τον έλεγχο της Βουλής και μόλις 6 φορές τον έλεγχο της Γερουσίας – εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και επικρατήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, τότε εκτιμάται πως θα ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής για τον Donald Trump.
Εάν μάλιστα επικρατήσουν στις Πολιτείες – «κλειδιά» και οι υποψήφιοι που έχουν τη στήριξη του, τότε θεωρείται πως ο Trump θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ηγετική του θέση στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο, το οποίο ο ίδιος αφήνει ολοένα και περισσότερο ανοιχτό στις τελευταίες του ομιλίες του στις προεκλογικές εκστρατείες ενόψει των εκλογών, με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν πως αναμένεται να το ανακοινώσει και επισήμως στις 14 Νοεμβρίου.

Προβλήματα για Biden

Εάν ο Biden χάσει τον έλεγχο τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής, επί της ουσίας δεν θα μπορεί να υλοποιήσει την ατζέντα και την πολιτική του, ενώ θα είναι διαρκώς αντιμέτωπος με τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις των Ρεπουμπλικάνων.
Και αν και πρόκειται για μια συνηθισμένη πολιτική διαδικασία, η διαφορά αυτήν την φορά είναι πως οι ΗΠΑ βιώνουν μια χρονική στιγμή όπου επικρατεί τεράστια πολιτική πόλωση και διχασμός που καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την εύρεση συναίνεσης σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, η εξωτερική πολιτική (π.χ. Ουκρανία), το ζήτημα των αμβλώσεων, της οπλοκατοχής, κοκ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κάνουν ότι μπορούν για να καταστήσουν πραγματικά δύσκολη τη ζωή των Δημοκρατικών και του προέδρου Biden, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό να «παγώσουν» οι έρευνες για την εμπλοκή του Trump στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021 σχετικά με την εισβολή στο Καπιτώλιο, ενώ δεν αποκλείεται να περάσουν στην αντεπίθεση και να ζητήσουν έρευνες κατά του Γενικού Εισαγγελέα, του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και του ίδιου του Biden για την υπόθεση της έρευνας του Trump σχετικά με την κατοχή διαβαθμισμένων ως απορρήτων κρατικών εγγράφων που πήρε μαζί του φεύγοντας από το Λευκό Οίκο.
Σε περίπτωση ήττας των Δημοκρατικών, κάτι που είναι και το πιθανότερο σενάριο, το κόμμα θα μπει σε μια περίοδο έντονης εσωστρέφειας, καθώς θα αρχίσει να αμφισβητείται έντονα ο Biden και θα συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο να αναζητηθεί ένας νέος υποψήφιος προκειμένου να σταθεί απέναντι στον Trump στις προεδρικές εκλογές του 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας