Υπαναχώρηση Τραμπ μετά την απόφαση για πλήγματα κατά του Ιράν

899
τραμπ

Πλήγματα εναντίον συγκεκριμένων θέσεων στο Ιράν φέρεται να αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε αντίποινα για την κατάρριψη του αμερικανικού drone χθες, αλλά άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή.

Στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία ήταν σε θέση μάχης, αλλά δεν εκτοξεύτηκαν τελικά πύραυλοι, αναφέρουν οι «New York Times», οι οποίοι επικαλούνται ανώνυμες πηγές του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η επιχείρηση αφορούσε λίγους στόχους, ραντάρ και συστοιχίες πυραύλων, και βρισκόταν σε αρχικό στάδιο, όταν ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν συγκεντρωθεί χθες το βράδυ στον Λευκό Οίκο.

Τα πλήγματα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν λίγο πριν από τα ξημερώματα σήμερα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων αλλά και μεταξύ των αμάχων, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Παραμένει ακόμη άγνωστο εάν έχει αποφασιστεί τα πλήγματα να πραγματοποιηθούν σε κατοπινό χρόνο. Άγνωστο, επίσης, παραμένει εάν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμό ή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.

Η αδυναμία λήψης συγκεκριμένης απόφασης για αντιδράσεις των ΗΠΑ μετά την κατάρριψη αμερικανικού κατασκοπευτικού drone από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, εκφράστηκε από τις πρώτες ώρες μετά την ενέργεια αυτή, όταν οι Αμερικανοί έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν πετούσε κανένα αεροσκάφος τους στην περιοχή του Χουρμουζγκάν.

Εντούτοις, αργότερα επιβεβαίωσαν την είδηση, αναφέροντας πως επρόκειτο για την κατάρριψη drone του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, τύπου MQ-4C Triton.

Ο Τραμπ αρχικά επιχείρησε να αποκλιμακώσει την ένταση υποστηρίζοντας ότι η κατάρριψη πιθανότατα ήταν έργο κάποιου «ηλίθιου Ιρανού αξιωματούχου», χωρίς εντολή από την Τεχεράνη. «Δεν είχαμε άνδρα ή γυναίκα στο drone. Αυτό θα έκανε πολύ μεγάλη διαφορά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση ωστόσο πώς σκοπεύουν να αντιδράσουν οι ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε μόνο «θα δούμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας