Άνευ προηγουμένου κρίση Ρωσίας-Ισραήλ: Εντολή Μόσχας να κλείσει το Ισραηλινό Πρακτορείο

984
Άνευ προηγουμένου κρίση Ρωσίας-Ισραήλ

Η ρωσική κυβέρνηση έδωσε εντολή στο Εβραϊκό Πρακτορείο (Jewish Agency) να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες εντός της χώρας για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως γίνεται αγώνας δρόμου από το Ισραήλ, από ΥΠΕΞ και πρωθυπουργό, προκειμένου να ανατραπεί η ρωσική απόφαση καθώς αν εφαρμοστεί  θα σταματήσουν οι ροές μετανάστευσης προς το εβραϊκό κράτος σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το Εβραϊκό Πρακτορείο ένας ανεπίσημος βραχίονας της ισραηλινής κυβέρνησης, είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη και την ενθάρρυνση της μετανάστευσης στο Ισραήλ, ή αλλιώς aliyah. Όσοι επιθυμούν να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις μέσω του Εβραϊκού Πρακτορείου. Ο οργανισμός πραγματοποιεί επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες.

Για να διευκολύνει αυτές τις προσπάθειες, ο οργανισμός διατηρεί γραφεία σε πολλές χώρες και πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας. Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες έχουν μεταναστεύσει στο Ισραήλ, με περίπου 10.000 να έχουν φτάσει μόλις από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η απόφαση του Κρεμλίνου να κλείσει τις δραστηριότητες του Εβραϊκού Πρακτορείου, που λειτουργεί στη Ρωσία από εποχής Σοβιετικής Ένωσης και ύστερης κομμουνιστικής εποχής, θα σήμαινε μια δραματική επιδείνωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες των Εβραίων να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Πάνω από ένα εκατομμύριο από την πρώην Σοβιετική Ένωση έχουν μετακομίσει στο Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η εντολή έρχεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας σχετικά με τη στάση της Ιερουσαλήμ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την στήριξη του Κίεβου και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τη Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ισραηλινές επιδρομές στη Συρία.

“Να κλείσει το Εβραϊκό Πρακτορείο”

Η ρωσική κυβέρνηση έδωσε εντολή στο Εβραϊκό Πρακτορείο (Jewish Agency) να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες εντός της χώρας.

Η εντολή δόθηκε μέσω επιστολής που στάλθηκε από το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αξιωματούχοι του Εβραϊκού Πρακτορείου επιβεβαίωσαν ότι ελήφθη η επιστολή. Δεν σχολίασαν, ωστόσο, την απάντηση που εξετάζεται αυτή τη στιγμή στα γραφεία της οργάνωσης στην Ιερουσαλήμ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

«Στο πλαίσιο του έργου της αντιπροσωπείας του Εβραϊκού Πρακτορείου στη Ρωσία, περιστασιακά απαιτείται να κάνουμε ορισμένες προσαρμογές, όπως απαιτείται από τις αρχές», ανέφερε το πρακτορείο.

«Οι επαφές με τις αρχές γίνονται συνεχώς, με στόχο να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας σύμφωνα με τους κανόνες που θέτουν οι αρμόδιοι φορείς. Ακόμη και στις μέρες μας, ένας τέτοιος διάλογος γίνεται».

“Παράνομη συλλογή πληροφοριών”

Ανώτερος διπλωματικός αξιωματούχος δήλωσε:

«Η Ρωσία αναφέρει ότι η Εβραϊκή Υπηρεσία συνέλεξε παράνομα πληροφορίες για Ρώσους πολίτες… Θα φέρουμε το Εβραϊκό Πρακτορείο σε επαφή [με τις ρωσικές αρχές] και θα το αντιμετωπίσουμε με οργανωμένο τρόπο. Θα ληφθεί μέριμνα σε επίπεδο πρεσβείας. Δεν κατανοούμε πλήρως το σκεπτικό [του αιτήματος να σταματήσουν οι δραστηριότητες της Εβραϊκής Υπηρεσίας στη Ρωσία]».

«Άνθρωποι της εβραϊκής κοινότητας αισθάνονται να στήνεται Σιδηρούν Παραπέτασμα και φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη χώρα»

Εβραϊκό πρόβλημα στη Ρωσία για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια!

Σύμφωνα με μια πηγή, «ορισμένοι Εβραίοι είπαν οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να τους συλλάβουν και ότι φοβούνται για τη ζωή τους».

Η εντολή που αναγκάζει την Εβραϊκή Υπηρεσία να σταματήσει τις εργασίες της στη Ρωσία είναι δραματική και θα μπορούσε να υπονομεύσει άμεσα την ικανότητα των Ρώσων Εβραίων να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ.

Χιλιάδες από αυτούς έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν να προγραμματιστούν διαθέσιμες πτήσεις προς το Ισραήλ. Ωστόσο, οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν κάνει τις περισσότερες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν τις πτήσεις προς τη χώρα, και ως εκ τούτου, οι μελλοντικοί μετανάστες έχουν «κολλήσει» στη Ρωσία, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ένας από τους κύριους στόχους του Jewish Agency είναι η προώθηση και η διευκόλυνση του aliyah από τις εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Εάν δεν μπορέσει να δραστηριοποιηθεί στη Ρωσία, θα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που οι προσπάθειες του aliyah θα απαγορευθούν στη χώρα.

Η απάντηση του Ισραήλ

Η υπουργός Aliyah και Ένταξης Pnina Tamano-Shata είπε:

«Ενημερώθηκα σήμερα το πρωί σχετικά με την απόφαση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως είναι γνωστό, το Jewish Agency είναι ο κεντρικός βραχίονας της κυβέρνησης και του Υπουργείου [Aliyah and Integration] για τη βοήθεια της μετανάστευσης Εβραίων από όλο τον κόσμο στο κράτος του Ισραήλ.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το εύρος λειτουργίας τους θα διατηρηθεί όπως συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια. Έκανα έκκληση στον πρωθυπουργό να συνεργαστεί με τη διοίκηση της Μόσχας για την επίλυση του προβλήματος και θέλω να ενισχύσω την εβραϊκή κοινότητα στη Ρωσία, η οποία αυτή τη στιγμή πρέπει να ανησυχεί για τις συνέπειες της απόφασης.

Το Aliyah είναι ένα βασικό δικαίωμα για τους Εβραίους της Ρωσίας και θα φροντίσουμε να διατηρηθεί ως τέτοιο», είπε η Tamano-Shata.

Επιμένουν οι ισραηλινοί: Μας κλείνουν!

Όμως οι αποκαλύψεις συνεχίζονται. Το ισραηλινό ΜΜΕ Haaretz, ανέφερε, ότι:

“Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης λέει στην επιστολή ότι η υπηρεσία συλλέγει, αποθηκεύει και μεταφέρει πληροφορίες για Ρώσους, κάτι που είναι παράνομο και επομένως θα πρέπει να κλείσει”.

Ταυτόχρονα, επιστολή που έστειλε ο Ισραηλινός Υπουργός Μετανάστευσης στον μεταβατικό Πρωθυπουργό Yair Lapid ανέφερε ότι η υπηρεσία τον ενημέρωσε για μια οδηγία που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης για την παύση των εργασιών του.

«Μια τέτοια απόφαση έχει δραματικές και προηγούμενες συνέπειες για τη δυνατότητα των Εβραίων και εκείνων που δικαιούνται βάσει του Νόμου της Επιστροφής να ασκήσουν το δικαίωμα να μεταναστεύσουν στο Κράτος του Ισραήλ», ανέφερε η επιστολή προς τον Λάπιντ που είδε το Bloomberg.

“Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να παρέμβετε επειγόντως στους ρωσικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συνεχίσουν τις δραστηριότητες του Εβραϊκού Πρακτορείου στη Ρωσία, ώστε να μην ζημιωθεί η συνεχιζόμενη μετανάστευση από τη Ρωσία».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι «μελετά τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, βρίσκεται σε επαφή με τα κεντρικά γραφεία της Εβραϊκής Υπηρεσίας στην Ιερουσαλήμ και θα ενεργήσει όπως είναι απαραίτητο για να βοηθήσει την Εβραϊκή Υπηρεσία».

Ρίχνει τους τόνους το Εβραϊκό Πρακτορείο

Η ημικυβερνητική οργάνωση σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, τονίζει ότι η Μόσχα δεν της έχει διατάξει ακόμη να σταματήσει τις δραστηριότητές της και αναφέρει ότι επανεξετάζει τις επιλογές της.

Οι ρωσικές αρχές υπέβαλαν πρόσφατα μια σειρά “δύσκολων απαιτήσεων” από τα γραφεία της Εβραϊκής Υπηρεσίας στη χώρα, σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση που μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του ημικρατικού οργανισμού να δρα εκεί, δήλωσε αξιωματούχος της οργάνωσης την Τρίτη.

Σε πρόσθετη απάντηση το βράδυ της Τρίτης, το Εβραϊκό Πρακτορείο είπε: «Το Εβραϊκό Πρακτορείο επιθυμεί να διευκρινίσει ότι, σε αντίθεση με ορισμένες δημοσιεύσεις, δεν έχει ληφθεί καμία οδηγία από τη ρωσική κυβέρνηση για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων μας. Ως εκ τούτου, όλα τα σχέδια του Οργανισμού και όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά».

Ο Γιγκάλ Πάλμορ, επικεφαλής της μονάδας διεθνών σχέσεων του Εβραϊκού Πρακτορείου, τόνισε ότι η Ρωσία δεν ζήτησε από την οργάνωση να τερματίσει τις δραστηριότητές της εκεί.

«Δεν υπήρχε απαίτηση να κλείσουμε, κανένα τελεσίγραφο και καμία προθεσμία», είπε ο Πάλμορ.

Σύμφωνα με τον Πάλμορ , η οργάνωση επανεξετάζει τα αιτήματα που διατύπωσαν οι ρωσικές αρχές σε πρόσφατη επιστολή τους.

«Η επιστολή καλεί το Εβραϊκό Πρακτορείο να απαντήσει γραπτώς σε οποιαδήποτε διαφωνία σχετικά με τα ζητήματα που τέθηκαν. Ως εκ τούτου, το Εβραϊκό Πρακτορείο σκοπεύει να μελετήσει σε βάθος τα ζητήματα, καθώς και τις επιπτώσεις τους και να τα αντιμετωπίσει ανάλογα», ανέφερε η οργάνωση.

Εν τω μεταξύ, «όλα τα προγράμματα και οι δραστηριότητες της Εβραϊκής Υπηρεσίας θα συνεχιστούν όπως είχε προγραμματιστεί», ανέφερε η οργάνωση.

Επιδιώκοντας να περιορίσει περαιτέρω τους φόβους, μια πηγή εντός της οργάνωσης είπε ότι ενώ οι νέες ρωσικές απαιτήσεις μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα, δεν αναμενόταν να αναγκάσουν την Εβραϊκή Υπηρεσία να σταματήσει τις δραστηριότητές της στη χώρα.

«Είναι μια ενόχληση, αλλά όχι πραγματική απειλή», είπε η πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Δεν ήταν αμέσως σαφές γιατί η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε τώρα αυτές τις νέες απαιτήσεις. Το Εβραϊκό Πρακτορείο είπε ότι η επιστολή συντάχθηκε μετά από «μια διαδικασία διοικητικής επιθεώρησης που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο».

Η οργάνωση είπε ότι η επιστολή περιλάμβανε «παρατηρήσεις και κριτική για τα θέματα που εξετάστηκαν. Πρόκειται κυρίως για διοικητικά ζητήματα, αλλά η επιστολή επισημαίνει προβλήματα που, σύμφωνα με τους συντάκτες της, αποκαλύφθηκαν από την επιθεώρηση, καθώς και τις πιθανές νομικές συνέπειές τους».

Όμως, αυτές οι πιθανές νομικές συνέπειες θα μπορούσαν να έχουν βαθιά επίδραση στην ικανότητα της Εβραϊκής Υπηρεσίας να δραστηριοποιείται στη Ρωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας