Χούθι-Με πυραύλους-drones στην Ερυθρά Θάλασσα αμερικανικού πολεμικού USS-Carney και εμπορικών πλοίων

873

Επίθεση με πυραύλους και drones δέχθηκε το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Carney, αλλά και πολλά εμπορικά πλοία, τα οποία βρίσκονταν στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

«Είμαστε ενήμεροι για αναφορές σχετικά με επιθέσεις στο USS Carney και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και θα παράσχουμε πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες», αναφέρει το Πεντάγωνο.

Πρόκειται για μια επίθεση που σηματοδοτεί την κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των δυτικών πλοίων στη Μέση Ανατολή και έρχεται λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση που είχαν στείλει οι Χούθι, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά των πλοίων του Ισραήλ.

Το πλοίο βρισκόταν περίπου 35 ναυτικά μίλια από την Υεμένη.

Οι Χούθι ανακοίνωσαν επίσημα ότι επιτέθηκαν στα πλοία προσθέτοντας ότι πρόκειται για ισραηλινών συμφερόντων πλοία/

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Χούθι δήλωσαν ότι «πραγματοποίησαν μια επιχείρηση εναντίον δύο πλοίων στο Στενό του Μπαμπ αλ-Μαντάμπ στοχεύοντας το πρώτο εμπορικό πλοίο με πύραυλο και το δεύτερο με μη επανδρωμένο αεροσκάφος».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα δύο πλοία, το Unity Explorer και το Number Nine, κτυπήθηκαν αφότου απέρριψαν τις προειδοποιήσεις από τη ναυτική δύναμη της οργάνωσης για παράδοσή τους.

Πηγές ασφαλείας των ΗΠΑ αναφέρουν ότι ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου χτυπήθηκε από τουλάχιστον δύο drones ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey νωρίτερα δήλωσε ότι ένα άλλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπέστη ζημιά από επίθεση drone στα ανοιχτά του λιμανιού της Χοντέιντα της βόρειας Υεμένης.

Οι Χούθι επιτέθηκαν και σε βρετανικό εμπορικό πλοίο στο στενό Bab al-Mandeb που χωρίζει την Ανατολική Αφρική από την Αραβική Χερσόνησο. Το Bab el-Mandeb συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν.

Συγκεκριμένα, πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου υπό βρετανική σημαία Μπαχάμες φέρεται να δέχτηκε επίθεση από πυραύλους ενώ διέσχιζε την Ερυθρά Θάλασσα, περίπου 34,5 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά της Μόκα της Υεμένης.

Οι αντάρτες αποτελούν μέρος αυτού που περιγράφουν ως «άξονα αντίστασης» κατά του Ισραήλ, μαζί με ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η παλαιστινιακή Hamas και η λιβανική Hezbollah.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας