Αφαίμαξη των εισοδημάτων από τους έμμεσους φόρους-Πάνω από 33δισ. στο 2022!!!

701

Μέσα σε ένα έτος εισπράχθηκαν 5 δισ. ευρώ περισσότεροι έμμεσοι φόροι

Μια πρωτοφανή φοροαφαίμαξη έχουν υποστεί τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τo 2022 οι έμμεσοι φόροι απέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα της τάξεως των 33,2 δισ. ευρώ έναντι 28,1 δισ. ευρώ το 2021.

Δηλαδή, μέσα σε μόλις ένα έτος εισπράχθηκαν 5 δισ. ευρώ περισσότεροι έμμεσοι φόροι, με αποτέλεσμα η αναλογία των έμμεσων φόρων ως προς τα συνολικά φορολογικά έσοδα να έχει ξεπεράσει το 60%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια.

Στην πράξη, λοιπόν, οι καταναλωτές και οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τρεις παράγοντες.

Πρώτον, με την έκρηξη του πληθωρισμού και τις ως εκ τούτου αυξήσεις των προϊόντων αλλά και την αντίστοιχη μείωση του ήδη πενιχρού εισοδήματός του.

Δεύτερον, την εξίσου εκρηκτική άνοδο των επιτοκίων, που, ενώ υποτίθεται θα χτυπούσε τον πληθωρισμό στην πράξη οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση του δανεισμού, αφού το ιδιωτικό χρέος διαρκώς αυξάνεται.

Και, τρίτον, με μια ανελέητη άδικη έμμεση φορολογία, η συντρίβει περαιτέρω ό,τι έχει απομείνει από το ελάχιστο λαϊκό εισόδημα.

Μάλιστα, καθώς αυξάνονται τα έσοδα από την έμμεση φορολογία, τόσο μικρότερες είναι πιθανότητες μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ. Και αυτό διότι όσο μεγαλώνει η συμμετοχή των έμμεσων φόρων στα συνολικά φορολογικά έσοδα τόσο δυσκολότερο θα είναι να αποφασιστεί η μείωση των συντελεστών, καθώς θα απαιτείται να «θυσιαστεί» περισσότερος δημοσιονομικός χώρος. (Δηλαδή, θα πρέπει να βρουν από αλλού αυτά τα έσοδα).

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα πρώτα στοιχεία του 2023 δείχνουν ότι θα καταρριφθεί ακόμη ένα ρεκόρ, καθώς οι φόροι κατανάλωσης και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ αυξάνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα συνολικά φορολογικά έσοδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας