Η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα παραιτήθηκε των 12 ν.μ.

592
Η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα

Ξεκίνησαν τα τουρκικά ”όργανα” για τα 12 μίλια ενώ έπεται και συνέχεια με μια πιθανή μονομερή ανακήρυξη τουρκικής ΑΟΖ

Ξεκίνησε να δουλεύει στο φουλ η προπαγανδιστική μηχανή των Τούρκων, μετά το φιάσκο με τον East Med, και την ακύρωση των ερευνών  στην Κρήτη, και τώρα μεγάλη τουρκική εφημερίδα αναφέρει δήθεν “παραίτηση” της Ελλάδος, του δικαιώματος επέκτασης των 12 μιλίων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, το οποίο φυσικά και δεν ισχύει επίσημα επ’ ουδενί.

Πρόκειται σαφώς για “ψυχολογικές επιχειρήσεις” κατά της Αθήνας, την στιγμή που πληθαίνουν οι πληροφορίες για αμερικανο-τουρκική προσέγγιση, και αναμονή εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή από την Άγκυρα.

“Υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα παραιτήθηκε από το αίτημά της για 12 μίλια σε χωρικά ύδατα”, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Star Gazetesi, η οποία αναφέρει ότι ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό κανάλι, έκανε εκτιμήσεις για τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τη φόρμουλα των 10 μιλίων, «παραιτούμενη» από το αίτημα των 12 μιλίων στα χωρικά ύδατα.

Ο κ. Ροζάκης είπε ότι «η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε για να αναβιώσει ο διάλογος με την Τουρκία», ενώ τόνισε ότι  «η τουρκική πλευρά επιμένει συνεχώς και προκλητικά να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας ακόμη και στην ελληνική χερσαία ζώνη», τονίζει η τουρκική εφημερίδα.

Δεν γνωρίζουμε που πρόκειται να φτάσει ο κατήφορος των εξελίξεων με την Τουρκία, αλλά διαβλέπουμε από τις πρόσφατες εξελίξεις, ότι κυοφορείται μια πιθανή λέμε, ελληνική υποχώρηση σε πολλά ζητήματα, ενώ την ίδια στιγμή οι Τούρκοι φέρονται να κινούνται ακόμα και για ανακήρυξη ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο.

Εάν όλα αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε το 2022, θα προσομοιάζει με το 1922, και αυτό σίγουρα δεν θα είναι καλό για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που πάλεψε για 10 χρόνια με μια τρομερή οικονομική κρίση, και τώρα με την πανδημία.

Η Τουρκία, έχει προσεγγίσει τις ΗΠΑ, λαμβάνοντας συγκεκριμένα ανταλλάγματα πιθανότατα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, τα οποία αφορούν ελληνικά συμφέροντα, ενώ οι προκλήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε αέρα και θάλασσα αυξάνονται συνεχώς, ειδικά το τελευταίο διάστημα, βάζοντας υποψίες για το που το πάνε οι Τούρκοι.

Με δεδομένη την σκληρή και άκρως επικίνδυνη κόντρα Ρωσίας-ΗΠΑ, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να πάρουν θέση με την δύση, παίζοντας το γνωστό επιτήδειο παιχνίδι τους, χωρίς να εκτεθούν προς το παρόν υπερβολικά, σε σχέση με την Ελλάδα και την παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα Βόρεια σύνορα της.

Όλη αυτή η αναμπουμπούλα έχει δώσει την τρομερή ευκαιρία στην Τουρκία, (λέμε Τουρκία διότι η χώρα αυτή ει ενιαία εξωτερική πολιτική), να παίξει ξανά με την δύση τα γνωστά της παιχνίδια,  εις βάρος όμως του ελληνισμού, και αυτό είναι πολύ πιθανό να μας φέρει  στο κατώφλι πολύ άσχημων εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα στην περιοχή μας.

Ο ελληνισμός και τα συμφέροντα του κινδυνεύουν σοβαρά, από τα σχέδια μεγαλύτερων και ισχυρότερων δυνάμεων, για αυτό και οφείλουμε να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε όλες τις επερχόμενες εξελίξεις, οι οποίες θα είναι πιθανόν ραγδαίες και σημαντικές σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

 Διπλωματικές πηγές: Παραμένει πάγια θέση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια

Πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές με αφορμή δημοσιεύματα.

Πηγή: Πενταπόσταγμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας