Τραμπ: Συμφωνία Ρεπουμπλικάνων-Δημοκρατικών για τον προϋπολογισμό και το χρέος των ΗΠΑ

894
προϋπολογισμό

Το γεγονός αυτό σημαίνει ουσιαστικώς πως δεν αποφεύγεται η προοπτική νέας παράλυσης του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, ένα νέο shutdown.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι κατέληξε σε συμφωνία με την αντιπολίτευση των Δημοκρατικών για τον προϋπολογισμό της χώρας και το όριο του εθνικού χρέους.

«Ανακοινώνω με μεγάλη ικανοποίηση ότι συνήφθη συμφωνία με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, τον επικεφαλής της μειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και τον επικεφαλής της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι για έναν διετή προϋπολογισμό και για το όριο του χρέους», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter, κάνοντας λόγο για έναν «αληθινό συμβιβασμό».

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία επικαλείται άτομα εξοικειωμένα με το θέμα, η συμφωνία θα αυξήσει τις δαπάνες κατά περίπου 320 δισ. δολάρια πάνω από τα όρια που θέτει ο νόμος για τον έλεγχο του προϋπολογισμού του 2011. Σχεδόν 80 δισ. δολάρια από αυτές τις δαπάνες θα αντισταθμιστούν από περικοπές σε άλλους τομείς.

​Αν περάσει, η συμφωνία θα εξασφαλίσει ότι η κυβέρνηση δεν θα χάσει τις πληρωμές χρέους στις αρχές Σεπτεμβρίου και πως θα ακυρώσει τις αυτόματες περικοπές που θα είχαν μειώσει τις εγχώριες δαπάνες κατά 55 δισ. δολάρια και τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 71 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2019, σημείωσε το Bloomberg.

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ηγέτες στην Βουλή και τη Γερουσία, είναι μόνο μία έγκριση προκειμένου να προωθηθούν τα σχετικά νομοσχέδια. Το Bloomberg σημείωσε ότι ο Τραμπ δεν δήλωσε ρητά ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο.

Οι ΗΠΑ έφθασαν το όριο δανεισμού των 22 τρισ. δολαρίων τον Μάρτιο και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χρησιμοποίησε από τότε τα αποκαλούμενα «έκτακτα μέτρα» για να εξασφαλίσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορεί να αποπληρώνει το χρέος της.

Παραδόξως, ο νόμος για τον έλεγχο του προϋπολογισμού για το 2011 θεσμοθετήθηκε από τους ίδιους τους Ρεπουμπλικάνους, των οποίων το ισχυρό, οργανωμένο μπλοκ στο Κογκρέσο τον Αύγουστο του 2011 ανάγκασε τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να συμφωνήσει σε όρια για τις μελλοντικές κρατικές δαπάνες.

«Η συμφωνία αυτή δημιούργησε τον νόμο για τον έλεγχο του προϋπολογισμού του 2011, ο οποίος επέκτεινε το ανώτατο όριο του χρέους, αλλά επέβαλε τεράστιες περικοπές δαπανών πριν από μια άλλη παράταση», ανέφερε το Sputnik. «Αν δεν εγκρίνονταν από το Κογκρέσο, θα ενεργοποιούνταν αυτόματα την 1η Ιανουαρίου 2013, εφαρμόζοντας αδιάκριτες μειώσεις των δαπανών σε ολόκληρο τον προϋπολογισμό», ανέφερε.

Η συμφωνία προέβλεπε μελλοντικά όρια για τις διαθέσιμες δαπάνες ανά έτος, με ξεχωριστά ποσά για αμυντικές και μη αμυντικές δαπάνες, με απώτερο στόχο τη μείωση του αμερικανικού χρέους κατά 1,2 τρισ. δολάρια μέχρι το 2022, δημιουργώντας την παρούσα κατάσταση. Ωστόσο, η συμφωνία ενδέχεται να αυξήσει το έλλειμμα του ετήσιου προϋπολογισμού πάνω από 1 τρισ. δολάρια το επόμενο έτος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας