Φλέγεται η Παλαιστίνη. Διαδηλώσεις σε όλο τον ισλαμικό κόσμο

1666
Παλαιστίνη

Έχουν ξεπεράσει τους 765 οι τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων που συνεχίζουν τις μαχητικές διαδηλώσεις ενάντια στην απόφαση του αμερικανού προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ. Συγκεκριμένα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί στις διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη στη Παλαιστίνη και πολλοί άλλοι κατά τους βομβαρδισμούς της Γάζας, όπου υπήρξαν και 4 νεκροί.
Οι βομβαρδισμοί εργοστασίου παραγωγής όπλων και αποθήκης οπλισμού στη Γάζα από τους ισραηλινούς έγιναν ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς με τρεις ρουκέτες κατά της ισραηλινής πόλης Σντερότ, την Παρασκευή.
Η Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες Σάββατο το βράδυ, η Φάταχ ζητεί «να συνεχιστεί η σύγκρουση και να επεκταθεί σε όλα τα σημεία που είναι παρών ο ισραηλινός στρατός».
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ουάσινγκτον, ο Αμπάς αποφάσισε να μην συναντηθεί με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς όταν αυτός επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη στα μέσα Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο σύμβουλός του Μάζντι αλ Χαλίντι.
Εν τω μεταξύ, διαδηλώσεις κατά της απόφασης Τραμπ έγιναν σε Ιορδανία, Αίγυπτο, Ιράκ, Τουρκία, Τυνησία και Ιράν, ενώ διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ απαγορεύτηκε να γίνει μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.
Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και σε Μαλαισία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Αφγανιστάν, στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία και στην Ινδονησία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον πλανήτη.
Στο Κάιρο συνήλθαν σε σύσκεψη οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου και σε ανακοίνωση που εξέδωσαν εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ «χάνουν τον ρόλο τους του μεσολαβητή και του ανάδοχου στη διαδικασία ειρήνευσης» μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων και ζητούν «να ανακαλέσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ».
Μεσολαβητική πρωτοβουλία προς τις ΗΠΑ για την αναίρεση της απόφασής τους ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν από κοινού οι πρόεδροι της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας