Δεν υπήρξε καταδίκη Ρωσίας στη σύνοδο των G20 λόγω veto Κίνας

1132

Το κινεζικό veto  που οδήγησε σε αποτροπή της καταγραφής στην κοινή δήλωση στο πλαίσιο της ομάδας των G20 της καταδίκης της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία υπηρξε μια σημαντική νίκη της ρωσικής διπλωματίας.
Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της G20 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών ενέκριναν κοινή δήλωση που αποκλείει διατυπώσεις που καταδικάζουν τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά τη συνάντησή τους στη Μπανγκαλόρ το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023.
Σύμφωνα με κείμενο της κοινής δήλωσης: «Όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών της G20 και οι Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν στις παραγράφους 1, 2 και τις παραγράφους 5 έως 17 μαζί με τα παραρτήματα 1 και 2».
Οι παράγραφοι 3 και 4 καταδίκαζαν τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο δεν εγκρίθηκαν από τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Κίνας.
«Οι παράγραφοι 3 και 4 αυτού του εγγράφου, όπως προσαρμόστηκαν από τη Δήλωση των ηγετών του Μπαλί της G20 (15-16 Νοεμβρίου 2022), συμφωνήθηκαν από όλα τα κράτη μέλη εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα», αναφέρει το κείμενο.
Η παράγραφος για την κατάσταση στην Ουκρανία περιλαμβάνει, για παράδειγμα, ότι η πλειοψηφία των αξιωματούχων αποδοκιμάζει «με τον πιο έντονο τρόπο» τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η ουκρανική κρίση επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.
Στο κείμενο επισημαίνεται ότι «υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις».
«Αναγνωρίζοντας ότι η ομάδα των G20 δεν είναι το forum για την επίλυση ζητημάτων ασφάλειας, αναγνωρίζουμε ότι τα θέματα ασφάλειας μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε η μη εγκεκριμένη παράγραφος.

Lindner: «Λυπηρό το γεγονός»…

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner δήλωσε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Κίνα μπλόκαρε το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 που καταδίκαζε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αλλά για μένα είναι περισσότερο σημαντικό ότι όλοι οι άλλοι συμμερίσθηκαν μία ξεκάθαρη θέση για το διεθνές δίκαιο, την πολυμέρεια και τον τερματισμό του πολέμου», πρόσθεσε.
Ο Lindner δήλωσε επίσης ότι διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την προοπτική προόδου εντός του έτους για την αναδιάρθρωση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών.
Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές των φτωχών χωρών της Αφρικής και της Ασίας.
«Υπήρξε ένα προσεκτικό μήνυμα από την Κίνα» για το ζήτημα, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας