Σήμερα η μεγάλη ενωτική αγωνιστική απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα

1138

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα βρεθούν στους δρόμους αύριο Τετάρτη 6 Απριλίου – Στις 11 το πρωί στα Προπύλαια η συγκέντρωση – Θα διαδηλώσουν κατά της ακρίβειας που σαρώνει το λαϊκό εισόδημα και ταυτόχρονα θα διεκδικήσουν τα κοινωνικά και τα οικονομικά τους δικαιώματα – Τα καλέσματα από συνδικάτα και φορείς

 

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες συνδικάτων και συνδικαλιστικών παρατάξεων καθώς και πολυάριθμα Πρωτοβάθμια Σωματεία θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Η πολιτική της δεν μπορεί να συνεχιστεί. Συνδικάτα κι εργαζόμενοι διεκδικούν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς. Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θεωρείται η αύξηση του κατώτατου. Ταυτόχρονα, προτείνεται η έναρξη των διαπραγματεύσεων και η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων βρίσκει σύμφωνα όλα τα συνδικάτα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα. Και, στο πολιτικό επίπεδο, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις αναστολές, βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση: τι θα ανακοινώσει την 1η Μάη.

«Να επανέλθει ο κατώτατος στα 751 ευρώ». Η αύξηση αυτή υπολείπεται της αύξησης του ΑΕΠ. Επομένως δεν μπορεί να έχει ιδιαίτερο λόγο να την αρνηθεί ο πρωθυπουργός καθώς είχε υποσχεθεί το 2019 ότι θα έδινε το διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ στον κατώτατο, κρίνοντας τότε την αύξηση του 11% που έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ανεπαρκέστατη. Βεβαίως, πέρασαν δυόμιση χρόνια και μόλις τον Γενάρη του 2022 έδωσε μια ισχνή αύξηση της τάξης του 2%.

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι το ποσοστό αύξησης θα μπορούσε να ανέλθει στο 4%  από την 1η Μάη. Αποφεύγει, όμως, να αναφερθεί σε ενοχλητικά ζητήματα, όπως η αναπλήρωση της χαμένης αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και επιμένει στην αύξηση του μισθού μέσω της μείωσης των εισφορών, αδιαφορώντας για την κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Υπέρ μιας συνετής αύξησης τάσσεται και η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αναφέρεται στην έκθεσή της, η οποία θα μπορούσε να κυμανθεί από 2,7 έως 3,4%, από τον Μάιο, που θα οδηγούσε σε μια συνολική ετήσια  αύξηση από 3,8 έως 4,5%. Μετά από αυτές τις απόψεις – προτάσεις, το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα φαίνεται να είναι έτοιμοι να δώσουν τη δική τους απάντηση. Όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας για τις κινητοποιήσεις, με συζητήσεις και συσκέψεις σε κάθε χώρο εργασίας, η αγωνιστική διάθεση είναι διάχυτη και η αποφασιστικότητα για διεκδικήσεις δεδομένη. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτη η αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τα ΜΜΕ αγνοούν σχεδόν εντελώς, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, την ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους. Το μήνυμα για την κινητοποίηση στις 6 Απριλίου μεταφέρθηκε παντού από τα νέα δυναμικά συνδικάτα.  Οι εργαζόμενοι, παρά το ζοφερό κλίμα, θα δώσουν μαζικά και μαχητικά την απάντησή τους: «Φτάνει πια!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας