Όλα τα 'χαμε οι χρυσοθήρες μας λείπανε

1495
διαστροφές
Άλλη μια φορά η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική ανακοινώνεται ότι θα… ανασταλεί, και άλλη μια φορά η αντιπολίτευση λέει πολλά αποφεύγοντας όμως να μιλήσει για την ταμπακέρα.
Οι επενδυτές της Eldorado Gold σέβονται τόσο ακόμα και αυτούς τους ελάχιστους κανόνες που ισχύουν στο ελληνικό κράτος ώστε δίχως πρόβλημα και χωρίς αιδώ να ανακοινώνουν εδώ και καιρό ότι στις 15 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιάσουν το εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας το οποίο… δεν έχει άδεια λειτουργίας, όπως επίσης χωρίς άδεια είναι και ο χώρος απόθεσης των αποβλήτων του.
Και, προφανώς, αυτές οι άδειες, ό,τι κι αν λένε οι επενδυτές της Eldorado Gold δεν είναι “άδειες ρουτίνας” αλλά κρίσιμες για να υπάρξει έστω και το παραμικρό αύριο στην περιοχή. Αυτό που οι κάθε είδους εκπρόσωποι της εταιρείας θεωρούν “ρουτίνα”, ώστε δια της υποτίμησης να στοχοποιήσουν όσους ενίστανται, είναι το κομβικό σημείο της υπόθεσης που οι νεοφιλελεύθεροί μας αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι: Η μέθοδος μεταλλουργίας.
Γιατί όσο κι αν το ξεχνούν οι όχι και τόσο αυτόκλητοι υπερασπιστές της εταιρείας, η άδεια της Eldorado Gold προβλέπει μέθοδο μεταλλουργίας χωρίς κυάνιο, κάτι όμως που δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι εφικτό, γιατί η εταιρεία δεν το έχει αποδείξει όπως είχε υποσχεθεί και όπως όφειλε.
Σε μια κίνηση λοιπόν διόλου… επενδυτική αλλά απολύτως πολιτική, οι επενδυτές της Eldorado Gold τέσσερις ημέρες πριν από τα “εγκαίνια” του εργοστασίου στην Ολυμπιάδα και και την εκκίνηση της διαδικασίας διαιτησίας που θα ξεκαθάριζε τα μεταλλουργικά ζητήματα βάζοντας την εταιρεία μπροστά στις συμβατικές της υποχρεώσεις, αποφάσισαν για πολλοστή φορά να ανακοινώσουν “σχέδιο για την αναστολή των επενδύσεων στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα στην Ελλάδα”.
Γιατί το κόλπο δεν το εφαρμόζουν για πρώτη φορά οι επενδυτές της Eldorado Gold. Έτσι πρόχειρα μπορούμε να θυμηθούμε τον Ιούλιο του 2013 που τα δημοσιεύματα διαλαλούσαν “Η καναδέζικη Eldorado Gold αναστέλλει την εξόρυξη στην Ελλάδα, ή τον πιο πρόσφατο Ιανουάριο του 2016 που το έγκριτο “Βήμα” φώναζε “Η Eldorado Gold αναστέλλει μέρος των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα”. Μετά από λίγο βέβαια η εταιρεία κέρδιζε, πολλά ή λίγα, η αναστολή… ξεχνιόταν και οι μπίζνες συνεχίζονταν μέχρι οι επενδυτές να ανακαλύψουν ότι κάτι ακόμα πρέπει να αλλάξει, παρά τις συμφωνίες και τους νόμους, για να γίνει η ζωή τους καλύτερη.
Και όλα αυτά για μια επένδυση που δεν αφήνει τίποτε στη χώρα, πέραν των περίπου 2000 θέσεων εργασίας, κάτι που θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί προ πολλού σε ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της Χαλκιδικής και την αναμφισβήτητη και ανυπολόγιστη καταστροφή μιας μοναδικής περιοχής, σε μια χώρα που η ύπαρξή της κρέμεται από τον τουρισμό!
Με αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση μπορεί να υπερασπιστεί νόμους και κανόνες όταν η πρώτη υπογραφή που έβαλε ο Γ. Σταθάκης όταν ανέλαβε το υπουργείο, ήταν σε μία ακόμη έγκριση για την “Ελληνικός Χρυσός”.
Και αυτό που καταγράφεται άμεσα ως αρνητικό είναι η χωρίς όρους στήριξη των γενικόλογων (καθώς αποκρύπτεται το κυάνιο και η μέθοδος μεταλλουργίας) αιτιάσεων της εταιρείας από την αντιπολίτευση: Τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι που φαίνεται να έχουν “ξεχάσει” τι ορίζει η σύμβαση παραχώρησης, δεν λένε λέξη για την μέθοδο μεταλλουργίας και “αγνοούν” ότι υπάρχει εν εξελίξει διαδικασία διαιτησίας.
Στο μόνο που δεν συναντώνται οι τρεις σχηματισμοί είναι ο αριθμός των εργαζομένων που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους: Η ΝΔ κάνει λόγο για 1200, η Δημοκρατική Συμπαράταξη για 2500 και το Ποτάμι που είναι πιο ορμητικό αναφέρεται σε 4000!
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος
**Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας