ΕΚΤ: «Έρχεται αύξηση των επιτοκίων και θα προκαλέσει πόνο»

928
ΕΚΤ: «Έρχεται αύξηση των

Και αφού αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις όλες οι δυτικές χώρες στην Ρωσία και οι τιμές στο φυσικό αέριο και πετρέλαιο εκτοξεύτηκαν με αποτέλεσμα ακρίβεια και πληθωρισμός να καλπάζουν έρχεται τώρα η ΕΚΤ να μιλήσει για πόνο!

Η ΕΚΤ στην χειρότερη οικονομική στιγμή λέει ευθαρσώς ότι θα ζήσουμε με λιγότερα γιατί φταίει ο πληθωρισμός. Όλες αυτές οι δηλώσεις κατόπιν εορτής γιατί οι πολίτες έπρεπε να έχουν ενημερώσει προτού οι κυβερνήσεις έθεταν ζητήματα εμπάργκο στα ρωσικά προϊόντα με πανηγυρικό τρόπο, που γύρισε μπούμερανγκ στις κοινωνίες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια και το επόμενο έτος, προκαλώντας πόνο στους καταναλωτές καθώς προσπαθεί να μειώσει τη ζήτηση που τώρα αυξάνει ολοένα και περισσότερο τον υψηλό πληθωρισμό, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane.

Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει σε διψήφιο έδαφος, η ΕΚΤ προχώρησε σε δύο αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο και υποσχέθηκε ακόμη περισσότερη δράση, καθώς ακόμη και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την αύξηση των τιμών κινούνται πλέον πάνω από τον στόχο της 2%.

“Πιστεύουμε ότι αυτό θα μειώσει τη ζήτηση, δεν πρόκειται να προσποιηθούμε ότι δεν επιφέρει πόνο”, ανέφερε ο Lane κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Η ζήτηση είναι τώρα πηγή πληθωριστικής πίεσης, δεν ήταν πριν από έξι ή εννέα μήνες όσο είναι τώρα”, σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας

Στο επίπεδο του 0,75%, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό καθώς συνεχίζει να τονώνει την οικονομία, επομένως η δουλειά της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, πρόσθεσε ο Lane.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ουδέτερο επιτόκιο, όπου ούτε θα τονώνεται ούτε θα αναστέλλεται η ανάπτυξη, κυμαίνεται μεταξύ 1,5% και 2%.

Ωστόσο, οι αγορές βλέπουν την κορυφή του κύκλου των επιτοκίων υψηλότερα και οι επενδυτές τώρα τιμολογούν επιτόκια λίγο πάνω από το 2,5% την επόμενη άνοιξη.

Ο Lane είχε υποστηρίξει για μήνες ότι ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στο σοκ που προκαλείται από τις ακριβές τιμές της ενέργειας. Η νομισματική πολιτική είναι σε μεγάλο βαθμό ανίσχυρη έναντι τέτοιων κλυδωνισμών, επομένως η ΕΚΤ ήταν από τις τελευταίες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που αύξησαν τα επιτόκια.

Αλλά η αύξηση των τιμών έχει πλέον διευρυνθεί και έχει αρχίσει να εισχωρεί σε όλες τις πτυχές της ζωής, ενώ η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση οδηγεί επίσης τις τιμές.

Παρ’ όλο που ο Lane είπε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν σε κάθε εναπομένουσα συνεδρίαση φέτος και μπορεί να αυξηθούν και στις αρχές του επόμενου έτους, η ΕΚΤ διατηρεί ανοιχτό μυαλό σχετικά με το πού να σταματήσει και θα λαμβάνει τις αποφάσεις της συνεδρίαση με συνεδρίαση, όπως τόνισε

Ο Lane πρόσθεσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανό να υποχωρήσει κατά τους χειμερινούς μήνες και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ύφεση λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και της έλλειψης φυσικού αερίου.

“Αν πιστεύουμε ότι η βασική μας περίπτωση είναι να αναπτυχθεί ελάχιστα, μια τεχνική ύφεση -μια ήπια ύφεση- δεν μπορεί να αποκλειστεί”, σημείωσε σε συνέντευξή του στον ιρλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTE.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας