Eurogroup: Πρόγραμμα σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής-λιτότητας για Ελλάδα!-Η ΕΕ στην κοσμάρα της!

691
Eurogroup: Πρόγραμμα σταδιακής δημοσιονομικής

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών «αόμματοι» δεν θέλουν να δουν τον οικονομικό εφιάλτη που προκάλεσαν και έρχεται με ταχύτητα.

Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ «ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί

Τη 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία δεν συνοδεύεται από εκταμίευση δόσης, εξέτασε και ενέκριναν για την Ελλάδα το Eurogroup και η Κομισιόν τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, που όρισαν τον Μάιο ως μήνα-ορόσημο για τη λήψη απόφασης σε σχέση με την παράταση του μέτρου της ρήτρας διαφυγής.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, το ζήτημα θα τεθεί προς συζήτηση αφού παρουσιαστούν οι επικαιροποιημένες ανοιξιάτικες προβλέψεις.
Όπως τόνισαν οι Klaus Regling (ESM), Paolo Gentiloni (Κομισιόν) και Pascal Donohoe (Εurogroup) στην έκθεση διαπιστώνεται πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων (στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, της διοικητικής αναδιοργάνωσης του Ενιαίου Ταμείου Συντάξεων, της αδειοδότησης επενδύσεων στους συμφωνηθέντες τομείς, καθώς και πρόοδος στον τομέα της ψηφιοποίησης).
«Ως μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στη χώρα.
Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν» ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κlaus Regling.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Paolo Gentiloni, είπε:
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η χώρα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της.
Παρότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, σημειώθηκε πρόοδος στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων».
«Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup περιλάμβανε μια ατζέντα δύσκολων θεμάτων, απόρροια των πρωτόγνωρων προκλήσεων και της έντονης αστάθειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως οι εταίροι επικρότησαν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Tην ίδια στιγμή, όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση του Eurogroup, η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ «ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και ενισχύει τους κινδύνους στις εφοδιαστικές αλυσίδες, στις τιμές της ενέργειας και στον πληθωρισμό, που παραμένει υψηλός για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
Ως εκ τούτου, οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες και να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως απαιτείται.
«Ταυτόχρονα, υπό το φως της τρέχουσας αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης, απαιτείται διαφοροποίηση των δημοσιονομικών στρατηγικών μεταξύ των κρατών μελών.
Αυτό θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη μιας ισορροπημένης συνολικής δημοσιονομικής θέσης στη ζώνη του ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, με σκοπό τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, σε κράτη μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος, συμφωνούμε ότι η έναρξη μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής για τη μείωση του δημόσιου χρέους τους είναι σκόπιμο, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Αυτή η προσαρμογή θα πρέπει να ενσωματωθεί σε μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική που συνεχίζει να προωθεί τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη δίδυμη μετάβαση και τη βελτίωση της σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών» καταλήγει η ανακοίνωση του Eurogroup, κλείνοντας σαφώς το μάτι στην Ελλάδα.

Regling (ESM): H Eλλάδα σημειώνει πρόοδο

«Μεγάλη η αβεβαιότητα στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, οι αγορές αντιμετωπίζουν επίσης αβεβαιότητα.
Η ρευστότητα στερεύει, η όρεξη για επενδύσεις επίσης» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο επικεφαλής του ESM Κlaus Regling, προσθέτοντας:
Η αγορά των ομολόγων κινείται σε χαμηλά επίπεδα…
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ειπώθηκε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν…
«Ως μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στη χώρα…
Απαραίτητη η τραπεζική ένωση για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ΕΕ και να διασπαρεί το ρίσκο» κατέληξε ο Klaus Regling.

Gentiloni: Η ανθεκτικότητα της οικονομίας είναι απαραίτητη…

Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο, συνεπώς πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης, μέσω διαφόρων καναλιών, ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Paolo Gentiloni, προσθέτοντας: «Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ ήταν εποικοδομητική.
Ωστόσο, είναι υπεραισιόδοξος πλέον ο στόχος για ανάπτυξη 4% στην ΕΕ για το 2022, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και του πολέμου στην Ουκρανία.
Πρέπει να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στο νέο περιβάλλον».
«Μετά την Covid, είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κρίση», συνέχισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, «χρειάζεται λοιπόν ξανά μια κοινή απάντηση, για να ξεπεράσουμε τη σημαντική επιβράδυνση στην οικονομία.
Πρέπει να παραμείνουμε ευέλικτοι για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία.»
Στη συνέχεια, ο Paolo Gentiloni είπε πως η ανθεκτικότητα της οικονομίας είναι απαραίτητη…
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η χώρα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της.
Παρότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, σημειώθηκε πρόοδος στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
«Εκ των ων ουκ άνευ η τραπεζική ένωση…» κατέληξε.

Donohoe (EE): Να παραμείνουμε κατά την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής

«Τώρα αισθανόμαστε τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου και πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει κόστος για την ζώνη του ευρώ, ωστόσο αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση ξεκινώντας από μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη».
Αυτό δήλωσε στο τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe.
«Δεδομένης της αβεβαιότητας, πρέπει να διατηρήσουμε ευελιξία κατά την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Η μετάβαση σε μια ουδέτερη δημοσιονομική στάση θα πρέπει να είναι σταδιακή.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην κατάσταση», είπε ο Donohoe.

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο της Ελλάδας

«Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup περιλάμβανε μια ατζέντα δύσκολων θεμάτων, απόρροια των πρωτόγνωρων προκλήσεων και της έντονης αστάθειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με τη συζήτηση της 13ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
«Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία επιτυχία.
Το Eurogroup, κατά τη συζήτηση της 13ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, επικρότησε την πρόοδο της χώρας, αναγνωρίζοντας την ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη, αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει:
«Η Ελλάδα, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, συνεχίζει, με νηφαλιότητα, σύνεση, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, να υλοποιεί πολιτικές για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, τη δημιουργία πολλών, καλών νέων θέσεων απασχόλησης, την τόνωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας».

H ανακοίνωση του Eurogroup

Έπειτα από δύο χρόνια παραμονής της πανδημίας του Covid-19, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη στιγμή που προκλήθηκε από την απρόκλητη και αδικαιολόγητη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Το Eurogroup υποστηρίζει πλήρως όλες τις ενέργειες και κυρώσεις που λαμβάνονται από την ΕΕ και τους συμμάχους της κατά του επιτιθέμενου.
Αναγνωρίζουμε επίσης ότι ενδέχεται να απαιτηθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της Ουκρανίας και την προστασία των βασικών μας αξιών στην ΕΕ.
Τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ είναι ισχυρά.
Η χειμερινή πρόβλεψη της Επιτροπής για το 2022 που δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022 επιβεβαίωσε ότι η οικονομία ανέκαμψε ισχυρά από την πανδημία Covid-19 με την παραγωγή να εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από τα προ της κρίσης επίπεδα έως το τέλος του 2022 σε όλα τα κράτη μέλη και με την ανεργία να φτάνει σε ιστορικό χαμηλό μέχρι το τέλος του 2021, παρά τη συνεχιζόμενη υψηλή αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας. Αυτό υπογραμμίζει την επιτυχία των ταχέων, σημαντικών και καλά συντονισμένων πολιτικών μας δράσεων σε επίπεδο ΕΕ, ευρωζώνης και σε εθνικό επίπεδο.
Τα μέτρα πολιτικής έχουν βαθμονομηθεί καλά και οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές λειτούργησαν χέρι-χέρι για να διευκολύνουν αυτήν την ταχεία ανάκαμψη.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και προσθέτει στους κινδύνους που απορρέουν από τα συνεχιζόμενα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό που παραμένει υψηλός για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
Συνεχίζουμε τον ισχυρό συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ για να αντιμετωπίσουμε τους αυξημένους κινδύνους και αβεβαιότητες, καθώς και τον αντίκτυπο στην οικονομία μας.
Οι δημοσιονομικές μας πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες και ευέλικτες και είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στάση της πολιτικής μας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως απαιτείται.
Παράλληλα, θα εξετάσουμε και θα εξετάσουμε επειγόντως συγκεκριμένες επιλογές, βασιζόμενοι στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2022 για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των αυξημένων τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, ιδιαίτερα τους ευάλωτους πολίτες και τις ΜΜΕ μας.
Η δημοσιονομική καθοδήγηση που συμφωνήθηκε σήμερα από το Eurogroup θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης.
Παρέχοντας κατευθύνσεις πολιτικής για το συντονισμό των δημοσιονομικών μας πολιτικών, χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της Επιτροπής της 2ας Μαρτίου 2022 «Συντονισμός δημοσιονομικής πολιτικής για το 2023».
Υπό το πρίσμα της αξιολόγησης της Επιτροπής, επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική δημοσιονομικής πολιτικής για φέτος, όπως ορίζεται στη δήλωσή μας τον Δεκέμβριο 2021 σχετικά με τα προσχέδια δημοσιονομικών σχεδίων του 2022.
Υποστηρίζουμε την άποψη της Επιτροπής ότι, με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της για το 2022, η μετάβαση από μια συνολική υποστηρικτική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ σε μια γενικά ουδέτερη συνολική δημοσιονομική στάση το επόμενο έτος φαίνεται να είναι ενδείκνυται, ενώ είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε στην εξελισσόμενη οικονομική κατάσταση, εν όψει επίσης του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας.
Σημειώνουμε επίσης την ετοιμότητα της Επιτροπής να προσαρμόσει την καθοδήγησή της όπως απαιτείται και το αργότερο ως μέρος της εαρινής δέσμης της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο τέλη Μαΐου 2022.
Ταυτόχρονα, υπό το φως της τρέχουσας αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης, απαιτείται διαφοροποίηση των δημοσιονομικών στρατηγικών μεταξύ των κρατών μελών.
Αυτό θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη μιας ισορροπημένης συνολικής δημοσιονομικής θέσης στη ζώνη του ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, με σκοπό τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, σε κράτη μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος, συμφωνούμε ότι η έναρξη μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής για τη μείωση του δημόσιου χρέους τους είναι σκόπιμο, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Αυτή η προσαρμογή θα πρέπει να ενσωματωθεί σε μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική που συνεχίζει να προωθεί τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη δίδυμη μετάβαση και τη βελτίωση της σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών.
Από την άλλη πλευρά, τα κράτη μέλη με χαμηλά και μεσαία επίπεδα χρέους θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην επέκταση των δημοσίων επενδύσεων όπου είναι απαραίτητο.
Όλα αυτά θα συνέβαλαν στην επίτευξη μιας κατάλληλης συνολικής πολιτικής.
Ως εκ τούτου, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών τους και να προωθήσουν και να προστατεύσουν υψηλής ποιότητας εθνικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις για να θέσουν τα θεμέλια για υψηλή βιώσιμη ανάπτυξη και να επιτύχουν τους διπλούς στόχους μετάβασης.
Τέλος, σε σχέση με την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης, το Eurogroup θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας μας και σε συνεργασία με την Προεδρία του Συμβουλίου και με την κατάλληλη μορφή. Ανυπομονούμε για περαιτέρω συζητήσεις τους επόμενους μήνες με βάση την ουσιαστική πρόοδο μέχρι σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας