Ε.Ε: Φραστική απλώς αποδοκιμασία Τουρκίας και στο μέλλον πιθανές ανώδυνες κυρώσεις

1012
κυρώσεις

Σε μια απλώς φραστική αποδοκιμασία της Τουρκίας για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και την προαναγγελία ανώδυνων κυρώσεων (στο μέλλον) περιορίστηκε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι αυτού του είδους οι φραστικές αποδοκιμασίες όταν η άλλη πλευρά καταπατά ωμά στην πράξη κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου μοιάζουν ως ασπιρίνες απέναντι σε βαριά ασθένεια που έχει οδηγήσει τον παθόντα σε απόσταση αναπνοής από το τέλος.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων Ε.Ε – Τουρκίας και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση (!), σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση.

Επί της ουσίας η Ε.Ε χρησιμοποιεί μεν αυστηρή γλώσσα αλλά δεν υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή στο πώς θα υπάρξουν κυρώσεις σε μια χώρα που «εισέβαλε» στο θαλάσσιο χώρο μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ε.Ε, τονίζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν παγώσει και δεν μπορούν να ανοίξουν ή να κλείσουν άλλα κεφάλαια και δεν προβλέπεται περαιτέρω δουλειά για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε-Τουρκίας.

«Αναμένουμε από την Τουρκία να δεσμευτεί απόλυτα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφορών», τονίζει η ανακοίνωση και υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματα, μεταξύ των οποίων της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδίκαζε ισχυρά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας», προειδοποιεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ακόμη, καλεί την Τουρκία «να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Δημοκρατία της Κύπρου και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των χωρών- μελών της Ε.Ε σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο, όπως και τα κυριαρχικά δικαιώματά τους, ανάμεσά τους το δικαίωμα για έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, σε συνάρτηση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».
Βεβαίως, από την πλευρά της η Τουρκία δεν δείχνει να ενδιαφέρεται στην παρούσα φάση για το αν θα παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Μόνο οικονομικές κυρώσεις θα «πονούσαν» την Άγκυρα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να επιβληθεί αφενός γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επενδύσεις τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ στην Τουρκία κι αφετέρου γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν κρατά το κλειδί της πύλης του μεταναστευτικού.

Από την άλλη χώρες όπως η Γερμανία ή η Βουλγαρία έχουν ισχυρό τουρκικό στοιχείο στον πληθυσμό του, γεγονός που δρα αποτρεπτικά σε μια «επιθετική» ενέργεια της Ε.Ε προς την Άγκυρα.

Αλβανία 

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία.

Ακόμη, το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική, τάχα, την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της λεγόμενης “Βόρειας Μακεδονίας”, αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία της εφαρμογής της. Με αυτόν τον τρόπο η Ε.Ε αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας