Υπογραφή αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-Αρμενίας

627
Υπογραφή αμυντικής συνεργασίας

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν τους δύο κύριους πυλώνες στους οποίους θέλουν να βασιστούν οι Αρμένιοι για να βρουν στηρίγματα ώστε να αντιμετωπίσουν τις απειλές Τούρκων, Αζέρων και Πακιστανών που δρουν ήδη στην Α. Μεσόγειο

Οι Αρμένιοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα και να υλοποιήσουν μια διπλωματική “επίθεση φιλίας” ξεκινώντας με Ελλάδα και Κύπρο, την περίοδο μετά την ήττα στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ από Τούρκους-Αζέρους.

Στα πλαίσια αυτά την Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, η τελετή υπογραφής του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας για την περίοδο 2022-2023.

Σύμφωνα με το nationalpost, κατά την υπογραφή του προγράμματος, την ΕΦ εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Δ’ Κλάδου, Συνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Νεόφυτος Παχουλίδης, ενώ τις Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις, εκπροσώπησε ο Ακόλουθος Άμυνας, Συνταγματάρχης Αrtur Dalibaltyan.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και διμερείς επαφές για ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, με σκοπό την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αρμενίας, καθώς και την ανάδειξη των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών.

“Η Αρμενία σκοπεύει να αναπτύξει τριμερή άξονα συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο”, είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες ο υπουργός εξωτερικών της Αρμενίας Άρα Αιβάζιτς κατά τη συζήτηση στην συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αρμενικής συνέλευσης.

Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ, είχε απαντήσει ότι αυτή η μορφή παραμένει στην ατζέντα της Αρμενίας, αλλά το Ερεβάν δεν αναζητά εχθρούς στην περιοχή, καθώς γνωρίζει πολύ καλά την “τιμή της ειρήνης”.

“Η Αρμενία πρέπει να αναπτύξει μια ρεαλιστική προσέγγιση στο έργο της οικοδόμησης της εξωτερικής της πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές ασφάλειας στην περιοχή. Εμείς [Αρμενία] κάνουμε τα πάντα για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον κοντά στα σύνορα της Αρμενίας”, τόνισε τότε ο ΥΠΕΞ.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν τους δύο κύριους πυλώνες στους οποίους θέλουν να βασιστούν οι Αρμένιοι για να βρουν στηρίγματα ώστε να αντιμετωπίσουν τις απειλές Τούρκων, Αζέρων και Πακιστανών που δρουν ήδη στην Α. Μεσόγειο.

Η Τουρκία δρα ως περιφερειακή δύναμη στον Καύκασο, στη Συρία, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο χωρίς μέχρι τώρα να βρει αντίσταση από τις αποκαλούμενες υπερδυνάμεις.

Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν έχουν δημιουργήσει ήδη το δικό τους άξονα κατά του ελληνισμού αλλά και κατά άλλων χωρών, από τον Καύκασο (Αρμενία) μέχρι τη  Μεσόγειο (Αίγυπτο-Ισραήλ κα).

Για αυτό σύμφωνα με πολλούς ειδικούς ο Ερντογάν θα συνεχίσει να προβάλει ισχύ με κάθε μέσο, με το επόμενο πεδίο να βρίσκεται στην Α. Ουκρανία. Στην περιοχή αυτή θα κριθεί και η “λυκοφιλία” Τουρκίας-Ρωσίας, ενώ οι εξελίξεις θα έχουν τεράστια σημασία για τη χώρα μας.

Ήδη οι εχθροί της Άγκυρας έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα, αφού όλοι εκτιμούν ότι η Άγκυρα αναζητά Οθωμανικά μεγαλεία και εξουσία αλλοτινών εποχών η οποία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας