Αντίπαλος Putin, ολιγάρχης Deripaska-Δεν περίμενα ρωσικό οικονομικό θαύμα με τέτοιες κυρώσεις

1145

Η Ρωσία έχει ξεπεράσει πλήρως τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων οι οποίες της επεβλήθησαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο ολιγάρχης Oleg Deripaska, παραδεχόμενος πως έχει μείνει «έκπληκτος» από την ανθεκτικότητα που επέδειξε η χώρα του μετά από έναν πόλεμο που, όπως πίστευε, θα χρεοκοπούσε το Κρεμλίνο.
Ο Deripaska, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, είπε στους Financial Times ότι η Μόσχα επιβίωσε της προσπάθειας απομόνωσης της οικονομίας της, αναπτύσσοντας νέους εμπορικούς δεσμούς με τον παγκόσμιο Νότο και αυξάνοντας τις επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή.
Ο ιδιωτικός τομέας, εν τω μεταξύ, αποδείχθηκε πιο εύρωστος από ό,τι περίμενε μόλις μήνες νωρίτερα.
«Έμεινα έκπληκτος από το γεγονός πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποδείχθηκαν τόσο ευέλικτες.
Ήμουν λίγο-πολύ σίγουρος ότι το 30% της οικονομίας θα κατέρρεε, αλλά αυτό δεν συνέβη» είπε.
«Ναι, υπάρχουν πολεμικές δαπάνες, επιδοτήσεις και κρατική υποστήριξη, αλλά η επιβράδυνση που σημειώνεται είναι εκπληκτικά χαμηλή.
Η ιδιωτική οικονομία βρήκε τον τρόπο να λειτουργήσει, και το κάνει με επιτυχία».
Η ανθεκτικότητα της Ρωσίας, παρά την αποκοπή από τις παγκόσμιες αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού,είναι αιτία υπερηφάνειας για τον Πρόεδρο Vladimir Putin, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται, παρά τις άνευ προηγουμένου έξωθεν παρεμβάσεις.
Η Ρωσία επλήγη σκληρά, αλλά κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις της G7.
Μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προβλέψει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της θα αυξηθεί κατά 1,5% φέτος και 1,3% το 2024.
Ο Putin ήταν πιο bullish την περασμένη εβδομάδα, προβλέποντας ανάπτυξη 2,8% φέτος, υπερδιπλάσια από το ποσοστό που είχε προβλέψει το δικό του υπουργικό συμβούλιο τον Απρίλιο.
Τα σχόλια του Deripaska, ιδρυτή της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής αλουμινίου Rusal και της μητρικής της εταιρείας ενέργειας En+, δείχνουν πως η ελίτ της Μόσχας πιστεύει ότι η Ρωσία έχει βγει σχετικά αλώβητη από την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση, παρά τους φόβους ότι οι κυρώσεις θα έπλητταν την οικονομία της.
«Πάντα αμφέβαλλα γι’ αυτό το Wunderwaffe [το όπλο θαύμα], όπως έλεγαν οι Γερμανοί, των κυρώσεων – οπλοποιώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα και καθιστώντας το εργαλείο διαπραγμάτευσης» είπε ο Deripaska, του οποίου η περιουσία εκτιμάται στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Κάναμε τόσες προσπάθειες για να καταστήσουμε τον κόσμο παγκόσμιο, όσον αφορά το εμπόριο, τις επενδύσεις, τη ροή πληροφοριών.
Για αυτό το όπλο των κυρώσεων δεν θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό».
Ο Deripaska ήταν ένας από τους λίγους ολιγάρχες που άσκησαν κριτική στη ρωσική ηγεσία για την εισβολή στην Ουκρανία.
Όμως, παρότι είχε πει ότι δεν διαβλέπει «αξία» στη σύγκρουση, μείωσε τις αντιπολεμικές του δηλώσεις πρόσφατα εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στους ολιγάρχες να πληρώσουν περισσότερους φόρους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παραδώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο κράτος.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος και από τις δύο πλευρές […]
Θα δώσει η Δύση τα F-16;
Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να υπάρξουν περισσότεροι νεκροί…»
Βέβαια, η Ουκρανία έχει απορρίψει εκκλήσεις όπως αυτή που απηύθυνε ο Deripaska για «πραγματικές διαπραγματεύσεις» με το σκεπτικό ότι θα νομιμοποιούσε τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας.
Αλλά περισσότερες μάχες, πρόσθεσε ο ολιγάρχης, θα σήμαιναν «άλλους 50.000 νεκρούς και από τις δύο πλευρές [και] ίσως 150.000 τραυματίες» μέχρι το επόμενο έτος.
«Πιστεύεις πραγματικά ότι είναι σοφό να έχουμε άλλους 200.000 ανθρώπους νεκρούς;».

Kρατικός καπιταλισμός

Το Κρεμλίνο προέτρεψε τον Deripaska πέρυσι να μετριάσει την κριτική του, ενώ οι εισαγγελείς δέσμευσαν ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα του οποίου είναι ιδιοκτήτης στο Σότσι και το παρέδωσαν σε ίδρυμα που συνδέεται με τον Putin.
Πάντως, για να εξηγήσει την «ανθεκτικότητα» της οικονομίας, ο Deripaska επεσήμανε τις επενδύσεις του Κρεμλίνου στη βιομηχανία και τις προσπάθειες να αναγκαστούν οι αναποτελεσματικές κρατικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους, εν μέρει προς υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας.
«Ο κρατικός καπιταλισμός δημιούργησε αυτούς τους τεράστιους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων με χαμηλή παραγωγικότητα, χαμηλά ποσοστά χρησιμοποίησης, χαμηλούς μισθούς.
Σήμερα με έκπληξη είδα ότι, σε ορισμένα από τα εργοστάσιά τους, οι μισθοί ήταν παρόμοιοι με τους μισθούς [σε εταιρείες] που ίδρυσα στην ίδια περιοχή», πρόσθεσε.
Ο Deripaska, ο οποίος υφίσταται κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 2018 και την ΕΕ από το 2022, είπε ότι τα ταξίδια του στην Ασία τον έπεισαν πως χώρες από τον παγκόσμιο Νότο θα αντισταθούν στην πίεση να υιοθετήσουν τις δυτικές κυρώσεις, προσφέροντας χείρα βοηθείας στη Ρωσία…
«Ξέρετε, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ταΐζουν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε μέρα και τους ζητάτε να δεσμευτούν ή να υποφέρουν», είπε.
«Ήταν σοβαρό λάθος των ανθρώπων που πίστευαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον εξαιρετικό μηχανισμό για να ασκήσουν πίεση σε αυταρχικά καθεστώτα».
Το εμπόριο της Ρωσίας με την Κίνα αυξήθηκε κατά 32% σε ετήσια βάση τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 στα 155 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το εμπόριο με την Ινδία τριπλασιάστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο RIA Novosti.
Ο πλούτος της Ρωσίας σε φυσικούς πόρους, εν τω μεταξύ, την καθιστά πολύ ελκυστικό εμπορικό εταίρο για χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές ενέργειας, μετάλλων και τροφίμων της για να εγκαταλείψουν, είπε ο Deripaska.
«Από τα επόμενα δισεκατομμύρια ανθρώπους που πρόκειται να γεννηθούν, το 70% θα είναι σε αυτήν την περιοχή.
Ας αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Θέλουν ανάπτυξη, χρειάζονται ρωσικούς πόρους, ρωσικές λύσεις, εμπόριο με τη Ρωσία», σημείωσε ο Ρώσος ολιγάρχης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας