Αποκαθίστανται οι διπλωματικοί δεσμοί Κατάρ και ΗΑΕ–Σε λειτουργία οι πρεσβείες τους

594

Οι πρεσβείες του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων άνοιξαν ξανά τη Δευτέρα για να συνεχίσουν τις εργασίες τους μετά τη συμφωνία των δύο κρατών του Κόλπου να αποκαταστήσουν τους διπλωματικούς δεσμούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Η αποκατάσταση των δεσμών έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης τάσης στην περιοχή για συμφιλίωση και περισσότερο από δύο χρόνια αφότου τα αραβικά κράτη τερμάτισαν το μποϊκοτάζ της Ντόχα που είχε διαλύσει το αραβικό μπλοκ του Κόλπου, που είχε συμμαχήσει με τη Δύση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ χαιρέτισε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την επαναλειτουργία των πρεσβειών, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντικό βήμα για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Το υπουργείο του Κατάρ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο σεΐχης Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani και ο σεΐχης Abdullah bin Zayed, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς οι δύο πρεσβείες άνοιξαν ξανά τη Δευτέρα.

Το Reuters ανέφερε τον Απρίλιο ότι τα δύο κράτη του Κόλπου βρίσκονταν στη διαδικασία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων.

Το Άμπου Ντάμπι και η Ντόχα είχαν εγκλωβιστεί για χρόνια σε μια αντιπαλότητα σχετικά με την περιφερειακή επιρροή, τον ρόλο του Ισλάμ στην πολιτική και την υποστήριξη φιλοδημοκρατικών κινημάτων σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Το 2017, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν όλους τους δεσμούς με το Κατάρ λόγω των κατηγοριών ότι υποστήριζε την τρομοκρατία, μια αναφορά στο πολιτικό Ισλάμ, και ότι είχε δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με το Ιράν. Η Ντόχα αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Το Ριάντ και το Κάιρο ήταν οι πρώτοι που διόρισαν εκ νέου πρεσβευτές στη Ντόχα το 2021 μετά από μια συμφωνία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για τον τερματισμό της διαμάχης, ενώ το Μπαχρέιν δεν έχει ανοίξει ακόμη την πρεσβεία του στη Ντόχα.

Η αποκατάσταση των δεσμών ήρθε επίσης αφού το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μετά από χρόνια εχθρότητας, η οποία είχε απειλήσει την αστάθεια στον Κόλπο και είχε υποδαυλίσει τον πόλεμο στην Υεμένη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας