Δεν διαφαίνεται φως στις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας-Οι ΗΠΑ πριμοδοτούν το πόλεμο

1014
Lavrov: Δεν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις, αλλά υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό – Medinsky: Τι θέλουμε από την Ουκρανία

Ελπίδες για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «γεννά» η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky ότι οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις γίνονται πιο ρεαλιστικές, αν και υποστήριξε ότι ακόμα χρειάζεται χρόνος έτσι ώστε να υπάρξει κάποια συμφωνία που θα βάλει τέλος στο αδιέξοδο της ουκρανικής κρίσης.
Αν και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υποστήριξε – μετά από επικοινωνία που είχε με τον Charles Michel, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – πως «δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο «να δεσμευτεί για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις», τα μηνύματα που έρχονται από τη Μόσχα επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov υποστήριξε ότι «υπάρχει ελπίδα για την επίτευξη συμβιβασμού», θέση που διατύπωσε και ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του Zelensky, ο οποίος και αυτός σημείωσε πως παρά τις τεράστιες διαφορές των δύο πλευρών, «υπάρχει σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμούς».
Επιπλέον, ο Ρώσος διαπραγματευτής Vladimir Medinsky τόνισε πως στις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, προτείνεται η Ουκρανία να εξελιχθεί σε ένα μοντέλο Σουηδίας ή Αυστρίας όσον αφορά το αποστρατιωτικοποιημένο της καθεστώς (αυτό σημαίνει πως θα έχει το δικό της στρατό αλλά δεν θα μπορεί να φιλοξενήσει ξένα στρατεύματα ή βάσεις), κάτι που το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως μπορεί να θεωρηθεί ως συμβιβασμός.
Εν μέσω αυτού του συγκρατημένα αισιόδοξου διπλωματικού κλίματος, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με τη μεν Ρωσία να δηλώνει ότι πορεύεται βάσει του σχεδίου της, το οποίο θα φέρει εξ’ολοκλήρου εις πέρας, με τη δε Ουκρανία να κάνει λόγο για αντεπίθεση των δυνάμεων της, κάτι που σημαίνει πως αλλάζουν και οι συσχετισμοί στο πολεμικό μέτωπο.
Είναι προφανές πως τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο αναζητούν μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο καθώς ούτε ο πρόεδρος Putin μπορεί να εμφανιστεί ότι έχασε τον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία ούτε ο Ουκρανός ομόλογος του Zelensky μπορεί να αποδεχθεί την απώλεια ουκρανικών εδαφών.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο «στοίχημα», στο οποίο καλούνται να ανταποκριθούν οι διπλωμάτες και οι ηγεσίες των δύο χωρών.

Lavrov: Υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό

Την θέση πως παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πηγαίνουν καλά, υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διαπραγματευτών μας, οι συνομιλίες δεν πάνε καλά για προφανείς λόγους.
Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα για επίτευξη συμβιβασμού.
Αυτήν άλλωστε την εκτίμηση δίνουν και κάποιοι από τους διαπραγματευτές της ουκρανικής αντιπροσωπείας» είπε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του RBC ο Lavrov, αναφερόμενος προφανώς στον Mikhail Podolyak, σύμβουλο του Zelensky, ο οποίος σημείωσε πως παρά τις τεράστιες διαφορές των δύο πλευρών, «υπάρχει σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμούς».
Όπως είπε, ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνία με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωση τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται «σοβαρά».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Ρωσία ζητά πέρα από την ουδετερότητα της Ουκρανίας – δηλαδή τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που φαίνεται να αποδέχεται το Κίεβο -, ελευθερία χρήσης κάθε γλώσσας, ελευθερία έκφρασης των πολιτών, ασφάλεια των πληθυσμών στην ανατολική Ουκρανια και αποστρατιωτικοποίηση.
O Lavrov υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για μελλοντικές επαφές με την Ουκρανία, σημειώνοντας πάντως πως ο Ουκρανός ομόλογός του, Dmytro Kuleba δεν προσκόμισε κάτι νέο στις διαπραγματεύσεις που είχαν στην Αττάλεια της Τουρκίας πριν από μερικές ημέρες.

Πυρά στις ΗΠΑ

Επιπλέον, εξαπέλυσε τα πυρά του κατά των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ενδιαφέρεται να μπει ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των σημερινών θέσεων της ουκρανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον Lavrov, η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι μια σημαντική στιγμή που θα καθορίσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Zelensky: Πιο ρεαλιστικές οι θέσεις

Στο χθεσινό διάγγελμα του ο Zelensky υποστήριξε ότι το χάσμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχει αρχίσει να μειώνεται, καθώς όπως είπε, ι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι πιο ρεαλιστικές.
«Οι συναντήσεις συνεχίζονται.
Όπως πληροφορούμαι, οι θέσεις στις συνομιλίες ακούγονται ήδη πιο ρεαλιστικές» υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος σημείωσε ωστόσο πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος έως ότου ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.
Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό αλλά θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή.
Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία» επισήμανε ο Zelenksy, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αφήνει να εννοηθεί ότι η Ουκρανία εγκαταλείπει την ιδέα ένταξης στο ΝΑΤΟ, κάτι που αν μη τι άλλο ικανοποιεί ένα βασικό αίτημα της Μόσχας.
«Οι συναντήσεις συνεχίζονται.
Όπως μου λένε, οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις ακούγονται πιο ρεαλιστικές.
Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη χρόνος προκειμένου οι αποφάσεις να είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα 16/3 στη Γερουσία των ΗΠΑ, η οποία αφού χαρακτήρισε εγκληματία πολέμου τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, αναμένεται να εγκρίνει το ποσό των 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της.

Νέες επαφές

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα Τετάρτη 16/3, όπως ανακοίνωσε ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του Zelensky και ένας εκ των αντιπροσώπων της Ουκρανίας σε αυτές τις συνομιλίες.
Μάλιστα ο Podolyak σε σημερινό του μήνυμα στο twitter ανέφερε πως δεδομένου ότι ο ουκρανικός στρατός αντεπιτίθεται σε πολλά πολεμικά μέτωπα και επιφέρει καταστροφικά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις, αλλάζουν ραγδαία οι θέσεις των δύο πλευρών.
Σημειώνεται ότι το Κίεβο ζητά να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ η Μόσχα αξιώνει από το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε το 2014, είναι ρωσική και να αναγνωρίσει επίσης ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς.
321111.jpg

Medinsky (Ρώσος διαπραγματευτής): Σκληρές οι διαπραγματεύσεις – Τι προτείνει το Κίεβο

Την θέση πως οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία είναι «σκληρές» διατύπωσε ο Vladimir Medinsky, επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, επισημαίνοντας πως η Ρωσία επιδιώκει «ειλικρινά» την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.
«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και προχωρούν αργά.
Σίγουρα θα θέλαμε όλο αυτό να γίνει πιο γρήγορα, αυτή είναι η ειλικρινής πρόθεση της ρωσικής πλευράς.
Θέλουμε να φτάσουμε σε μια ειρηνευτική συμφωνία το συντομότερο δυνατό» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Medinsky.

Τι ζητάμε από την Ουκρανία

«Θέλουμε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία που δεν θα συμμετέχει σε στρατιωτικά μπλοκ, όπως το ΝΑΤΟ, που θα είναι μια φιλική χώρα, που θα είναι ένας γείτονας, με τον οποίο θα μπορούμε να αναπτύξουμε σχέσεις και να οικοδομήσουμε το μέλλον μας» είπε ο Medinsky.
Ο Ρώσος διαπραγματευτής σημείωσε πως στόχος είναι ανάμεσα στα πολλά και περίπλοκα ζητήματα, να εντοπιστούν εκείνα τα θέματα που μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία, έτσι ώστε σταδιακά και βήμα – βήμα να υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Μοντέλο Σουηδίας, Αυστρίας

Σύμφωνα με τον Medinsky, το Κίεβο προτείνει η Ουκρανία να εξελιχθεί σε ένα μοντέλο Σουηδίας ή Αυστρίας όσον αφορά το αποστρατιωτικοποιημένο της καθεστώς, διατηρώντας ωστόσο δικές της ένοπλες – χερσαίες και ναυτικές – δυνάμεις.
«H διατήρηση και ανάπτυξη του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και μια ολόκληρη γκάμα θεμάτων που σχετίζονται με το μέγεθος του ουκρανικού στρατού είναι υπό συζήτηση.
Η Ουκρανία προτείνει μια αυστριακή, σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατικοποιημένου κράτους, αλλά ταυτόχρονα ενός κράτους που έχει δικό του στρατό και ναυτικές δυνάμεις.
Όλα αυτά τα θέματα συζητούνται σε επίπεδο ηγεσιών των Υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας» τόνισε ο Medinsky, επισημαίνοντας πως βάσει των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, η Ουκρανία «ακόμα και σήμερα έχει ουδέτερο καθεστώς».
Όπως είπε ο Medinsky, ιδιαίτερα σημαντικό για τη Ρωσία είναι το θέμα της Κριμαίας και του Donbass, όπως επίσης και μια σειρά ανθρωπιστικών θεμάτων, όπως η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών, το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας, κα.

Κρεμλίνο: Συμβιβασμός εάν το Κίεβο αποδεχθεί το σουηδικό ή αυστριακό μοντέλο

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε πως εφόσον το Κίεβο συμφωνήσει στη σουηδική ή αυστριακή εκδοχή ενός αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος, αυτό θα εκληφθεί από τη Μόσχα ως συμβιβασμός.
Όπως είπε ο Peskov και όπως ανέφερε νωρίτερα ο Ρώσος διαπραγματευτής, Vladimir Medinsky το θέμα αυτό συζητείται μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
0999999.JPG
Επιφυλακτική η Μ. Βρετανία

Ωστόσο, η Μ. Βρετανία εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Σε δηλώσεις της η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Liz Truss υποστήριξε ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να σταματήσουν τον Vladimir Putin πάση θυσία.
«Είμαι επιφυλακτική ως προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες ενόσω ο Putin συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πρέπει να εφαρμόσει μια εκεχειρία και να αποσύρει τα στρατεύματά του για να ληφθούν σοβαρά υπόψη αυτές οι ειρηνευτικές συνομιλίες.
Πρέπει να σταματήσουμε τον Putin πάση θυσία» υποστήριξε η Truss.

Βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων ανακοινώνει ο Biden

Την χορήγηση βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της μετά τη ρωσική εισβολή αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Όπως αναφέρεται η ανακοίνωση αυτή θα γίνει μετά την παρέμβαση του Zelensky στο Κογκρέσο.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, με το επιπλέον αυτό ποσό, η αμερικανική βοήθεια που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας θα φθάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια»
«Συνολικά ο πρόεδρος έχει εγκρίνει (βοήθεια) 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια αφότου ανέλαβε η κυβέρνηση τα καθήκοντά της.
Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας» υπογράμμισε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.
Η ομιλία Biden στο Κογκρέσο είναι προγραμματισμένη για τις 17:45 ώρα Ελλάδας, ενώ η παρέμβαση Zelensky θα προηγηθεί στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Scholz: Δεν θα εμπλακεί το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz ανακοίνωσε πως αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης του NATO στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Συμφωνώ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και άλλους συμμάχους στο ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία.
Κανείς δεν μπορεί να το θέλει αυτό.
Δεν θα προχωρήσουμε στην επιβολή ζωνών απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.
Αυτό θα σήμαινε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, με ρωσικά μαχητικά» υποστήριξε o Scholz, αναφέροντας πως «μαζί με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, προετοιμάσαμε πολύ συγκεκριμένες κυρώσεις» και πως «οι κυρώσεις έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο από ό,τι θα φανταζόταν ποτέ το Κρεμλίνο».

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας