Όμικρον-Τα κακά νέα:Εξαπλώνεται γρήγορα, πλήττει εμβολιασμένους-Τα καλά νέα:Δραστικά μειωμένες νοσηλείες

960
Όμικρον-Τα κακά νέα:Εξαπλώνεται

Ποια τα δεδομένα, στον πραγματικό κόσμο; – Τι μας δείχνουν τα στοιχεία από το Ισραήλ;

Μια πιο καθαρή εικόνα για την Omicron αρχίζει να διαμορφώνεται και παρά την υψηλή μεταδοτικότητα, είναι αληθές ότι η νοσηρότητα μειώνεται έως και 80%.
Το bankingnews έγκαιρα είχε υιοθετήσει τις μελέτες από την Νότια Αφρική και τις συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας που συνέστηναν ψυχραιμία και τάσσονταν κατά των lockdowns λόγω της μετάλλαξης Omicron.
Επίσης με βάση επιστήμονες ενώ οι μεταλλάξεις του Covid 19 προκαλούν έντονο βήχα, υψηλό πυρετό και έλλειψη γεύσης, η Omicron προσομοιάζει με κοινό κρυολόγημα πονόλαιμο και ήπια συμπτώματα.

Οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ταυτόχρονα η SAGE, η συμβουλευτική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις στρατηγικές ανοσοποίησης κατά του COVID, σε έκθεση της εξέφρασε την ανησυχία της ότι προγράμματα που περιλαμβάνουν  περισσότερες αγορές εμβολίων και κέντρα εμβολιασμού, ενώ οι αχρησιμοποίητες δόσεις λήγουν στα ράφια αποθηκών, κινδυνεύουν να επιδεινώσουν τον COVID διεθνώςεπειδή επιδεινώνουν την «ανισότητα» των εμβολίων.
Συγκεκριμένα, η SAGE εξέφρασε την ανησυχία ότι «η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ευρεία βάση κινδυνεύει να επιδεινώσει την πρόσβαση στα εμβόλια» εκτρέποντας την προσφορά από χώρες που δεν έχουν εμβολιαστεί σε χώρες με ήδη υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων ατόμων.

Ποια τα δεδομένα, στον πραγματικό κόσμο; – Τι μας δείχνουν τα στοιχεία από το Ισραήλ; 

Η Omicron έχει φθάσει να αγγίζει σε ποσοστό 70% εμβολιασμένους, ποσοστό συντριπτικό που έρχεται να αποδείξει ότι ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων δεν είναι μόνο ηθικά ανεπίτρεπτος αλλά επιστημονικά διάτρητος.
Η Omicron ήρθε και έδωσε ένα ισχυρό χτύπημα στις πολιτικές διαχωρισμού των κοινωνιών.
Ας δούμε τα δεδομένα.
Η νοσηρότητα στο Ισραήλ συνέχισε να αυξάνεται λόγω της νέας μετάλλαξης Omicron.
Το Ισραήλ κατέγραψε 1.400 νέα κρούσματα ο υψηλότερος αριθμός από τον Οκτώβριο 2021, ενώ μόλις πρόσφατα ήταν 788 τα κρούσματα.
Σε μια εβδομάδα, εντοπίστηκαν 7.085 νέοι φορείς του ιού στο Ισραήλ ή αύξηση 67%.
Η Omicron αποτελεί το 20% όλων των μολυσμένων.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας το 34% των φορέων του ιού με Omicron αλλά και Delta είχαν εμβολιαστεί με 3η δόση.
Εάν συμπεριληφθεί και η δεύτερη δόση, δηλαδή ένας διπλά εμβολιασμένος και οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Omicron κατά βάση, αγγίζει σε ποσοστό 70% τους εμβολιασμένους.
Ένα εμβόλιο παρέχει προστασία, από θάνατο, νοσηλεία και μετάδοση.
Στο σκέλος της μετάδοσης τα εμβόλια έχουν αποτύχει πλήρως, ο πραγματικός κόσμος αποδεικνύει ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν, δεν αποδίδουν στο σκέλος της μετάδοσης.
Το Ισραήλ να σημειωθεί ότι ξεκινάει την 4η δόση και… φαίνεται ότι προσεχώς έρχεται και η 5η δόση των εμβολίων.
Το θετικό είναι ότι η σοβαρή νοσηρότητα στο Ισραήλ παραμένει σταθερή.
Υπάρχουν 83 σοβαροί ασθενείς στο Ισραήλ, αριθμός παρόμοιος με τις προηγούμενες ημέρες.

Έως 80% μικρότερος ο κίνδυνος νοσηλείας με Omicron

Οι Νοτιοαφρικανοί που προσβάλλονται από την παραλλαγή όμικρον του COVID-19 στο εν εξελίξει τέταρτο κύμα λοιμώξεων έχουν 80% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε σύγκριση με άλλες μεταλλάξεις, σύμφωνα με μελέτη.
Μια άλλη μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος νοσηλείας στο νοσοκομείο ήταν κατά 66% χαμηλότερος σε σχέση με την μετάλλαξη Delta.
Εν τω μεταξύ, ο Μ. Ντόουλινγκ (Dowling), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Northwell Health στην περιοχή της Νέας Υόρκης, ανέφερε ότι το νοσοκομειακό του σύστημα πηγαίνει καλά, παρόλο που τα κρούσματα COVID αυξάνονται ωστόσο «δεν υπάρχει κρίση».
Το δίκτυό του με 22 νοσοκομεία είχε μόνο 460 ασθενείς.
Το 2020 την αντίστοιχη περίοδο υπήρχαν 1.000 ασθενείς και κατά το πρώτο κύμα COVID, την άνοιξη του 2020, υπήρχαν 3.500 ασθενείς.

Η Omicron κορύφωσε στην Νότια Αφρική

Το κύμα της μετάλλαξης Omicron στη Νότια Αφρική, καθώς εκεί ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις 25 Νοεμβρίου, μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί.
Μετά από ένα υψηλό σχεδόν 27.000 νέων κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο πλέον τα κρούσματα έχουν υποχωρήσει στα 15.424.
«Η πτώση των νέων κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτώση των νέων κρουσμάτων που παρατηρείται στην επαρχία Γκαουτένγκ, η οποία εδώ και εβδομάδες ήταν το κέντρο αυτού του κύματος, δείχνει η Νότια Αφρική κορύφωσε και αποκλιμακώνεται το κύμα της Omicron», δήλωσε η Marta Nunes, στο τμήμα ανάλυσης μολυσματικών ασθενειών του Πανεπιστημίου του Witwatersrand.

Τι συμβαίνει εάν κάποιος νοσηλευτεί με Omicron;

Νέα μελέτη της Νότιας Αφρικής, από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών, διαπίστωσε ότι όταν εισαχθεί στο νοσοκομείο ένας ασθενής με Omicron, ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας είναι ίδιος με άλλες παραλλαγές.
Οι επιστήμονες που συνέταξαν την μελέτη Nicole Walter και Cheryl Cohen, δήλωσανότι σε σύγκριση με τις λοιμώξεις από την Delta στη Νότια Αφρική μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου 2021, οι λοιμώξεις της Omicron είναι έως και 70% χαμηλότερης επικινδυνότητας.
Στην Ουαλία, η νοσηλεία των ασθενών είναι 83% χαμηλότερη από όχι το 2020.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ανακάλυψαν ότι η μετάλλαξη Omicron φαίνεται λιγότερο δραστική στην ικανότητα να μολύνει τα κύτταρα των πνευμόνων.
Η ασθένεια εκδηλώνεται κυρίως στην ανώτερη αναπνευστική οδό, σύμφωνα με τις μελέτες, με συμπτώματα που μοιάζουν περισσότερο με το κοινό κρυολόγημα.
Ο εφευρέτης της τεχνολογίας mRNA ανέφερε ότι τα πρώιμα δεδομένα δείχνουν ότι η omicron θα μπορούσε να δράσει παρόμοια με ένα εμβόλιο, δημιουργώντας ήπια συμπτώματα και φυσική ανοσία καθώς εξαπλώνεται γρήγορα.
Τα αμερικανικά CDC δήλωσαν ότι η παραλλαγή Omicron έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελώντας έως και 73,2% των νέων μολύνσεων.
Η Omicron ευθύνεται για περίπου το 90% των νέων λοιμώξεων από COVID σε ορισμένες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Νέας Υόρκης, των βιομηχανικών Midwest, Νοτιοανατολικών και του Βορειοδυτικού Ειρηνικού.

Ποια τα συμπτώματα της Omicron;

Τα συμπτώματα από την μετάλλαξη Omicron «μοιάζουν πολύ περισσότερο με το κοινό κρυολόγημα», είπε ένας Βρετανός επιστήμονας, προειδοποιώντας ότι οι μισοί από τους ανθρώπους με συμπτώματα κρυολογήματος έχουν πλέον Covid 19.

Ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής επιστήμονας στην εφαρμογή ZOE COVID Study, κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για την «παραπληροφόρηση» στην τελευταία της καθοδήγηση σχετικά με τα συμπτώματα του COVID-19.
Ο Tim Spector ανέφερε ότι τα δεδομένα από τη μελέτη ZOE COVID «δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα πιο σημαντικά συμπτώματα δεν είναι πλέον ένας συνεχής βήχας, με υψηλό πυρετό ή απώλεια γεύσης ή όσφρησης».
«Για τους περισσότερους ανθρώπους, η μετάλλαξη Omicron θα μοιάζει πολύ περισσότερο με το κοινό κρυολόγημα, ξεκινώντας με πονόλαιμο, καταρροή και πονοκέφαλο».
Ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου είπε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει «εκτιναχθεί» την τελευταία εβδομάδα, που αποτελεί το μεγαλύτερο άλμα σε κρούσματα που είχε δει από την έναρξη της μελέτης ZOE COVID.
Η μελέτη εκτιμά ότι κατά μέσο όρο ένας στους 45 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επί του παρόντος συμπτωματικό COVID-19 και ένας στους 43 στην Αγγλία.
Στην Ουαλία, ήταν ένας στους 47 και ένας στους 67 στη Σκωτία.
«Ενώ τα στοιχεία δίνουν μια ανησυχητική εικόνα, τα καλά νέα είναι ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα μας, με βάση περίπου 2.500 πιθανές περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην εφαρμογή ZOE υποδηλώνουν ότι η Omicron είναι πιο ήπια από την Delta».

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου υπολόγισαν ότι οι ασθενείς με Omicron είχαν 20 έως 25% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη και 40 έως 45% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για μία νύχτα ή περισσότερο σε σύγκριση με ασθενείς με την παραλλαγή Delta.
Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης ότι η φυσική ανοσία, ή η προστασία από προηγούμενη μόλυνση, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 50% και τον κίνδυνο παραμονής στο νοσοκομείο για μία νύχτα ή περισσότερο κατά 61%.
Οι επιστήμονες σε άλλη μελέτη με επίκεντρο την Σκωτία με τίτλο Early Pandemic Evaluation and Enhanced Surveillance of COVID-19 επισήμαναν ότι η Omicron σε ποσοστό 66% έχει μικρότερο κινδύνο εισαγωγής στο νοσοκομείο σε σύγκριση με την μετάλλαξη Delta.

1 σχόλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας