Αγριεύει η Συριακή κατάσταση-Ρωσικά βομβαρδιστικά κοντά σε αμερικανική βάση

1086

Μαχητικά αεροσκάφη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Συρίας εννέα φορές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, ανακοίνωσε στις 11 Ιουλίου ο Όλεγκ Γκουρίνοφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Κέντρου Συμφιλίωσης στη Συρία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

“Δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών F-16 του συνασπισμού, ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών Typhoon, ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών Rafale και ένα αεροσκάφος MC-12 παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Συρίας στην περιοχή αλ-Τανφ εννέα φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας”, δήλωσε ο διοικητής.

Σύμφωνα με τον Γκουρίνοφ, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του συνασπισμού παραβίασαν επίσης τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης στη Συρία εννέα φορές τις τελευταίες 24 ώρες, μεταξύ άλλων πάνω από μια περιοχή που ήταν κλειστή για πτήσεις λόγω των κοινών ρωσο-συριακών ασκήσεων στη βόρεια περιοχή.

Τα κοινά αεροπορικά γυμνάσια ξεκίνησαν στις 5 Ιουλίου. Τα γυμνάσια, τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου, περιλαμβάνουν δράσεις της αεροπορίας, των δυνάμεων αεράμυνας και του ηλεκτρονικού πολέμου για την απόκρουση αεροπορικών επιθέσεων.

Ο Γκουρίνοφ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των κοινών ρωσο-συριακών ασκήσεων σε μια περίοδο από τις 5 έως τις 10 Ιουλίου μη επανδρωμένα αεροσκάφη του συνασπισμού παραβίασαν τα πρωτόκολλα αποκλιμάκωσης στον κλειστό εναέριο χώρο 55 φορές και πλησίασαν επικίνδυνα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη δέκα φορές. Επιπλέον, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του συνασπισμού χρησιμοποίησαν τα συστήματα καθοδήγησης πυρός τους σε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη σε τέσσερις περιπτώσεις, ενεργοποιώντας αυτόματα τα ενσωματωμένα αμυντικά τους συστήματα για να ρίξουν σε ψευδείς θερμικούς στόχους.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία διαμαρτυρήθηκαν για αυτό που αποκάλεσαν “παρενόχληση” από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη Συρία σε πολλές περιπτώσεις αυτόν τον μήνα.

Οι επιχειρήσεις του συνασπισμού στη Συρία δεν έχουν το πράσινο φως της Δαμασκού, η οποία θεωρεί ότι η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος αποτελεί κατοχή, ούτε συντονίζονται με τον ρωσικό στρατό, ο οποίος διατηρεί μεγάλη παρουσία στη χώρα. Ενώ οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι τα πολεμικά τους αεροσκάφη επιχειρούν πάνω από τη Συρία κατά του ISIS, είναι πιθανό ότι στην πραγματικότητα κατασκοπεύουν τις ρωσο-συριακές ασκήσεις.

Ταυτόχρονα, πολεμικά αεροσκάφη των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS) φέρονται να πραγματοποίησαν σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον ενός προπυργίου μαχητών που βρίσκεται κοντά στη φρουρά του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη νοτιοανατολική Συρία, στην περιοχή αλ-Τανφ.

Βιντεοσκοπημένο υλικό που δείχνει τις αεροπορικές επιδρομές εμφανίστηκε στο διαδίκτυο στις 10 Ιουλίου. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκαν οι αεροπορικές επιδρομές.

Οι μαχητές που είχαν την έδρα τους στο στοχοθετημένο οχυρό φέρονται να αποτελούσαν μέρος ομάδων σαμποτάζ που εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Περίπου 200 στρατιώτες των ΗΠΑ είναι συνήθως ανεπτυγμένοι στο αλ-Τανφ, μαζί με εκατοντάδες μαχητές από μια ομάδα πληρεξουσίων, γνωστή ως Συριακός Ελεύθερος Στρατός. Ο συνασπισμός διατηρεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων 55 χιλιομέτρων γύρω από τη φρουρά. Παρόλα αυτά, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν τακτικά ένοπλες περιπολίες πάνω από τη φρουρά.

Στις 7 Ιουλίου, ένα βίντεο που έδειχνε πρόσφατες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε σήραγγες και υπόγειες θέσεις των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ μαχητών κοντά στην αλ-Τανφ εμφανίστηκε στο διαδίκτυο.

Η Δαμασκός και οι σύμμαχοί της έχουν αρχίσει να απογοητεύονται όλο και περισσότερο από την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλ-Τανφ. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα τον Μάρτιο, ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προειδοποίησε ότι ο συνασπισμός έχει μετατρέψει το φρουραρχείο σε αυτό που αποκάλεσε “προπύργιο για τους τρομοκράτες”.

Τον Μάιο, ο Σεργκέι Ναρίσκιν, διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εκπαιδεύουν τρομοκράτες του ISIS στη φρουρά για σαμποτάζ.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η αμερικανική στρατιωτική βάση αλ-Τανφ που βρίσκεται στα σύνορα της Συρίας, της Ιορδανίας και του Ιράκ χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση μαχητών του ISIS για την εκτέλεση ανατρεπτικών πράξεων- επιπλέον, όχι μόνο στο συριακό έδαφος αλλά και σε ρωσικές περιοχές”, δήλωσε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών σε μια διεθνή συνάντηση υψηλόβαθμων εκπροσώπων της ασφάλειας, σύμφωνα με το TASS.

Αργότερα τον Ιούνιο, ο Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη Συρία, δήλωσε ότι ο συνασπισμός ενισχύει το στρατιωτικό του απόσπασμα στην αλ-Τανφ και σε άλλα μέρη της Συρίας. Έκτοτε, οι εντάσεις αυξάνονται γύρω από τη φρουρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας