Απεγκλωβίστηκαν ακόμα δέκα Έλληνες από το Σουδάν

11406

Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον δέκα Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Αυτή τη φορά η επιχείρηση έγινε με τη βοήθεια της Ιταλίας.

Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Χτες είχαν αποχωρήσει οι πρώτες Έλληνες με γαλλική βοήθεια.

Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει διασωθεί ούτε ένας Έλληνας με βοήθεια του ελληνικού κράτους.

Σημειώνεται ότι τα γερμανικά στρατεύματα της Bundeswehr ξεκίνησαν την εκκένωση του προσωπικού της πρεσβείας, καθώς η Σουηδία σχεδιάζει να στείλει τις δικές της δυνάμεις για να υποστηρίξει την απομάκρυνση των Σουηδών υπηκόων, όπως έχουμε αναφέρει σχετικά.  

«Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών συντονίζουν από κοινού μια συνεχιζόμενη επιχείρηση εκκένωσης Γερμανών υπηκόων στο Σουδάν σε συνεννόηση με τους εταίρους μας», ανέφερε το υπουργείο σε tweet.

«Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε  όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες από το Χαρτούμ σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση. Στο μέτρο του δυνατού θα πάρουμε επίσης μαζί και άλλους πολίτες της ΕΕ», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA μετέδωσε ότι γερμανικά στρατιωτικά αεροπλάνα έχουν ήδη ξεκινήσει για το Σουδάν.

Μέχρι στιγμής επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων για την απομάκρυνση υπηκόων τους έχουν πραγματοποιήσει Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Σουηδία, Ισπανία και Ιταλία.

Ο Μπορέλ ευχαρίστησε σε ένα tweet το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας που κατέστησαν δυνατή την εκκένωση, με τη βοήθεια του Τζιμπουτί.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στο Σουδάν συνεχίζει να εργάζεται από τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, πρόσθεσε ο Μπορέλ. Ο πρεσβευτής δέχθηκε επίθεση στην κατοικία του εν μέσω των συγκρούσεων την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο αεροσκάφη απογειώθηκαν στις 5 το απόγευμα της Κυριακής.

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, προκειμένου να μεταβούν στο Σουδάν και να απεγκλωβίσουν τους Έλληνες και Κύπριους πολίτες που έχουν αιτηθεί να αποχωρήσουν από την εμπόλεμη χώρα, αν και αυτό είναι μάλλον απίθανο.

Συμμαχικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Τουρκία και το Βέλγιο έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις για να απομακρύνουν τους εγκλωβισμένους πολίτες τους από το Χαρτούμ και άλλες περιοχές του Σουδάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας