Χωρίς καμιά καθαρίστρια ο Παιδικός Σταθμός ΟΑΕΔ Κερατσινίου

1422
ΟΑΕΔ

Στο βρεφονηπιακο σταθμό ΟΑΕΔ Κερατσινίου συνεχίζει για τρίτη χρονιά να υπάρχει έλλειψη προσωπικού καθαριότητας. Κατά διαστήματα μόνο υπάρχουν τρια άτομα όπως πρέπει, δυο στην καθαριότητα και ένα στην κουζίνα. Από 1-1-2018 μέχρι 30-3-2018 υπήρχε μόνο ένα άτομο στην καθαριότητα και από 1/4/2018 δεν υπάρχει κανένα. Οι χώροι του σταθμού & του μαγειρείου είναι τακτοποιημένοι αλλά όχι καθαροί καθώς είναι πραγματικά αδύνατο μια καθαρίστρια να καθαρίζει με επιμέλεια ένα κτήριο 2.000 τ.μ. με 14 τουαλέτες, μαγειρείο -με αυξημένες υγειονομικές απαιτήσεις – και αύλειους χώρους. Ολο το προηγούμενο διάστημα η προϊσταμένη, η διαχειρίστρια και οι παιδαγωγοί καλύπτουν, όσο είναι δυνατόν, κάποια κενά στην καθαριότητα χωρίς σε καμία περίπτωση να εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής στους χώρους του σταθμού. Το παιδαγωγικό προσωπικό μετατρέπεται σε υγειονομικό σερβίροντας φαγητό, μαζεύοντας πιάτα από τα τραπέζια, καθαρίζοντας τουαλέτες μετά από τα καθημερινά “ατυχήματα” των νηπίων και αποσπάται από το έργο του για την αγωγή των παιδιών με κίνδυνο και για την ασφάλεια τους.
Η ανανέωση των συμβάσεων με τους εργολάβους γίνεται συστηματικά με καθυστέρηση, είναι ορισμένου χρόνου και πάντα με αναβολές . Επίσης οι θέσεις εργασίας είναι εκ περιτροπής ελλειπείς (άλλοτε έχουμε ένα άτομο, άλλοτε τρια). Με τη λήξη της εκάστοτε σύμβασης η διοίκηση υπόσχεται ότι θα λύσει το θέμα άμεσα και αυτή η διαδικασία παρατείνεται συνέχεια επ’ αόριστον με αναβολές και υποσχέσεις (θα έρθει προσωπικό σε τρεις ημέρες, μετά την άλλη εβοδομάδα κ.ο.κ) με προτροπές από την πλευρά της Διοίκησης για υπομονή. Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό και επαναλαμβάνεται αυτή η κατάσταση με παράλογο τρόπο παραπέμποντας σε ένα καφκικό σύμπαν. Ζούμε με την αγωνία, πόσα άτομα βοηθητικό προσωπικό θα έχουμε και πώς θα ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες καθαριότητας του σταθμού.
Στην παρούσα φάση χωρίς καθόλου προσωπικό καθαριότητας εκβιαζόμαστε να λειτουργήσουμε όταν αυτό είναι πρακτικά αδύνατον αφού είναι ανέφικτο να σερβίρουμε, να σκουπίζουμε, να σφουγγαρίζουμε, να αλλάζουμε τις σακούλες στα δοχεία απορριμάτων στις τάξεις, στις τουαλέτες και την κρεβατοκάμαρα, να καθαρίζουμε τα θρανία, τις λείες επιφάνειες, να αλλάζουμε και να πλένουμε τα σεντόνια, τις πετσέτες, τις σαλιάρες και ταυτόχρονα να επιτελούμε και το παιδαγωγικό μας έργο. Το αντίθετο μάλιστα, οδηγούμαστε σε πλήρη υποβάθμιση του. Και όλα αυτά σε συνθήκες εργασιακής και μισθολογικής εξουθένωσης, χωρίς δεύτερο παιδαγωγό στις τάξεις και με αυξημένο αριθμό παιδιών.
Η μειωμένη δύναμη προσωπικού έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της αγωγής, στην αύξηση του κινδύνου για σφάλματα, παραλήψεις, στην ασφάλεια των παιδιών, στη μείωση του ηθικού και τη σωματική & ψυχική κόπωση όλου του προσωπικού.
Δεδομένου ότι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η καθημερινή καθαριότητα είναι πλημμελής και από 1/4/2018 υπάρχει παντελής έλλειψη υπάρχει άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και εξάπλωσης λοιμώξεων των βρεφών και των νηπίων και ακόλουθης ταλαιπωρίας των οικογενειών τους. Η εκβιαστική λειτουργία του σταθμού υπό αυτές τις συνθήκες μας βρίσκει αντίθετους και δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες από τις τεράστιες ελλείψεις στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών.
Οι εργαζόμενοι στο βρεφονηπιακό σταθμό Κερατσινίου εκφράζουμε την αγωνία μας και την αγανάκτηση μας για τις τεράστιες, χρόνιες ελλείψεις βοηθητικού αλλά και παιδαγωγικού προσωπικού. Ιδιαίτερα σήμερα με την ανυπαρξία προσωπικού καθαριότητας ανησυχούμε για τις επιπτώσεις στα παιδιά, τις οικογένειες τους και τους εργαζόμενους.
Καλούμε τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι τους και να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια τους.
Ζητάμε την ΑΜΕΣΗ πρόσληψη μόνιμου βοηθητικού προσωπικού, χωρίς εργολάβους, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των εργαζόμενων στην καθαριότητα σε σταθερή εργασία.

Οι εργαζόμενοι του ΒΝΣ Κερατσινίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας