Ψυχροπολεμικό παραλήρημα Νετανιάχου προς Πομπέο: Αυξήστε την πίεση στο Ιράν

1265
νετανιάχου

Σε νέο ψυχροπολεμικό παραλήρημα ξέσπασε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, που συναντήθηκε χθες Τετάρτη στη Λισαβόνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, για να ζητήσει οι ΗΠΑ να «αυξήσουν την πίεση» που ασκούν στην κυβέρνηση του Ιράν, το οποίο «τρέμει» κατ’ αυτόν, με φόντο τις διαδηλώσεις και τις ταραχές στη Μέση Ανατολή που έχουν επεκταθεί και στην Τεχεράνη.

«Το πρώτο ζήτημα που θέλω να εγείρω είναι το Ιράν, το δεύτερο είναι το Ιράν, το τρίτο επίσης», είπε ο Νετανιάχου λίγο πριν τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, και προτού καταγγείλει πως η Ισλαμική Δημοκρατία «εντείνει την επιθετικότητά της καθώς μιλάμε».

«Συζητήσαμε για τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν στην περιοχή (…) και για άλλα θέματα που συνδέονται με την ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφερε μέσω Twitter ο Πομπέο μετά τη συνάντηση, που υπήρξε κατ’ αυτόν «παραγωγική».

Εξαίροντας τη «συνεκτική πολιτική πίεσης στο Ιράν από πλευράς του προέδρου Τραμπ», ο Νετανιάχου σημείωσε πως χάρη στις «τρομερές αμερικανικές κυρώσεις», τελευταία «βλέπουμε την ιρανική αυτοκρατορία να τρέμει» εν μέσω των «διαδηλώσεων στην Τεχεράνη, στη Βαγδάτη και τη Βηρυτό», πριν κρίνει πως «είναι σημαντικό να αυξηθεί η πίεση».

Ο επικεφαλής της ισραηλινής Δεξιάς παίζει το τρέχον διάστημα την πολιτική του επιβίωση, μετά την απαγγελία κατηγοριών από τη δικαιοσύνη σε βάρος του για διασπάθιση δημόσιων κεφαλαίων, κατάχρηση εμπιστοσύνης και διαφθορά.

Η συνάντηση των Νετανιάχου και Πομπέο στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας ακολούθησε τηλεφωνική συνδιάλεξη του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Τραμπ την Κυριακή.

Το ζήτημα της αποκατάστασης «της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή» και οι «διαδηλώσεις εναντίον του Ιράν στη Βαγδάτη και τη Βηρυτό» ήταν εξάλλου ανάμεσα στα «κεντρικά» θέματα στις επαφές που είχε ο Πομπέο στο περιθώριο της συνόδου του NATO στο Λονδίνο, όπως επισήμανε ο ίδιος στη Λισαβόνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που σήμερα αναμένεται στο Μαρόκο, άλλαξε το πρόγραμμά του για να συναντηθεί με τον Νετανιάχου.

Πριν αναχωρήσει για τη Ραμπάτ, αναμένεται να κάνει δηλώσεις στον Τύπο σήμερα το πρωί, μετά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αουγκούστου Σάντους Σίλβα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας