Αντισυνταγματάρχης-ε.α. του αμερικανικού Στρατού: «Τα δυτικά άρματα δεν θα αλλάξουν τίποτα»

1201

«Η παροχή νέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα στην  τρέχουσα σύγκρουση με τη Ρωσία» σύμφωνα με τον απόστρατο αντισυνταγματάρχη του αμερικανικού Στρατού Daniel L. Davis, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν «κανένα σχέδιο» ή «στρατηγική» για την Ουκρανία και προειδοποίησε ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι η επίκληση της ρήτρας «αμοιβαίας άμυνας» του ΝΑΤΟ, (άρθρο 5 περί κατάστασης συλλογικής άμυνας) που θα μπορούσε να πυροδοτήσει  ακόμη και ένα πυρηνικό πόλεμο.

Σε συνέντευξή του  στο Breitbart News, ο Ντέιβις συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Ντέιβις, ανώτερος συνεργάτης του ιδρύματος “Defense Priorities” και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες σε ενεργό υπηρεσία, η οποία περιελάμβανε μάχιμες αναπτύξεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ του έχουν απονεμηθεί και δύο μετάλλια «Χάλκινου Αστέρα».

«Από κάποιον που έχει κάνει μάχιμες επιχειρήσεις σε μάχες με άρματα μάχης. σε επιχειρήσεις περιπολίας στα σύνορα Ανατολής-Δύσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μπορώ να σας πω ότι και μόνο η ύπαρξη αρμάτων μάχης  του ΝΑΤΟ δεν προεξοφλεί την  επιτυχία στο πεδίο της μάχης», εξήγησε.

Ο Ντέιβις αμφισβήτησε την αντίληψη που έχουν πολλοί για το πόσο αποτελεσματικά θα αποδειχθούν τα νέα άρματα μάχης  στο πεδίο της μάχης.

«Το πρόβλημα είναι ότι, ό,τι λειτουργεί σε βιντεοπαιχνίδια και στο χαρτί  πρέπει να το κάνεις να λειτουργήσει και στην πράξη», είπε.

«Και πολύ λίγοι οι άνθρωποι οπουδήποτε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ή οπουδήποτε στα μέσα ενημέρωσης, να καταλάβουν αυτό το θέμα, δηλαδή  πώς δημιουργείται η μαχητική ισχύς.

Και δεν είναι μόνο η πλατφόρμα, αν και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά περίπου το 90% της επιτυχίας είναι οι άνθρωποι που χειρίζονται τον εξοπλισμό», πρόσθεσε.

Για να επιτευχθεί αυτό, εξήγησε, χρειάζεται ένα «εκπαιδευμένο άτομο σε κάθε μία από τις θέσεις μέσα σε ένα άρμα μάχης», εκτός από «ένα εκπαιδευμένο πλήρωμα που ξέρει πώς να πολεμά καλά μαζί».

«Και μετά πρέπει να έχεις μια εκπαιδευμένη διμοιρία, διμοιρίες σε ένα λόχο, ένα λόχο στο τάγμα κ.ο.κ. », είπε.

Όλα αυτά λοιπόν είναι απαραίτητα και χρειάζεται  χρόνο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας την «εντατική εκπαίδευση» της μονάδας του στην Ευρώπη και τη Σαουδική Αραβία το 1990 ο Ντέιβις σημείωσε:

«Δεν μπορείς να στείλεις 500 Ουκρανούς “μάγκες” στη Γερμανία και να κάνεις έξι εβδομάδες εκπαίδευσης ελιγμών και να πιστεύεις ότι θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα, γιατί αυτοί οι τύποι δεν έχουν την εμπειρία», είπε.

«Δεν έχουν καν τη βασική κατανόηση ότι είχαμε μια ολόκληρη καριέρα και ολόκληρη την εκπαίδευσή μας πριν καν φτάσουμε σε εκείνη την στιγμή της μάχης».

Ο Ντέιβις προτείνει να φανταστείτε τις πιθανότητες ότι κάποιος που «δεν έχει δει ποτέ αυτόν τον εξοπλισμό» θα πρέπει να δώσει μάχη σε μερικούς μήνες.

«Επειδή μπορεί να λειτουργεί για ταινίες και βιντεοπαιχνίδια το κάθε όπλο στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο», αυτός πρόσθεσε.

«Τι κάνει κάποιον να πιστεύει ότι και μόνο η παρουσία ενός διαφορετικού είδους τανκ θα τα αλλάξει ξαφνικά όλα αυτά;»

Ένα άλλο πρόβλημα που επεσήμανε ο Ντέιβις είναι ότι η Ουκρανία έχει ήδη στρατηγικά όπλα στο έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.

«Δεν είναι σαν να μην έχει άρματα μάχης  η Ουκρανία και έτσι χρειάζονται περισσότερα για να λειτουργήσουν, γιατί ξαφνικά [ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε 300 νέα τεθωρακισμένα», είπε.

«Λοιπόν, το γεγονός είναι ότι έχουν, ανάλογα με το ποιον θέλετε να πιστέψετε, έχουν  περίπου 1.000 άρματα  ήδη και, σύμφωνα με το Bloomberg, κοντά στα 410 της σοβιετικής εποχής τους έχουν δοθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος», συνέχισε.

«Έχουν λοιπόν άρματα. έχουν πυροβόλα», πρόσθεσε. «Έχουμε δώσει ένα σωρό από αυτά. Έχουν επίσης εκτοξευτές πυραύλων».

Ως αποτέλεσμα, ο Ντέιβις αναρωτήθηκε «τι ακριβώς πρόκειται να κάνει ένα τανκ Abrams ή Leopard διαφορετικά από τα T72, τα T80 ή τα T64 που έχουν αυτή τη στιγμή;»

«Και αυτό είναι το κομμάτι για το οποίο κανείς δεν μιλάει καν», είπε.

«Ψάχνω το Διαδίκτυο και όποια αναφορά μπορούσα να βρω εδώ και μήνες, και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εμπλοκές άρματος μάχης», σημείωσε.

Υπογραμμίζοντας πώς η Ουκρανία «σε ένα χρόνο μαχών, δεν απώθησε ποτέ τη Ρωσία από την περιοχή του Ντονμπάς», ο Ντέιβις αναρωτήθηκε: «Τι κάνει κάποιον να πιστεύει ότι η παρουσία ενός διαφορετικού είδους τεθωρακσιμένου  θα αλλάξει ξαφνικά όλα αυτά;»

Σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία «δεν έχει εμπειρία στον πόλεμο ελιγμών».

«Έχουν μεγάλη εμπειρία στον πόλεμο χαρακωμάτων, στον στατικό πόλεμο και στον αμυντικό πόλεμο — στην πραγματικότητα έχουν γίνει πολύ καλοί σε αυτό και γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο και χρειάζεται τόσο πολύ η Ρωσία να πιέσει τον Studenok, επειδή είναι πραγματικά πολύ καλός στην άμυνα», είπε.

«Αλλά αυτό δεν σε βοηθά στην επίθεση, είναι ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων και δεν έχω δει καμία απόδειξη ότι το έχουν αυτό», πρόσθεσε.

Ο Ντέιβις, ο οποίος πολέμησε στη μεγαλύτερη μάχη με τανκς της Καταιγίδας της Ερήμου, τη Μάχη του 73 Easting, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η προσδοκία που τόσοι πολλοί στη Δύση, και οπωσδήποτε όσοι στο Κίεβο, εξέφρασαν: ότι πιστεύουν ότι η κατοχή αυτών των Bradley, Abrams, Leopards, AMX-10, M109 Paladins, κ.λπ. μαζί, θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν σε έναν επιθετικό ελιγμό τύπου ΝΑΤΟ, απλώς δεν πρόκειται να συμβεί»

«Κάνετε τη Ρωσία να θέλει να πάει σε πόλεμο»

Ο πρώην αντισυνταγματάρχης παραδέχτηκε ότι «αν παρέχουμε όλον αυτόν τον εξοπλισμό θα είχε τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο και να τον κερδίσει για την Ουκρανία χωρίς να πυροδοτήσει πυρηνικό αντίποινα από τη Ρωσία, τότε θα ήμουν πρόθυμος να πω ότι αξίζει».

Ωστόσο, εξήγησε, «δεν υπάρχει τίποτα από αυτά».

«Το μόνο που κάνετε είναι να κάνετε τη Ρωσία να θέλει να πολεμήσει περισσότερο και όχι να την αποτρέψει», προειδοποίησε.

«Αν μη τι άλλο, τους κάνει να θέλουν να είναι πιο επιθετικοί», πρόσθεσε. «Τους κάνει να πιστεύουν απολύτως ότι δεν μπορούμε να το χάσουμε αυτό και να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους».

Τέλος ο  Ντέιβις ανέφερε ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ είναι μεγάλης κλίμακας:

«Κάνουμε τα πάντα εκτός από το να τραβήξουμε σωματικά τη σκανδάλη», υποστήριξε.

«Παρέχουμε πληροφορίες. Παρέχουμε πυρομαχικά. Παρέχουμε οπλικά συστήματα και εγκαταστάσεις επισκευής, κυριολεκτικά τα πάντα εκτός από το τράβηγμα της σκανδάλης»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας