Βενεζουέλα: Κίνδυνος για την ειρήνη η ένταξη της Κολομβίας στο ΝΑΤΟ

1541
Βενεζουέλα

Η ένταξη της Κολομβίας στο ΝΑΤΟ, ως πρώτου “παγκόσμιου εταίρου” του στη Λατινική Αμερική, προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της γειτονικής Βενεζουέλας, η κυβέρνηση της οποίας καταγγέλλει την είσοδο της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής συμμαχίας στην περιοχή.

“Η Βενεζουέλα καταγγέλλει εκ νέου στη διεθνή κοινότητα την πρόθεση των κολομβιανών αρχών να εισαγάγουν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική μια ξένη στρατιωτική συμμαχία με πυρηνική ικανότητα, η οποία εν πάση περιπτώσει αποτελεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Με την ανακοίνωση αυτή, η Βενεζουέλα επανέλαβε ότι υποστηρίζει την ιστορική θέση της περιοχής να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική και τους πολέμους του ΝΑΤΟ και από “κάθε άλλο στρατό ή στρατιωτικό οργανισμό που επιθυμεί να εφαρμόσει βία σε βάρος του λαού, να επιβάλει και να εγγυηθεί την ηγεμονία ενός συγκεκριμένου πολιτικού και οικονομικού μοντέλου”.

Η Βενεζουέλα ζητά από την κυβέρνηση της Κολομβίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ειρήνης και των ειρηνικών λύσεων στις περιφερειακές αντιπαραθέσεις. Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Καράκας, το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ήταν πρωτίστως μέσο για τα δυτικά έθνη – υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών – να καταστείλουν το σοσιαλιστικό μπλοκ στρατιωτικά και οικονομικά. Συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες συγκρούσεις και έχει ασκήσει σημαντικές στρατιωτικές παρεμβάσεις στις κυρίαρχες χώρες, και πιο πρόσφατα την απομάκρυνση και τη δολοφονία του ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, το 2011.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας