Δραματικές ώρες στη Θεσσαλία – Τεράστιες καταστροφές-Kάτοικοι χωρίς ρεύμα, νερό-«Καμπανάκι» για ασθένειες

775

Με χωριά, δρόμους και πόλεις βυθισμένες σε μολυσμένα νερά, κατοίκους εγκλωβισμένους, πολίτες άστεγους, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, αλλά και ανυπολόγιστες καταστροφές βρίσκει η επόμενη μέρα τη Θεσσαλία.
Μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου παραμένει πλημμυρισμένο, όπως και η Εθνική Οδός, με τη Λάρισα να παραμένει αποκομμένη από τη Θεσσαλονίκη και σιδηροδρομικά.
Ο Πηνειός εξακολουθεί να απειλεί τα Τέμπη και συνοικίες της Λάρισας, αν και η κατάσταση μέσα στην πόλη σταδιακά αποκαθίσταται, αφού η στάθμη του νερού έχει πέσει και πλέον οι Αρχές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει  κίνδυνος νέας υπερχείλισης, ούτε και υποχώρησης των αναχωμάτων.Το μεγαλύτερο πρόβλημα τα τελευταία 24ωραεντοπίζεται στην συνοικία της Γιάννουλης και συγκεκριμένα, στις Εργατικές Κατοικίες της συνοικίας όπου και συμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννη, έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο, αφού πέραν της κοίτης του Πηνειού, έχει διαμορφωθεί και μια δεύτερη κοίτη λόγω των νερών που έφτασαν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες.
Στο μεταξύ, στη Λάρισα μετέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδιας, αλλά και  ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ δεν έλειψαν οι συλλήψεις για πλάτσικο και φαινόμενα αισχροκέρδειας στα εμφιαλωμένα νερά, γεγονός που προκάλεσε την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκα, για πλαφόν στην τιμή πώλησης.
Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί για το άνοιγμα των σχολείων στην Θεσσαλία στις 18/9, με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Πιερρακάκη, να γνωστοποιεί ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν όλα την επόμενη εβδομάδα.
Η Πυροσβεστική δέχεται καθημερινά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και διασώσεις, ενώ τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα , σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σε εξέλιξη είναι το επιχειρησιακό σχέδιο με την κωδική ονομασία ”Δαρδανός 2”, στο οποίο συμμετέχουν το Πυροσβεστικό Σώμα, δυνάμεις του ΓΕΕΘΑ, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και εκατοντάδες εθελοντές απ΄ όλη την Ελλάδα με προσωπικό και μέσα.
Υπάρχουν δυσκολίες προσέγγισης σε Βλοχό, Φαρκαδόνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφοχώρι, Αμφιθέα και Πλατύκαμπο. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα, Μεσάγγαλα, Αλεξανδρινή και Στόμιο, παρακολουθώντας τυχόν εξέλιξη των πλημμυρικών φαινόμενων.
Σε άλλες περιοχές, όπως Παλαμάς, Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινάς, Καλογριανά, Πεδινό, Μεγάλα Καλύβια, οι έρευνες διεξάγονται πόρτα-πόρτα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γ. Αρτοποιό.
Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσις για προληπτικούς λόγους μεταφέρονται κάτοικοι μετά από αίτημά τους, ενώ σε όσους δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους από τις πλημμυρισμένες περιοχές η Πυροσβεστική παρέχει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Στο μεταξύ, σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές, για να ελέγξουν νερό και τρόφιμα, καθώς τα νερά θεωρούνται δυνητικά μολυσμένα, με τον κίνδυνο για ασθένειες να παραμονεύει.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι αυτοψίες, έχει ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr για τις περιοχές και τους νομούς της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας, μέχρι την Τετάρτη 13/9 θα έχει ανοίξει για τις περιοχές της Φθιώτιδας και της Λάρισας, ενώ μέχρι την Παρασκευή 15/9 για τις επόμενες περιοχές.
thessalia9.JPG
Στους 15 οι νεκροί

Μέχρι στιγμής 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πέρασμα του Daniel, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί όσο τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές υποχωρούν.
Σημειώνεται πως επισήμως γίνεται λόγος για δύο αγνοούμενους, πρόκειται για δύο Αυστριακούς από την περιοχή των Ποτιστικών Πηλίου, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για τουλάχιστον άλλους 8 αγνοούμενους, μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή της Καρδίτσας.
thess3_1.JPG
Τριαντόπουλος: Αποζημίωση και για δεύτερη κατοικία

«Το φαινόμενο ήταν ακραίο και στην εξέλιξη του και στον όγκο του και στη σφοδρότητα του. Με αποτέλεσμα όλοι, όλοι μα όλοι, να είναι στο πεδίο εκεί και να δίνουν εντολές, κατευθύνσεις για να μπορέσει να σωθεί κατά κύριο λόγο η ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρ,. Τσιαντόπουλος.
Ο κ. Τριαντόπουλος 
μιλώντας στην ΕΡΤ για το πλαίσιο της κρατικής αρωγής , σημείωσε πως οι πολίτες είναι σε δύσκολη θέση, γι ΄αυτό είναι η πολιτεία δίπλα τους.
Υπογράμμισε δε, πως η καταστροφή είναι 4 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που προκάλεσε η κακοκαιρία Ιανός.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις, εξήγησε ότι το μέτρο της κυβέρνησης αφορά και τη δεύτερη κατοικία.
Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής έχει για τις περιοχές και τους νομούς της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Την Τετάρτη θα ανοίξει και για την Λάρισα, τη Φθιώτιδα και μέχρι τέλος εβδομάδας και για τις υπόλοιπες περιοχές, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή για πολλές εβδομάδες.
Πρόσθεσε ότι σε 45 χωριά έχει προχωρήσει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία και δεν θα γίνουν αυτοψίες. «Περνάμε και μία διάταξη, όπου στόχος μας είναι να χορηγήσουμε την αποζημίωση για την οικοσκευή αυτοματοποιημένα και να μην χρειαστεί καν να υποβάλλουν αίτημα στην πλατφόρμα. Έχει γίνει σχετική διάταξη και έχει πάρει τον δρόμο της θεσμοθέτησης», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

Στη Λάρισα ο Δένδιας

Στο συντονιστικό κέντρο στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα μεταβαίνουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός ,Κωνσταντίνος Φλώρος. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην έδρα της 1ης Στρατιάς.
δενδ.JPG

Ήδη, στη Λάρισα έχει μεταβεί  ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ 
θα εγκαταστήσει πέντε σταθμούς απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή.
gee.JPG

Πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού στη Θεσσαλία

Τον καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό που πωλείται στη Θεσσαλία, με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού από κρούσματα αθέμιτης κερδοφορίας, προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κ.Σκρέκας.
Η ανώτατη τιμή πώλησης ισχύει από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023, ενώ σε περίπτωση παράβασης τα πρόστιμα θα είναι “τσουχτερά”. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ και μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για τις επιχειρήσεις κάθε είδους που διακινούν εμφιαλωμένο νερό καθορίζεται η εξής ανώτατη τελική τιμή:
nera_1.JPG

Τεράστιες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλία για την προστασία ιδιοκτησιών – 4 συλλήψεις σε Βόλο και Τρίκαλα για πλάτσικο

«Έχουμε τεράστιες δυνάμεις ανεπτυγμένες στη Θεσσαλία από την πρώτη στιγμή. Ενισχύθηκαν με 100 επιπλέον άτομα πριν από τρεις μέρες. Με τακτικές περιπολίες, με περιπολίες και επιτήρηση, εκεί που υπάρχουν και υποψίες ότι μπορεί κάποιοι να εκκινούν για να κάνουν πλιάτσικο. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι από την πρώτη στιγμή στο δρόμο. Οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. είναι άυπνοι για τον σκοπό αυτό. Γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα που έχει πολλές διαστάσεις», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» αναφέρθηκε στη διαχείριση των καταστροφών από την κακοκαιρία Daniel και το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας για τη φύλαξη των περιουσιών και την αποτροπή του πλιάτσικου.
Υπογράμμισε ότι στη Θεσσαλία, μετά τη θεομηνία που προκάλεσε την απώλεια συνανθρώπων μας, τεράστιες καταστροφές, τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση, η επόμενη μέρα είναι πάρα πολύ δύσκολη.
«Στη Θεσσαλία έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα, πέρα από τις ιδιοκτησίες και τα σπίτια των ανθρώπων, η παραγωγική βάση της περιοχής, της χώρας. Μια σειρά από κρίσιμα προϊόντα, τρόφιμα, παράγονται στη θεσσαλική γη. Θα λείψουν από την ελληνική παραγωγή το επόμενο διάστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο μάλιστα επισιτιστικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Πρόσθεσε πως «ταυτόχρονα, κρίσιμες υποδομές στη Θεσσαλία -στη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, στο Βόλο- σε χωριά της Φθιώτιδας έχουν καταστραφεί. Υποδομές που έχουν να κάνουν και με την ύδρευση, με τα κτίρια επιχειρήσεων. Είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ήδη, το σύνολο του κρατικού μηχανισμού βρέθηκε από την πρώτη στιγμή εκεί».
Υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός σήμερα πηγαίνει με κλιμάκιο Υπουργών στο Στρασβούργο, όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Ήδη, καταρτίζεται σχέδιο και άμεσης στήριξης των ανθρώπων, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη. Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο, που θα ανασυγκροτήσει την περιοχή, την παραγωγική της βάση, ικανότητα, που θα είναι σε διάρκεια στο πλευρό των ανθρώπων», σημείωσε ο υπουργός.

Σύσκεψη στις 13/9 στη Θεσσαλία για τα σχολεία – Θα κριθεί ποια θα ανοίξουν στις 18/9

Μπορεί να έχει γίνει γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα σχολεία στη Θεσσαλία, ωστόσο ο υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, ξεκαθάρισε ότι σε σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη 13/9 θα κριθεί πόσα θα ανοίξουν.
«Ασχολούμαστε νυχθημερόν με τα σχολεία στη Θεσσαλία. Μιλάμε για 88.000 μαθητές, 1.000 σχολικές μονάδες και πάνω από 10.000 εκπαιδευτικούς», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 , εξηγώντας ότι σε αυριανή σύσκεψη που θα γίνει στη Θεσσαλία θα κριθεί ποια σχολεία θα ανοίξουν, καθώς «μερικά δεν γίνεται να ανοίξουν».
Πρόσθεσε ότι «κλιμάκιο ειδικών θα μεταβεί στην περιοχή για ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών» , ενώ «υπάρχει πρόβλημα με τα βιβλία που έχουν βραχεί και θα πρέπει να αντικατασταθούν».
Σημείωσε ότι «τα βιβλία είναι στην ώρα τους και το θέμα είναι η Θεσσαλία, όπου πρέπει να αντικατασταθούν.
Όσο αφορά στους εκπαιδευτικούς, πρόκειται για 20.000 κόσμο. Και υπάρχουν κενά, γιατί υπάρχουν άδειες. Κρινόμαστε στην ικανότητά μας να καλύψουμε τα κενά γρήγορα και θα δείτε τις επόμενες ημέρες πως θα καλυφθούν».

Δυνητικά μολυσμένα τα λιμνάζοντα, κίνδυνος για ασθένειες – Λινού: Τα βακτήρια το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νερό

“Καμπανάκι” για την υγειονομική «βόμβα» που δημιουργείται μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, κρούουν οι επιστήμονες και το υπουργείο Υγείας, καλώντας τους πολίτες των πληγεισών περιοχών να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό.
«Το κύριο θέμα είναι τα βακτήρια που είναι μέσα στο νερό και προέρχονται από τα ούρα των νεκρών ζώων, κυρίως τρωκτικών», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
Σύμφωνα με την κα Λινού, ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στο νερό και «θα πρέπει οι άνθρωποι να φορούν γυαλιά, μάσκες και γαλότσες», αλλά και να έχουν καλυμμένα τα χέρια τους.
«Αν υπάρχει και η παραμικρή αμυχή θα εισέλθει το βακτήριο που θα δημιουργήσει λεπτοσπίρωση, που είναι σοβαρή αρρώστια», εξήγησε.
Για το πλύσιμο των ρούχων σημείωσε ότι «πρέπει να πλυθούν με βραστό νερό που εκείνη την ώρα θα είναι καυτό».
Προειδοποίησε ότι «αν δει κάποιος κάποιο σημάδι να πάει αμέσως στο γιατρό. Θα μπορούσε να είναι λεπτοσπείρωση ή και χημικό, αφού υπάρχουν στο νερό πετρέλαιο και λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στον άνθρωπο και μακροχρόνιο πρόβλημα όταν περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα».
Σε ερώτηση για το πρόβλημα που θα δημιουργήσει στη γη το μολυσμένο νερό, ανέφερε ότι «τα μικρόβια και τα νεκρά ζώα θα απορροφηθούν από το γη. Εκείνο που είναι πρόβλημα είναι οι χημικές ουσίες».
Ακόμη, ανέφερε ότι έχουν ανάγκη ψυχολογική υποστήριξη άνθρωποι που έχασαν το βιος τους και παιδιά που καταστράφηκε το σχολείο τους και ζουν στο χάος.
Σημείωσε ότι το πρόβλημα με τα κουνούπια θα προκύψει τις επόμενες ημέρες.
Σημειώνεται ότι επιστήμονες και το υπουργείο Υγείας επαλαναμβάνουν συνεχώς πως όλα τα λιμνάζοντα και στάσιμα ύδατα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δυνητικά μολυσμένα.
Το ζήτημα της δημόσιας υγείας είναι πλέον τεράστιο, καθώς ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες από τα χιλιάδες νεκρά ζώα στον Θεσσαλικό κάμπο.
Δύο είναι τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στην περιοχή, οι λάσπες και τα νεκρά ζώα.
Όπως έχει αναφερθεί, το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κλπ.
Ακόμη και στον Βόλο, όπου έχει επανέλθει η υδροδότηση, το νερό δεν είναι για να το πιούν οι άνθρωποι, ούτε να πλύνουν το πρόσωπό τους, αλλά μόνο για να κάνουν εργασίες, ενώ για να κάνουν μπάνιο θα πρέπει να το βράζουν στους 100 βαθμούς 3 λεπτά, να το αφήσουν να κρυώσει και μετά».
Σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι στο νερό και ανάλογα με τα εργαστηριακά αποτελέσματαδίνεται η πρόσβαση στους πολίτες στην υδροδότηση.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αναμένονται γαστρεντερίτιδες.

Συνεχίζονται οι αυτοψίες

Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 3.000 αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, με 80 κλιμάκια να είναι στο πεδίο από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε συνεργασία με τους Δήμους και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Αυτοψίες που σχετίζονται με τη χορήγηση της αποζημίωσης για οικοσκευή αλλά και για τις πρώτες ανάγκες έως 6.600 ευρώ, αλλά και για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής έως 10.000 ευρώ..
Ήδη, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής έχει τεθεί άμεσα σε εφαρμογή στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρωτοφανείς και καταστροφικές πλημμύρες κυρίως στη Θεσσαλία, και υλοποιείται σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, την Περιφέρεια, τους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
diasoseis-ps_2.JPG
Πυροσβεστική: Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 8.522 κλήσεις

Συνολικά 10.874 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη 5/9 έως τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας 11/9, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 4.564 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.
purosvst_6.JPG
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έγιναν 8.522 κλήσεις, εκ των οποίων:
στη Μαγνησία, 2.523 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 940 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 634 άτομα
στην Λάρισα 2.776 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 472 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 1.328 άτομα
στην Καρδίτσα, 1.834 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 526 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 896 άτομα
στα Τρίκαλα, 1.269 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 340 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 670 άτομα
στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα
Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και χθες, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 790 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.
g9_7.JPG
“Βούλιαξαν” σε νερά και τη λάσπη χωριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας

Βυθισμένα στο νερό και τη λάσπη είναι αρκετά χωριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας.
Οι δημοτικές αρχές ζητούν άμεση παρέμβαση της πολιτείας, να ανοίξουν δρόμοι, να αποκατασταθούν οδικές συνδέσεις και οι κάτοικοι να επιστρέψουν στις οικίες τους όπου αυτό είναι εφικτό.
Χωριά στο Δήμος Φαρκαδόνας Τρικάλων που μεγάλη καταστροφή, βρίσκονται κάτω από το νερό, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για έλλειψη φαρμάκων, φαγητού και νερού.
Στο μεταξύ, σε κάποια χωριά ξεκίνησε η μεταφορά των νεκρών ζώων, την ώρα που χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες είναι καλυμμένα με νερό.
Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Πύλης, Κ. Μαράβας,τονίζει την αναγκαιότητα να προχωρήσει το φράγμα Πύλης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «τα νερά πρέπει να τα κρατήσουμε στα βουνά, με μικρά και μεγαλύτερα φράγματα, προκειμένου από εκεί, ελεγχόμενα να τα κατευθύνουμε προς τα ποτάμια μας, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.
Παράλληλα να χρησιμοποιήσουμε τα φράγματα αυτά για παραγωγή, ενέργεια, άρδευση, ύδρευση.
Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη η κουβέντα που χρόνια έχει ανοίξει από τον Δήμο μας και τον Δήμο Τρικκαίων για το φράγμα της Πύλης, ένα φράγμα που θα έλυνε για πάντα το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης των περιοχών μας, ενώ θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό τα νερά που ορμητικά, λόγω των υψομετρικών διαφορών, οδεύουν μέσω του Πορταϊκού ποταμού στον Πηνειό».
Από την πλευρά του, ο Δήμος Μουζακίου σε ανακοίνωσή του τονίζει την επιθυμία δήμων, συλλόγων, οργανώσεων, επιχειρηματιών και απλών πολιτών από όλη την Ελλάδα, να αποστείλουν βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς , ενώ ενημερώνει ότι συγκροτούνται ομάδες εθελοντριών/ών για τον καθαρισμό σπιτιών πλημμυροπαθών στις πληγείσες τοπικές κοινότητες.
Τέλος, μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των μηχανικών – μελών του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας στην πρόσκληση που απηύθυνε το Επιμελητήριο για την εγγραφή τους στο Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και την εθελοντική συμμετοχή τους στην υποστήριξη των ενεργειών που απαιτούνται για την καταγραφή των ζημιών.

Περισυλλογή νεκρών ζώων

Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η αποφυγή εστιών μόλυνσης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας αποτελεί πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ήδη, από τις 9/9 τα νεκρά ζώα μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης, που είναι κλίβανοι, αρχικά στις περιοχές της Ημαθίας και Αρκαδίας, με προοπτική να χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα, μόλις οι συνθήκες προσβασιμότητας το επιτρέψουν. Κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής.
Για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών δεν γίννεται καταγραφή των νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με επιτόπιο έλεγχο, αλλά αυτή να στηριχθεί στα επίσημα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διασταυρωθούν αργότερα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Χωρίς ρεύμα παραμένουν στον Βόλο μεμονωμένοι καταναλωτές και στο Νοτιοανατολικό Πήλιο σχεδόν 200 καταναλωτές, ενώ περιφερειακά της Καρδίτσας παραμένουν λίγες εκατοντάδες καταναλωτές χωρίς ρεύμα, με το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης να είναι εντονότερο στις περιοχές των Τρικάλων και της Λάρισας.

Προειδοποίηση από τον ΔΕΔΔΗΕ: Μην πλησιάζετε σπασμένες κολώνες, καλώδια

Νέα προειδοποίηση προς τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες απηύθυνε ο ΔΕΔΔΗΕ καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς, κολόνες ή άλλα στοιχεία του Δικτύου τα οποία είτε βρίσκονται στο έδαφος είτε παρουσιάζουν εμφανείς ζημιές.
Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαπιστώσει την ύπαρξη στοιχείων του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές, παρακαλείται να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ στο 8004004000 ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Hellenic Train: Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας δρομολόγια λεωφορείων, λόγω πλημμυρικών φαινομένων

Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οι λεωφορειακές συνδέσεις στη γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, καθώς και στη Λάρισα- Λιτόχωρο, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λάρισας, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού.
Εφόσον δοθεί πάλι σε κυκλοφορία η Εθνική Οδός και επιτραπεί η διέλευση οχημάτων, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση και επαναπρογραμματισμός των δρομολογίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας