Φτάνει πια! Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη

2439
ώρα

Οι εξελίξεις στο καυτό ζήτημα των πλειστηριασμών, τόσο από την κινηματική πλευρά, όσο και σε σχέση με την πορεία των συστημικών τραπεζών και την τρίτη αξιολόγηση, φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά καθοριστικές για την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία, την οικονομία, ίσως και για την πορεία της κυβέρνησης.

Το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς

Η δυναμική που αναπτύχθηκε επί έναν χρόνο τώρα, παρά τις προσπάθειες καταστολής με τα ΜΑΤ και τις δικαστικές διώξεις, οδήγησε στην κατάργηση στην πράξη των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας. Το κίνημα αυτό, σημείωνε και σημειώνει νίκες κάθε Τετάρτη, δίνοντας κουράγιο, και δείχνοντας το δρόμο σε όσους πνίγονται όλα αυτά τα χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξάπλωσης και ενδυνάμωσης του κινήματος, ήταν η Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη, όπου οι Τράπεζες έβγαλαν ακίνητα στο σφυρί σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας για πρώτη φορά. Οι πλειστηριασμοί αυτοί δεν έγιναν, κάτω από την ασφυκτική πίεση ενός δυναμικού κινήματος που απλώθηκε ταυτόχρονα σε όλα τα ειρηνοδικεία, με συνέπεια και τις συλλήψεις 19 αγωνιστών στο Άργος.

Οι κινητοποιήσεις αυτού του χρόνου, που σημείωναν νίκες στα ειρηνοδικεία, καθώς και η πρόταση του Κοντονή να αναλάβουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι εννιά συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας μας, οδήγησαν πολλούς συμβολαιογράφους (που στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν σχέση με πλειστηριασμούς), μέσα από γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους κυρίως, να προχωρήσουν σε πλήρη αποχή από τους πλειστηριασμούς, με πρώτους τους συμβολαιογράφους της Θεσσαλονίκης, και με καθοριστική την απόφαση των συμβολαιογράφων της Κρήτης για πλήρη αποχή μέχρι το Φλεβάρη του 2018!! Τέσσερις συμβολαιογραφικοί σύλλογοι αποφάσισαν, μέχρι στιγμής, πλήρη αποχή από τους πλειστηριασμούς, και κάτι περισσότερο! Δηλώνουν ότι δε θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και να αναλάβουν την ευθύνη της διαχείρισής της, τα οποία θεωρούν ότι θα πρέπει να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αποκαλυπτικότατες είναι οι καταγγελίες για τον κ. Κοντονή του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κέρκυρας, για την πρότασή του, και τις νομοθετικές παρεμβάσεις του για απευθείας ανάθεση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε συγκεκριμένη εταιρεία κτλ. κτλ.

Καθοριστικότατη για την εξέλιξη των πραγμάτων, θα ήταν η απόφαση της συνέλευσης των συμβολαιογράφων Αθηνών-Πειραιά-νήσων Αιγαίου & Δωδ/σου, την οποία όμως, ο «γνωστός» Πρόεδρος, την ανέβαλε, προβάλλοντας φαιδρές δικαιολογίες. Μένει να δούμε τη συνέχεια.

Οι τράπεζες

Σε ότι αφορά στις τράπεζες, αυτές τρέχουν να προλάβουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μείωση των «κόκκινων» δανείων τους κατά 40% (περίπου 40 δις ευρώ) μέχρι τέλους του 2019, την ίδια ώρα που ελέγχονται εξονυχιστικά από τον SSM, του οποίου δεκάδες υπάλληλοι μελετούν ενδελεχώς τα χαρτοφυλάκιά τους, προκειμένου να σιγουρευτούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, και να έχουν γνώση του τι περίπου θα προκύψει από των έλεγχο των stress tests που θα γίνει αρχές του 2018. Είναι γνωστή η «κόντρα» ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ε.Ε.-ΕΚΤ, όπου το πρώτο, με αφορμή και την τρίτη αξιολόγηση, πιέζει για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για περίπου 10 δις ευρώ, και οι δεύτεροι δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν γιατί αυτό σημαίνει αύξηση της δανειοδότησης της χώρας. Προκειμένου να «συμβιβαστούν» οι δυο πλευρές, λέγεται ότι οι Ε.Ε.-ΕΚΤ θα «δώσουν» ως αντάλλαγμα στο ΔΝΤ τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, και την επίσπευσή τους. Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα!

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθούμε στα funds που πήραν άδεια από την ΤτΕ για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Πολύς λόγος γίνεται, ως προς το γιατί δεν προχωρούν οι τράπεζες σε συμφωνίες με τους δανειολήπτες, προκειμένου αυτοί να εξοφλήσουν τα δάνειά τους στη χαμηλή τιμή που θα τα πουλήσουν οι τράπεζες στα funds. Τόσο οι παλινωδίες του κ. Σταθάκη ότι δήθεν το είχε προτείνει η κυβέρνηση αλλά το αρνήθηκαν οι δανειστές, όσο και η πρόσφατη απάντηση του κ. Παπαδημητρίου σε σχετική ερώτηση, ότι έτσι θα δημιουργηθούν νέοι συνειδητοί κακοπληρωτές, δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί πιστά το δρόμο που της χαράζουν οι τραπεζίτες.

Τι συμβαίνει λοιπόν;; Σε τέσσερις εταιρείες διαχείρισης δανείων που πήραν άδεια από την ΤτΕ, συμμετέχουν συστημικές τράπεζες ως μέτοχοι! Η Alpha Bank, η οποία, μαζί με τη Eurobank, συνεργάζεται σε κοινοπραξία (Cepal) με τη γνωστή για τις εξώσεις στην Ισπανία Aktua, η Attica Bank, η Eurobank, και πάει λέγοντας, ενώ η Πειραιώς ήδη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε δεύτερο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ακινήτων της, δίνοντας μάλιστα και δάνεια σε όσους τα αγοράζουν (με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια – και ξεμπερδεύει με τα ακίνητα, και δίνει νέα δάνεια).

Είναι φανερό λοιπόν, ότι οι συστημικές τράπεζες, μπορεί να πουλούν σε χαμηλές τιμές τα «κόκκινα» δάνειά τους στα funds, αλλά συμμετέχοντας ως μέτοχοι σ΄ αυτά, θα εισπράξουν και επιπλέον ποσά, είτε από τις εισπράξεις των δανείων που θα κάνουν τα funds, είτε από τα κέρδη τους από τις τιτλοποιήσεις των δανείων, τα real estate κτλ.

Άρα, οι τράπεζες θα εισπράττουν και από τις δυο πλευρές, και συνεπώς δεν έχουν κανέναν λόγο, να προχωρήσουν σε σχετικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες, ειδικά όταν η «αριστερή» κυβέρνηση δεν ασκεί καμιά απολύτως πίεση γι αυτό.

Όλα στο βωμό των κερδών των τραπεζών!

Η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ΣΥΖΙΡΑ-ΑΝΕΛ, που αθέτησε προκλητικά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», καθώς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, μοιάζει να βρίσκεται στο καυτό αυτό ζήτημα για τα λαϊκά στρώματα, απομονωμένη και στη γωνία.

Απομονωμένη από τα πλατιά λαϊκά στρώματα που βλέπουν να βγαίνει στο σφυρί ακόμη και η γονική κληρονομιά τους, το μικρομάγαζο και το μικροχώραφό τους, απομονωμένη από την πλειοψηφία των μικρών συμβολαιογράφων που δε θέλουν να γίνουν οι «δήμιοι» των ανθρώπων οι οποίοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων δεν έχουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, απομονωμένη ακόμη και από τους αστυνομικούς, των οποίων η Ομοσπονδία με πρόσφατή απόφασή της δηλώνει:  «να μην τολμήσει η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει συναδέλφους μας για να εφαρμόσει μια πολιτική που θα πετά στο δρόμο ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης».

Στρυμωγμένη, γιατί βυθισμένη στη δίνη των δυσβάσταχτων όρων των μνημονίων και των πιέσεων Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΣΜ θα πρέπει να «τρέξει» τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις πωλήσεις των δανείων στα funds κτλ. και άλλων πολλών επώδυνων μέτρων, προκειμένου να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση και να επιβεβαιώσει το δικό της (εικονικό) success story, την ίδια ώρα που οι συμβολαιογράφοι αρνούνται να υλοποιήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, και το κίνημα που όλο και δυναμώνει τους καταργεί στην πράξη.

Όταν όμως υπέγραφε αυτές τις δεσμεύσεις, λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο! Πίστευε ότι η σιωπηρή παθητική αντίσταση των τελευταίων χρόνων θα συνεχίζονταν ακόμη, υποτίμησε όμως την ανάγκη, δεκαετιών ολόκληρων, των ελλήνων να έχουν «ένα κεραμίδι πάνω απ το κεφάλι τους», σιγουριά που θέλουν να αισθάνονται ειδικά τώρα, όπου μετά από 7,5 χρόνια μνημονίων έχουν χάσει ακόμη και τα παιδιά τους που φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό, έχουν χάσει τις συντάξεις, τους μισθούς τους, τη δημόσια υγεία, το δικαίωμά τους στη δουλειά, την αξιοπρέπειά τους.

Πώς θα πορευθούμε από δω και πέρα;

Σ αυτήν την σημαντική φάση για το ζήτημα των πλειστηριασμών, νομίζω πως το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, θα πρέπει να εξαπλωθεί απ΄άκρου σε άκρο αυτής της χώρας, αποκτώντας κι έναν στοιχειώδη πανελλαδικό συντονισμό. Να μην υπάρξει ειρηνοδικείο όπου δε θα πηγαίνουν πολίτες για να υπερασπιστούν τη λαϊκή περιουσία.

Το κίνημα αυτό θα πρέπει να διευρυνθεί, σε κάθε πόλη (ήδη σε αρκετές πόλεις έχει γίνει) με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κινημάτων γειτονιάς, συλλόγων εργατικών και φοιτητικών, σωματείων, αγωνιστικών εργατικών κέντρων, επαγγελματικών συλλόγων κ.ά. όχι μόνον με κείμενα υπογραφών, αλλά με μαζική παρουσία στα ειρηνοδικεία.

Το κίνημα αυτό θα πρέπει να βρεθεί στις γειτονιές, και εκεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, και να μαζικοποιηθεί περισσότερο.

Το κίνημα αυτό θα πρέπει να συζητήσει, και να βρεθεί μαζί με τους μικρούς συμβολαιογράφους, όλους αυτούς που ψηφίζουν στις συνελεύσεις τους αποχή από τους πλειστηριασμούς, μεγαλώνοντας τα όρια και την εμβέλειά του, και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά του.

Να ζητήσει από την ΠΟΑΣΥ να κάνει πράξη την θετική απόφασή της, με εκπροσώπους της τουλάχιστον στα μεγάλα ειρηνοδικεία, προκειμένου να υλοποιήσουν την απόφασή τους να μη συμμετέχουν στην καταστολή που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Να εντείνει τη διεκδίκηση του αιτήματος για γενναία διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών, με πλήρη διαγραφή των δανείων των ανέργων, όσων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων κτλ., γιατί μόνον όταν εκλείψουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εκλείψουν οριστικά και οι πλειστηριασμοί. Τους συνειδητούς κακοπληρωτές τους ξέρουν, εδώ και χρόνια, πολύ καλά οι τράπεζες και το δημόσιο, και μπορούν άνετα να τους βρουν και να προχωρήσουν στις νόμιμες ενέργειες.

Κλείνοντας, νομίζω πως είναι πια φανερό, ότι το σταμάτημα των πλειστηριασμών, και κυρίως η διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών, μπορεί να επιτευχθεί μόνον από μια αριστερή κυβέρνηση που θα καταργήσει τα μνημόνια, θα διαγράψει το δημόσιο χρέος με παύση πληρωμών, θα πάρει υπό δημόσια ιδιοκτησία και εργατικό και κοινωνικό έλεγχο τις τράπεζες, θα εφαρμόσει μια ριζοσπαστική πολιτική ανόρθωσης της οικονομίας με γνώμονα τα συμφέροντα των υποτελών τάξεων και την περιβαλλοντική προστασία. Κι αυτό, είναι φανερό, ότι απαιτεί έξοδο από την ευρωζώνη, σύγκρουση και έξοδο από την Ε.Ε.

Φτάνει πια! Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη!

  • Η Σουλτανίδου Χριστίνα είναι Συντονίστρια της Λαϊκής Ενότητας Α΄Θεσσαλονίκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας