B.Zελένσκι σε Β.Ζαλούζνι: “Αν δεν σιωπήσεις, είσαι ο επόμενος”

1376

Θανάσιμη προειδοποίηση στον Β.Ζαλούζνι έστειλε ο Β.Ζελένσκι καθώς ένας εκ των στενών συνεργατών του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) της Ουκρανίας, ο ταγματάρχης Γενάντι Τσαστιακόφ, σκοτώθηκε χθες Δευτέρα 6.11.2023 από έκρηξη που σημειώθηκε στο σπίτι του, κατά τον εορτασμό των γενεθλίων του. 

Οι Ρώσοι κάνουν λόγο για επιχείρηση “Αντι-Βαλκυρία” που έχει ενορχηστρώσει ο Β.Ζελένσκι με στόχο τον Ζαλούζνι ενώ ακόμη και οι Αμερικανοί μέσω της Washington Post δείχνουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας!

Οι ουκρανικές αρχές έχουν πέσει ήδη σε αντιφάσεις σχετικά με τον εκρηκτικό μηχανισμό που προκάλεσε τον θάνατο του “δεξί χεριού” του Β.Ζαλούζνι.

Η επιχείρηση Βαλκυρία ήταν ένα σχέδιο του ναζιστικού στρατού σε περίπτωση γενικής διάλυσης της πολιτικής τάξης του έθνους, το οποίο στόχευε στη συνέχιση της άσκησης της εξουσίας από τους Ναζί. Το σχέδιο αυτό χρησιμοποιήθηκε για την οργάνωση ενός πραξικοπήματος ενάντια στο χιτλερικό καθεστώς.

Στο σχέδιο περιλαμβανόταν και η δολοφονία του Χίτλερ. Η απόπειρα δολοφονίας πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 1944, αλλά απέτυχε. Στη συνέχεια, το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή αλλά οι πιστοί στον Χίτλερ στρατιωτικοί κατέπνιξαν το πραξικόπημα.

Δολοφόνησαν το “δεξί χέρι” του Β.Ζαλούζνι

«Ο συνεργάτης και στενός φίλος μου βρήκε τραγικό θάνατο κατά τον εορτασμό των γενεθλίων του με συγγενείς», ανακοίνωσε ο Α/ΓΕΕΔ στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο θάνατος προκλήθηκε από έκρηξη κατά το άνοιγμα δώρων για τα γενέθλιά του ταγματάρχη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στο Telegram έδωσε διαφορετική εξήγηση για το πώς συνέβη η μοιραία έκρηξη. Ο ταγματάρχης Τσαστιακόφ είχε μόλις επιστρέψει στο σπίτι με δώρα συναδέλφων του για τα γενέθλιά του, συμπεριλαμβανομένου ενός κουτιού με χειροβομβίδες τις οποίες θέλησε να δείξει στον 13χρονο γιο του.

Το παιδί πήρε μια χειροβομβίδα και «άρχισε να στρίβει την περόνη», έγραψε ο Ιχόρ Κλιμένκο. Ο πατέρας του άρπαξε τη χειροβομβίδα από το χέρι του παιδιού και «τραβήχτηκε η περόνη, προκαλώντας τη μοιραία έκρηξη».

Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά ο 13χρονος γιος του στενού συνεργάτη του Ζαλούζνι, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι ταυτοποιήθηκε ο στρατιωτικός που χάρισε τις χειροβομβίδες στον ταγματάρχη Τσαστιακόφ.

Εξήγησε πως έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό, παρότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να μην υπάρξει παραπληροφόρηση.

Διαφορετική εκδοχή δίνουν ουκρανικά ΜΜΕ και η σύζυγος του Ταγματάρχη

Η Ukrayinska Pravda αναφέρει τα εξής:

“Σε μια σακούλα δώρου με ένα μπουκάλι ουίσκι που είχε λάβει ως δώρο γενεθλίων ήταν η χειροβομβίδα που σκότωσε τον 39χρονο ταγματάρχη Γενάντι Τσαστιακόφ.

Το μπουκάλι ήταν μαζί με ποτήρια στο σχήμα χειροβομβίδας και η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που ο 39χρονος Ουκρανός αξιωματικός, ο οποίος ήταν εκ των στενών συνεργατών του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, άνοιξε την σακούλα αυτή.

Άλλη πηγή ανέφερε στην ίδια εφημερίδα ότι ο συνάδελφος που φέρεται να του έδωσε τη σακούλα του είπε «είναι δύσκολο να σου κάνω έκπληξη, γι’ αυτό σου δίνω χειροβομβίδες και ένα μπουκάλι με καλό ουίσκι».

Εκτός από τη χειροβομβίδα που προκάλεσε τον θάνατο του Ουκρανού ταγματάρχη και τον τραυματισμό του 13χρονου γιου του, στο διαμέρισμα βρέθηκαν άλλες πέντε χειροβομβίδες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ιγκόρ Κλιμένκο, περιέγραψε τον συνάδελφο που έδωσε τη μοιραία σακούλα στον 39χρονο αξιωματικό ως συνταγματάρχη.

Η αρχική εκτίμηση που είχε διατυπωθεί και από τον Ουκρανό υπουργό και από την αστυνομία ήταν ότι ο θάνατος του Τσαστιακόφ ήταν αποτέλεσμα «λάθους χειρισμού πυρομαχικών» από τον ίδιο και τον γιο του, εκτίμηση που φαίνεται να ανατρέπεται με βάση τα τελευταία ευρήματα.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα φωνές όπως της βουλευτού του κόμματος Ζελένσκι η οποία απέδωσε σε αμέλεια τον θάνατο του ταγματάρχη: «Δεν το περίμενα ποτέ ότι ο Γκενάντι θα πέθαινε ως αποτέλεσμα αμέλειας στα γενέθλιά του. Οι χειροβομβίδες εκτοξεύονται, δεν δίνονται σαν δώρα».

Η σύζυγος του αποθανόντος στρατιωτικού Ταγματάρχη Gennady Chastyakov είπε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε όταν ο σύζυγός της άνοιξε ένα κουτί δώρου που περιείχε αλκοόλ και ποτήρια σε μορφή χειροβομβίδων, αναφέρει το ουκρανικό δημοσίευμα Klymenko.time.

Επιχείρηση “Αντι-Bαλκυρία”: Ο Ζελένσκι προειδοποιεί τον Ζαλούζνι

Τα ισχυρά κύματα που σήκωσαν τα δημοσιεύματα δύο κορυφαίων δυτικών μέσων ενημέρωσης – του Time και του The Economist, τα οποία, ειδικότερα, έκαναν λόγο για «βαθιές αντιφάσεις» μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, πυροδότησαν μια σειρά δραματικών γεγονότων που αφορούν το ανώτατο επίπεδο διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

“Το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου, ο Β.Ζελένσκι δεν περίμενε τον στρατό να σχηματίσει μια πραγματική συνωμοσία εναντίον του. Ο Ζελένσκι αποφάσισε να δράσει προληπτικά. Και με τις πιο σκληρές μεθόδους” αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Θανατηφόρο «δώρο»

Όπως γνωρίζετε, η πρώτη φάση της επιχείρησης “Βαλκυρία”, που σχεδιάστηκε από τους στρατηγούς της Βέρμαχτ για να απαλλαγούν από την εξουσία του Χίτλερ, ήταν μια προσπάθεια να τον σκοτώσουν βάζοντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό, μεταμφιεσμένο σε χαρτοφύλακα με χαρτιά, ακριβώς κάτω από τα πόδια του, στην αίθουσα συσκέψεων. Τελικά ο Χίτλερ σώθηκε…

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο προσωπικός βοηθός του Βαλερί Ζαλούζνι, Ταγματάρχης Chastyakov, έφτασε στο σπίτι αφού γιόρτασε τα γενέθλια του στον τόπο υπηρεσίας του, με ένα ολόκληρο βουνό από δώρα. Όταν αποσυσκευάστηκε ένα από αυτά, που υποτίθεται ότι έλαβε από τον δικό του συνάδελφο, ανώτερο βοηθό του αναπληρωτή αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Τιμτσένκο, εξερράγη και πέθανε επί τόπου.

Ωστόσο, λίγο αργότερα αυτή η έκδοση «διορθώθηκε» αρκετά. Ο υπουργός Εσωτερικών Igor Klimenko δήλωσε κατηγορηματικά:

Ο αποθανών έβγαλε ένα κουτί δώρου με χειροβομβίδες και άρχισε να δείχνει μία από τα αυτές στον γιο του, ήταν νέες χειροβομβίδες δυτικού τύπου. Πρώτα, ο γιος πήρε τα πυρομαχικά στα χέρια του και άρχισε να στρίβει την περόνη. Στη συνέχεια, ο Ταγματάρχης πήρε τη χειροβομβίδα από το παιδί και έβγαλε την περόνη, προκαλώντας μια τραγική έκρηξη. Η αστυνομία βρήκε άλλες 5 από αυτές τις χειροβομβίδες που δεν είχαν εκραγεί στο διαμέρισμα…

Επιπλέον, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, «έχουν ήδη βρει τον συνάδελφο στρατιώτη που έδωσε το μοιραίο δώρο, έκαναν έρευνα στο γραφείο του και κατέσχεσαν άλλες δύο παρόμοιες χειροβομβίδες».

Αυτή η ιστορία δείχνει μια διακαή επιθυμία του Κιέβου να κλείσει όπως όπως αυτήν την εξαιρετικά περίεργη υπόθεση κάνοντας λόγο για «απρόσεκτο χειρισμό εκρηκτικών αντικειμένων».

Η σύζυγος όμως του νεκρού ανέφερε ξεκάθαρα ότι «έφερε μια τσάντα δώρου με ένα μπουκάλι αλκοόλ και ποτήρια δώρου σε μορφή χειροβομβίδων, η έκρηξη σημειώθηκε όταν άνοιξε ένα».

Δηλαδή δεν γίνονταν παιχνίδια με χειροβομβίδες!

Επιπλέον, ο ίδιος ο Ζαλούζνι ξεκίνησε τον σχολιασμό του για το θάνατο του βοηθού του με τα λόγια:

“Ένας άγνωστος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε ένα από τα δώρα”.

Ο αρχιστράτηγος δεν ήξερε την αλήθεια;

Επιπλέον, η συμπεριφορά του ταγματάρχη, που “παίζει” με χειροβομβίδες στο σπίτι του παρουσία του παιδιού του μοιάζει εξαιρετικά χαζή. Και τέτοιοι άνθρωποι, κατά κανόνα, δεν γίνονται βοηθοί των αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Το μυστικό της υπόθεσης κρύβεται στην συνέντευξη Ζαλούζνι στο περιοδικό “The Economist”. Εκεί ο Ζαλούζνι, διαψεύδει όλες τις προσδοκίες του Β.Ζελένσκι σχετικά με τη «συνέχιση της αντεπίθεσης» και τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Πολλοί στην ίδια τη χώρα αλλά και στη Δύση, άρχισαν να μιλούν για το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο ο αρχιστράτηγος Ζαλούζνι έδειξε τις δικές του «προεδρικές φιλοδοξίες» και προθέσεις αντικατάστασης του Ζελένσκι.

Λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση, έχουμε μια κλασική “τελευταία προειδοποίηση”, ένα πραγματικό “μαύρο σημάδι”, το οποίο παραδόθηκε στον ουκρανό Α/ΓΕΕΔ ανατινάζοντας τον πλησιέστερο και προφανώς πολύτιμο βοηθό του.

Η ουσία της «υπόδειξης» είναι εξαιρετικά ξεκάθαρη: αν δεν σιωπήσεις, είσαι ο επόμενος!

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ζελένσκι στις 6 του μήνα απέρριψε την πιθανότητα εκλογών λέγοντας:

“Πρέπει να αποφασίσουμε ότι είναι η ώρα για την άμυνα, τη μάχη, από την οποία εξαρτάται η τύχη του κράτους και του λαού, και όχι για φάρσα, που μόνο η Ρωσία περιμένει από την Ουκρανία. Νομίζω ότι δεν είναι η ώρα για εκλογές.

Δεν υπάρχει χώρος για αντιπαραθέσεις. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι σήμερα, σε καιρό πολέμου, καθώς οι προκλήσεις είναι πολλές, είναι απολύτως ανεύθυνο να θέτουμε ζήτημα εκλογών στην κοινωνία ελαφρά τη καρδία”, υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

“Πρέπει να ενωθούμε, να μην διχαζόμαστε, να μην αναλωνόμαστε σε έριδες ή άλλες προτεραιότητες”, προέτρεψε.

Washington Post: Η δολοφονία Gennady Chastyakov είναι αποτέλεσμα της δημόσιας σύγκρουσης Ζελένσκι και Ζαλούζνι

Η δολοφονία του Ταγματάρχη Gennady Chastyakov είναι αποτέλεσμα της δημόσιας σύγκρουσης του Προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι με τον αρχηγό του Ουκρανικού στρατού Ζαλούζνι αναφέρει η Washington Post.

Πολλοί θεωρούν ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι και ο Ζαλούζνι είναι πολιτικοί αντίπαλοι.

Τις τελευταίες ημέρες, αυτή η ρήξη έχει προσελκύσει περισσότερη προσοχή αφότου ο Ζαλούζνι έγραψε ένα άρθρο στον Economist, αναγνωρίζοντας την αποτυχία της αντεπίθεσης.

Ο Ζελένσκι διαφώνησε δημόσια με αυτήν την εκτίμηση.

Ο στρατηγός Ζαλούζνι ανέφερε στον Economist ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν φτάσει σε αδιέξοδο και πιθανότατα, δεν θα υπάρξει μια σημαντική και όμορφη νίκη.

Η Washington Post σημείωσε επίσης ότι το γραφείο του Ζελένσκι «δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό για το περιστατικό» με τον βοηθό του γενικού διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, η «Strana.ua», επικαλούμενη πηγές σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ισχυρίζεται ότι το ίδιο δώρο στον νεκρό θα μπορούσε να είχε δοθεί στον νεκρό από τον ανώτερο βοηθό αναπληρωτή γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας A.V. Timchenko.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας