Δεδομένη η ύφεση στην ευρωζώνη το δ΄-τρίμηνο 2022-Ζητούμενο το βάθος της

831
Τα εθνικά στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν για το γ’ τρίμηνο δείχνουν ότι η δραστηριότητα στην ευρωζώνη έχει επιβραδυνθεί αισθητά σε σχέση με το καλοκαίρι
Το ζητούμενο δεν είναι να θα διολισθήσει στην ύφεση η Ευρωζώνη, αλλά πόσο βαθιά θα είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στις μεγαλύτερες οικονομίες του νομισματικού μπλοκ.
Τα εθνικά στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν για το γ’ τρίμηνο δείχνουν ότι η δραστηριότητα στην ευρωζώνη έχει επιβραδυνθεί αισθητά σε σχέση με το καλοκαίρι
Ωστόσο, τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής ήταν συνολικά λίγο καλύτερα από τις εκτιμήσεις της Oxford Economics.
Το γαλλικό και το ισπανικό ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 0,2% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%.
Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης, το οποίο θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα μαζί με τα στοιχεία για την Ιταλία, θα μπορούσε να καταλήξει λίγο καλύτερο από το αναμενόμενο: σε γενικές γραμμές αμετάβλητο ή ελαφρώς θετικό κατά το τρίμηνο έναντι μιας μικρής πτώσης που είχε προβλεφθεί στις τελευταίες μας προβλέψεις.Ωστόσο, οι αναλυτές εμμένουν στην εκτίμησή τους ότι η ύφεση θα ξεκινήσει το 4ο τρίμηνο.

Ζητούμενο το βάθος της ύφεσης

Με τα στοιχεία υψηλής συχνότητας σε αρνητικό έδαφος, το θέμα είναι πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση και όχι αν θα υπάρξει.
Τον Οκτώβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ΕΕ για τον μήνα μειώθηκε κατά 1,5 μονάδα στις 90,9 μονάδες, τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Αύγουστο του 2020, καθώς η αισιοδοξία επιδεινώθηκε τόσο στον κλάδο των υπηρεσιών όσο και στον κλάδο της μεταποίησης λόγω της διολίσθησης των προσδοκιών για τη ζήτηση.
Αυτό το αρνητικό κλίμα αντανακλάται και σε άλλες έρευνες, όπως οι δείκτες PMI που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της ευρωζώνης υποχώρησε στο 47,1 τον Οκτώβριο, που, εξαιρουμένων των χειρότερων μηνών της πανδημίας στις αρχές του 2020, ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Απρίλιο του 2013.

oxford1_1.JPG

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας