«Φτύσιμο» Ελλάδας!-Η Τουρκία στο δρόμο να μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη

930
Η Τουρκία στο δρόμο να μεταφέρει ισραηλινό

Ανακοίνωση Ερντογάν αποκαλύπτει το κόλπο-γκρόσο με τις ΗΠΑ

Μας πουλήσαν ΗΠΑ και ΕΕ διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να αποκτήσει ποτέ μεγάλη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία

Μόνο λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι υποσχέθηκε να «επιταχύνει και να διευκολύνει» την παράδοση φυσικού αερίου στον Λίβανο σε συνάντηση  που είχε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι πριν λίγες ημέρες σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το Ισραήλ υπέγραψε κρυφά μια άνευ προηγουμένου συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου στον Λίβανο, μέσω Ιορδανίας, εκμεταλλευόμενο το κοίτασμα  Λεβιάθαν, η οποία όπως εύκολα γίνεται κατανοητό έχει προσανατολισμό την Τουρκία μελλοντικά.

Σήμερα Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022, ο  Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι αφού οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν το έργο του αγωγού EastMed επειδή ήταν πολύ “δαπανηρό”,  η Άγκυρα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ υπό ορισμένες προϋποθέσεις, για να φέρει αέριο στην ΕΕ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να φέρει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα να μην υποστηρίξει το αντίπαλο έργο του αγωγού στην ανατολική Μεσόγειο που αγνοούσε τη χώρα του.

«Εάν [το ισραηλινό αέριο] διοχετευόταν στην Ευρώπη, θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους σήμερα Τρίτη.

«Υπάρχει ελπίδα προς το παρόν; Μπορούμε να καθίσουμε και να μιλήσουμε για τις συνθήκες αυτού του έργου», κατέληξε ο ίδιος.

Το 2016, η Τουρκία και το Ισραήλ είχαν συζητήσει έναν τρόπο διακίνησης του ισραηλινού φυσικού αερίου ως μέρος μιας συμφωνίας συμφιλίωσης μετά από χρόνια εντάσεων.

Όμως οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν λόγω της οργής της Άγκυρας για τις ισραηλινές ενέργειες στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα.

Αντίθετα, η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να προωθεί το έργο του αγωγού EastMed, ο οποίος θα μετέφερε ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδος αλλά όχι της Τουρκίας.

Όμως την περασμένη εβδομάδα η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκατέλειψε το έργο υποβάλλοντας ένα non-paper στην Αθήνα εξηγώντας τους λόγους της.

Το αμερικανικό non-paper, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, περιέγραψε το έργο ως «πρωταρχική πηγή έντασης» και κάτι που «αποσταθεροποιεί» την περιοχή βάζοντας την Τουρκία και τις περιφερειακές χώρες σε αντιπαράθεση.

Όταν το έργο του αγωγού EastMed ξεκίνησε το 2020, με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο να υπογράφουν συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μήκους 1.900 χιλιομέτρων, η τουρκική ηγεσία είχε δηλώσει ότι ο αγωγός θα διέρχονταν από  δήθεν “αμφισβητούμενα ύδατα” που διεκδικούν τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα.

Τώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αποφάσισε ότι αγωγός δεν είναι δήθεν “προς το συμφέρον της περιοχής”, κλείνοντας το μάτι ουσιαστικά στην Τουρκία που αρπάζει την ευκαιρία, μέσω Ερντογάν.

Αλλά δεν κάνει μόνο αυτό, ακυρώνει επίσης τις έρευνες νοτίως της Κρήτης, αφήνοντας την χώρα μας χωρίς την δυνατότητα, να προμηθεύσει αυτή την ΕΕ, αφού εκεί τα κοιτάσματα είναι απλά τεράστια, ίσως ισοδύναμα ή και μεγαλύτερα των ισραηλινών.  

Το απόθεμα φυσικού αερίου του Ισραήλ εκτιμάται ότι είναι 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου να αναμένουν την ανακάλυψη.

Ο Ερντογάν είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα έκπληκτος που οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους από το έργο του East Med, καθώς θα ήταν μια πολύ δαπανηρή προσπάθεια.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία και το Ισραήλ είχαν θετικές δεσμεύσεις τους τελευταίους μήνες.

«Έχουμε φτάσει τώρα σε [ένα επίπεδο] να μιλάμε με τον Ισραηλινό πρόεδρο [Isaac] Herzog, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ επίσης [επικοινωνεί] μαζί μας σε διαφορετικά επίπεδα», είπε ο Ερντογάν.

«Αν διαμορφώνουμε μια νέα πολιτική, αυτό δεν μπορεί να είναι με αψιμαχίες. Πρέπει να διατηρήσουμε την πολιτική εντός της γραμμής της ειρήνης», τόνισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο μήνα συναντήθηκε με τα μέλη της Συμμαχίας των Ραβίνων και έκανε αρκετές χειρονομίες προς το Ισραήλ.

Στη συνάντηση αυτή, ο Ερντογάν μίλησε κατά του αντισημιτισμού και είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είναι «ζωτικές» για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Το σχέδιο των ΗΠΑ και της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ, ήταν να μην γίνει ο αγωγός East Med, αφού όλοι τους δεν ήθελαν να αποκτήσει η Ελλάδα κομβικό ρόλο στον ενεργειακό και γεωπολιτικό τομέα. Τόσο απλά.

Πηγή: Πενταπόσταγμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας