Ε.Μασκ:Έκλεισε το Starlink πάνω από Ουκρανία μετά την ρωσική αντιδορυφορική επίθεση

1623
Ε.Μασκ:Έκλεισε το Starlink

Ο Έλον Μασκ αποφάσισε να διακόψει πάνω από την Ουκρανία τη λειτουργία συστήματος Starlink, του δορυφορικού δικτύου που παρέχει υπηρεσίες internet σε παγκόσμια κλίμακα, μετά από το κτύπημα του συστήματος με πυροβολαρχίες λέιζερ του συστήματος Peresvet.

Οι μαζικές βολές πυροβόλων λέιζερ που είχαν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στην συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ, που βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ. από το Χάρκοβο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας και προέρχονταν από το σύστημα Peresvet είχαν χρησιμοποιηθεί  κατά των δορυφόρων του συστήματος «Starlink»  «τυφλώνοντας» τις ουκρανικές δυνάμεις υποχρεώνοντας τες σε μεγάλες απώλειες.

Ο Ε.Μασκ πλέον επικαλείται υψηλό κόστος χρήσης, κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό, βάζοντας μπροστά την SpaceX η  οποία δεν μπορεί να το χρηματοδοτεί «επ’ αόριστον», όπως είπε.

«Η SpaceX δεν ζητά να λάβει τα προηγούμενα έξοδα, αλλά επίσης δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το υπάρχον σύστημα επ’ αόριστον και να στείλει αρκετές χιλιάδες περισσότερα τερματικά (σ.σ. στην περιοχή). Αυτό είναι παράλογο» ανέφερε, ενώ στην «παραίνεση» του Ουκρανού πρεσβευτή στη Γερμανία Αντρί Μέλνικ «να πάει να γ…», όταν έγινε γνωστή η είδηση περί πιθανής απόσυρσης της στήριξης που παρέχει ο Αμερικανός επιχειρηματίας στην Ουκρανία, ο τελευταίος απάντησε: «Απλώς ακολουθούμε τη σύσταση [του πρέσβη]».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι βολές λέιζερ χτυπούσαν τους δορυφόρους του συστήματος «Starlink» αφού κατάλαβαν οι Ρώσοι ότι μπορούν να τους πλήξουν καθώς είναι ιδιωτικοί χωρίς να έχουν διπλωματικά προβλήματα, ενώ  δεν έχουν χτυπήσει κρατικούς δορυφόρους (δηλαδή, βρετανικούς, γαλλικούς, αμερικανικούς, ισραηλινούς) το οποίο εύκολα μπορούν να κάνουν.

Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Tesla δήλωσε ότι η Starlink ξόδευε σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα, για τη διατήρηση των δορυφορικών υπηρεσιών στην Ουκρανία.

Πρόσφατα δήλωσε ότι η SpaceX είχε δαπανήσει περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια για να ενεργοποιήσει και να υποστηρίξει τη Starlink στην Ουκρανία.

Ο Ε.Μασκ είχε στείλει την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου στη χώρα τον Φεβρουάριο, μετά την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας