«Φιλί ζωής» 15 δισ. δολαρίων από το Κατάρ στην Τουρκία

946
κατάρ

Το Κατάρ θα πραγματοποιήσει άμεσες επενδύσεις στηρίζοντας την τουρκική οικονομία. «Οι ισχυρές μας σχέσεις με το φιλικό και αδελφικό κράτος του Κατάρ θα συνεχίσουν να εξελίσσονται» σχολίασε ο Ερντογάν.

Εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, η Άγκυρα φαίνεται  ότι έχει την αμέριστη στήριξη του Κατάρ, έπειτα και από τις κυρώσεις που επέβαλε Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, το Κατάρ θα πραγματοποιήσει άμεσες επενδύσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, όπως διεμήνυσε ο Εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ Μπι Χαμάντ Αλ Θάνι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια συζητήσεων στην Άγκυρα.

Με τον τρόπο αυτό θα στηρίξει την τουρκική οικονομία, κίνηση  που στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής οικονομίας, με φόντο τη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Τα χρήματα θα διοχετευτούν στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν, ο εμίρης «διαβεβαίωσε ότι το Κατάρ θα εφαρμόσει σύντομα ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία» τονίζεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

«Οι βάσεις της τουρκικής οικονομίας είναι γερές και η Τουρκία θα εξέλθει δυνατότερη από αυτό το επεισόδιο» ήταν το tweet που έστειλε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου προέδρου.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ βασίζονται στα στερεά θεμέλια της πραγματικής φιλίας και αλληλεγγύης» συμπλήρωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του, ανώτατο στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αναφέρθηκε και στην απουσία σχολίου από την πλευρά  του Κατάρ σχετικά με τις επιβληθείσες κυρώσεις της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας ως «υπερβολικά» τα όσα ανέφερε επ’ αυτού ο τουρκικός τύπος.

«Το Κατάρ, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τέσσερις χώρες εδώ και ένα χρόνο, προσπαθεί να διαχειριστεί τα δικά του προβλήματα. Και σ’ αυτό μπορεί να βασιστεί στην στήριξη της Τουρκίας. Ωστόσο, υπό αυτές τις συνθήκες, το Κατάρ οφείλει να επιδιώκει μία ισορροπημένη πολιτική και να προσπαθεί να πάρει με το μέρος του της ΗΠΑ», δήλωσε το στέλεχος του ΑΚΡ, Γιασίν Ακτάι.

Πρόσθεσε, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το Κατάρ στηρίζει τα μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην Τουρκία.

«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ερντογάν, ο εμίρης του Κατάρ κατέστησε σαφές ότι η χώρα του είναι με το μέρος μας. Εξάλλου,ο λαός του Κατάρ στηρίζει ακλόνητα την Τουρκία, κάτι που επίσης αντικατοπτρίζει τις θέσεις των ηγετών τους για το ζήτημα», σημείωσε ο Ακτάι.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει την καμπάνια στο Κατάρ για την στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι χάρη σε αυτήν την καμπάνια αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών από το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Εμιράτα στην χώρα».

Για ισχυρές σχέσεις με το Κατάρ κάνει λόγο ο Ερντογάν

Σε tweet που ανήρτησε στο λογαριασμό του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Σεΐχη και τον λαό του Κατάρ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ισχυρές μας σχέσεις με το φιλικό και αδελφικό κράτος του Κατάρ θα συνεχίσουν να εξελίσσονται σε πολλούς τομείς», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας