Υπεγράφη στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

1186
νατο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρώτο βήμα προώθησης του πραγματικού στόχου, τον  οποίο εξυπηρετούσε η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, δηλαδή την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στις δομές της ΕΕ. Ότι δηλαδή ήταν μια συμφωνία όχι προς όφελος των δύο λαών και χωρών και της ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια, αλλά προς όφελος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της γερμανικής ΕΕ, που ουσιαστικά την υπαγόρευσαν στους δυο υποτελείς τους πρωθυπουργούς.

Αυτό εξάλλου επιβεβαιώθηκε και σήμερα με ρητό και σαφή τρόπο από τις δηλώσεις, που έγιναν μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ και του Υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Το θάρρος Αθήνας και Σκοπίων τόνισε ο Γενς Στόλτεμπεργκ – Για «μεγάλο ταξίδι της Μακεδονίας που σε λίγο θα γίνει Βόρεια Μακεδονία» μίλησε ο Ντιμιτρόφ που έπλεξε το εγκώμιο σε Ζάεφ-Τσίπρα – Το μεσημέρι της Πέμπτης ξεκινά η συζήτηση στην ελληνική Βουλή

Οι χώρες του ΝΑΤΟ υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο προσχώρησης με τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ συνεχάρη τα Σκόπια και την Αθήνα για το θάρρος που επέδειξαν και απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ τόνισε ότι «με το να γίνετε το 30ο μέλος της συμμαχίας θα διασφαλιστεί η μακροχρόνια σταθερότητα και ασφάλεια».

«Η ιστορική ημέρα δείχνει ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές σε δημοκρατίες που αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις της συμμαχίας» πρόσθεσε ο κ. Στόλτεμπεργκ πριν να ξεκινήσει η τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης.

Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ στον δικό του χαιρετισμό έκανε λόγο για «ένα μεγάλο ταξίδι» για την «Μακεδονία που σε λίγες ημέρες θα γίνει Βόρεια Μακεδονία».

«Με αυτό υλοποιούμε μια δέσμευση που πήραν οι πατέρες μας στις 23 Δεκεμβρίου 1993 ότι ο μεγαλύτερος στρατηγικός στόχος είναι η ένταξη στον ΝΑΤΟ. Ήταν καθήκον της δικής μας γενιάς. Δεν ήταν κάτι πολύ πιθανό να συμβεί» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ πλέκοντας το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ: «αυτό συνέβη χάρη στην ηγεσία του Ζάεφ και του Τσίπρα που άνοιξαν το δρόμο προς αυτή την ιστορική συμφιλίωση που έδειξαν ότι το απίθανο είναι πιθανό».

Επικαλέστηκε, δε, μια φράση από την ταινία «Ο Λόρενς της Αραβίας» ότι «τίποτα δεν είναι γραμμένο μέχρι να γραφτεί».

«Με τις τελευταίες εξελίξεις με τους γείτονές μας δείξαμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα και να το λύσουμε. Νιώθω ότι έχω ιστορικό προνόμιο να εκπροσωπώ τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» κατέληξε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Μετά τη σημερινή υπογραφή, η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις. Επίσημα πλήρες μέλος μπορεί να γίνει το 2020 κατά πάσα πιθανότητα, όταν οι διαδικασίες επικύρωσης έχουν ολοκληρωθεί από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Τώρα ο δρόμος είναι ελεύθερος, κατ ‘αρχήν, για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και στην ΕΕ – αλλά αυτό είναι ακόμα κάτι που θα αργήσει να γίνει, γράφει το Spiegel.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.

Στην Ελλάδα το πρωτόκολλο θα εισαχθεί προς κύρωση αρχικά το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 14:00, στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας