Επανάσταση στη Μ.Ανατολή-Αντιπροσωπεία Ιράν στη Σ.Αραβία για επαναλειτουργία Πρεσβείας

715

Η συμφωνία του Πεκίνου ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των πρεσβειών των δύο χωρών μέχρι τα μέσα του Μαΐου

Ιρανική αντιπροσωπεία θα φθάσει στην Σαουδική Αραβία μέχρι την Παρασκευή (14/4/2023) για να ξεκινήσει την διαδικασία της επαναλειτουργίας των διπλωματικών αποστολών της Τεχεράνης, ανακοίνωσε στις 9/4 ανώτατος ιρανός διπλωμάτης.
Η ανακοίνωση ακολουθεί την άφιξη στην Τεχεράνη διπλωματικής αντιπροσωπείας του Ριάντ για τον ίδιο λόγο, δύο ημέρες μετά την ιστορική συνάντηση στο Πεκίνο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
Την Πέμπτη (6/4) στο Πεκίνο, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Hossein Amir-Abdollahian και ο Σαουδάραβας ομόλογός του Faisal bin Farhan Al Saud, έδωσαν την διαβεβαίωση ότι οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν το έργο της επαναπροσέγγισης, λιγότερο από έναν μήνα μετά την αιφνιδιαστική συμφωνία υπό την αιγίδα της Κίνας για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.
Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν διέρρηξαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2016 μετά την επίθεση κατά των σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών στην Τεχεράνη και την Μασχάντ από διαδηλωτές της Ισλαμικής Δημοκρατίας και στην συνέχεια την εκτέλεση από το Ριάντ σημαντικού σιίτη ιερωμένου.
Η συμφωνία του Πεκίνου ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των πρεσβειών των δύο χωρών μέχρι τα μέσα του Μαΐου και την υλοποίηση των συμφωνιών συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας που έχουν υπογραφεί πριν από 20 χρόνια.
Η προσέγγιση των δύο χωρών θα γιορταστεί επίσημα με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου του Ιράν Ebrahim Raisi στο Ριάντ έπειτα από πρόσκληση του βασιλιά Salman της Σαουδικής Αραβίας, μετά το τέλος του ραμαζανιού, στα τέλη του Απριλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας