Έωλες προβλέψεις

843
Οι προβλέψεις του κρατικού προυπολογισμού 2023,ως προς τον ρυθμό αναπτύξεως στην Ελλάδα αφ’ ενός και ως προς το μέγεθος του πληθωρισμού αφ’ετέρου,αποπνέουν έναν χαρακτήρα υπερβάλλουσας αισιοδοξίας που δεν δικαιολογείται με βάση τόσο την εσωτερική,όσο και την διεθνή κατάσταση,οι οποίες διέπεται από ιδιαιτέρως αυξημένη αστάθεια,που ακόμη και στην περίπτωση λήξεως του πολέμου στην Ουκρανία,αναμένεται να διατηρηθεί εις βάθος χρόνου. Ως προς την ανάπτυξη, τούτη προβλέπεται σε 1,8% έναντι του 0,3% που η Ευρωπαική Επιτροπή θεωρεί ότι θα είναι ο μέσος όρος αναπτύξεως στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Προφανώς τούτη η εκτίμηση στηρίζεται και πάλι στο τμήμα εκείνο του τριτογενούς τομέα παραγωγής που είναι ο θερινός τουρισμός. Ωστόσο με βάση τα έως τούδε δεδομένα,ουδείς μπορεί να εγγυηθεί μία έστω αντίστοιχη ροή τουριστών με εκείνη του 2022. Οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες,όπως θα είναι διαμορφωμένες το επόμενο θέρος,είναι εκείνες που θα καθορίσουν τόσο τον αριθμό,όσο και το εισοδηματικό επίπεδο των τουριστών οι οποίοι θα επιλέξουν την Ελλάδα ως προορισμό των διακοπών τους. Το 2023 ως έτος εθνικών εκλογών στην Ελλάδα,καθιστά τις εσωτερικές συνθήκες ιδιαίτερες. Ουδείς γνωρίζει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών και πως αυτό θα διαμορφώσει την εσωτερική νέα πραγματικότητα. Η οριακή στην Ε.Ε. προβλεπόμενη ανάπτυξη της τάξεως του 0,3%,περίπου προιδεάζει ένα αποτέλεσμα υφέσεως,το μέγεθος της οποίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες τόσο διεθνείς,όσο και ευρωπαικούς. Ουδείς προβλέπει αύξηση της ζήτησης,η οποία θα προκαλέσει μία αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής,που τροφοδοτεί – υπό προυποθέσεις- την ανάπτυξη. Το πραγματικό και διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών τόσο στην Ε.Ε.,όσο και στην Ελλάδα,δεν προβλέπεται να αυξηθεί,αλλά ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που το κυβερνητικό πυροτέχνημα ” καλάθι του νοικοκυριού”,σκέφτεται η κυβέρνηση να το ενισχύσει μέ ένα ακόμη επιδοματικό πυροτέχνημα,το food pass,το 2023.
Τα μακροοικονομικά μεγέθη της αναπτύξεως και του πληθωρισμού αλληλοεξαρτώνται,συμπλέκονται και αλληλοεπηρεάζονται. Οι προβλέψεις για έναν πληθωρισμό στην Ελλάδα το 2023 της τάξεως του 5%,έναντι 6,1% της Ευρωζώνης και 7% ως μέσο όρο στην Ε.Ε.,με βάση τα σημερινά δεδομένα,τα οποία προφανώς και καθορίζουν τα εγγύτερα μελλοντικά,θεωρείται περίπου βέβαιον ότι αστοχούν και τα ποσοστά θα καταστούν διψήφια. Προκειμένου να μην συμβεί αυτό,πρέπει το κόστος παραγωγής προιόντων και υπηρεσιών-και κυρίως των τροφίμων- να μειωθεί,γεγονός που αμέσως συνδέεται με τις τιμές στην ενέργεια. Ο υφιστάμενος πληθωρισμός κόστους τροφοδοτεί μείωση της προσφοράς προιόντων-ένεκα της μείωσης της παραγωγής- που οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση των τιμών και μειώνει την καταναλωτική δυνατότητα των πολιτών και ιδιαιτέρως εκείνων με σταθερά και χσμηλά εισοδήματα. Άλλωστε η ίδια η εισηγητική έκθεση του προυπολογισμού 2023,αναγνωρίζει το έωλον των συγκεκριμένων προβλέψεων επισημαίνοντας:” Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις,τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2023 είναι αυξημένοι και συνδέονται κατά κύριο λόγο με τις γεωπολιτικές προκλήσεις,την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία,τις συνθήκες εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο,τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων και την ευρωπαική νομισματική πολιτική[….]”(www.naftemporiki.gr 21-11-2022). Οπότε ούτως λοιπόν εχόντων των πραγμάτων πιθανότερον είναι να υπάρξει μία σημαντική ύφεση και ένας διψήφιος πληθωρισμός.
Η απασχόληση θα μειωθεί,ένεκα της μείωσης της παραγωγής και η άνοδος της ανεργίας θα εντείνει τον στασιμοπληθωρισμό,που θα δώσει βάθος στην οικονομική στασιμότητα και στην ύφεση. Πρέπει λοιπόν να δρομολογηθεί μία νέα πολιτική που θα στηρίζεται σε μία εθνικά ανεξάρτητη οικονομική πολιτική με στόχο την αυτάρκεια,αξιοποιώντας στο έπακρον τους εθνικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους.
“ΣΟΦΟΙ ΔΕ ΠΡΟΣΙΟΝΤΩΝ
Θεοί μέν γάρ μελλόντων,άνθρωποι δε γιγνομένων,σοφοί δε προσιόντων αισθάνονται.
Φιλόστρατος,Τα ες τον Τυανέα Απολλώνιον,VIII,7.
Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα.
Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί,
πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων των φώτων.
Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα αντιλαμβάνονται[….]
Η μυστική βοή
τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων[….]”
(Κ.Π.Καβάφη ” Ποιήματα Α’ 1896-1918).Εκδόσεις ” Ίκαρος” 1978 σελ.17).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας