Φιάσκο ΕΕ: Σταμάτησε να αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό σαν «πρόεδρο» της Βενεζουέλας

1020
Σταμάτησε να αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό

Σε ανακοίνωση της η ΕΕ, για πρώτη φορά, δεν αναφέρεται στον Χουάν Γκουαϊδό σαν μεταβατικό «πρόεδρο» της Βενεζουέλας επισημαίνοντας απλώς ότι θα συνεχίσει να έχει επαφές μαζί του όπως και με άλλα μέλη της πολιτικής σκηνής και της κοινωνίας των πολιτών της Βενεζουέλας.

Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι η ΕΕ θεωρεί ότι οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Βενεζουέλα δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα. Να σημειωθεί ότι και σε αυτή την αναμέτρηση η επίσημη κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε ζητήσει την αποστολή παρατηρητών από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, οι οποίοι αρνήθηκαν να παραστούν – όπως ζητά εδώ και χρόνια η δεξιά αντιπολίτευση του Γκουαϊδό.

Τον Γκουαϊδό, ο οποίος συμμετείχε σε σειρά αποτυχημένων πραξικοπημάτων και επιχειρήσεων στρατιωτικής εισβολής ενώ φέρεται να συνεργάζεται με ναρκοβαρώνους της Κολομβίας, είχαν αναγνωρίσει περίπου 50 χώρες από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Πάντως η αναγνώριση της νόμιμης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο είχε πραγματοποιηθεί de facto εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο καθώς οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης έστελναν και πάλι στο Καράκας τις επίσημες διπλωματικές αποστολές τους.

Τον επίδοξο πραξικοπηματία είχε αναγνωρίσει τελευταία η ελληνική κυβέρνηση, σε μια περίοδο όπου αυτό άρχιζε να περνά σε διεθνή ανυποληψία, γεγονός που δημιούργησε σειρά τραγελαφικών επεισοδίων για την ελληνική διπλωματία και την αποστολή της Αθήνας στο Καράκας.

Να σημειωθεί ότι τη χαριστική βολή στον αχυράνθρωπο της Ουάσιγκτον είχε δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος εξέφραζε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για την αποτυχία του Γκουαϊδό να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Δείτε το ντοκιμαντέρ του Αρη Χατζηστεφάνου για το πως οδηγήθηκε η χώρα στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Χουάν Γκουαϊδό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας