Τραμπ: Η Τουρκία δεν θα παραλάβει πάνω από 100 F-35

926
μόλις

«Η Τουρκία παράγγειλε πάνω από 100 αεροσκάφη F-35 και είχαν σχέδια να παραγγείλουν περισσότερα, αλλά επειδή έχουν ένα σύστημα πυραύλων που έχει κατασκευαστεί στη Ρωσία, απαγορεύεται τώρα να αγοράσουν πάνω από 100 αεροπλάνα», είπε ο κ. Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη ότι η Τουρκία έχει παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35, αλλά δεν πρόκειται να παραλάβει το αεροσκάφος αυτό καθώς απέκτησε τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Ο κ. Τραμπ σημείωσε ότι η Τουρκία προσπάθησε να παραγγείλει πυραύλους Patriot που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά το αίτημα της Άγκυρας δεν εγκρίθηκε τότε.

Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να επιτρέψει στην Τουρκία να αγοράσει το σύστημα πυραύλων Patriot όταν διαπίστωσε ότι η Άγκυρα εξέτασε την προμήθεια ρωσικών πυραύλων.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την έναρξη των παραδόσεων τμημάτων των S-400. Ήδη έχουν φθάσει στην Τουρκία 11 αεροσκάφη τα οποία μετέφεραν εξαρτήματα των πυραύλων.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση S-400 στην Τουρκία στα τέλη του 2018. Ένα χρόνο αργότερα, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την πώληση πυραύλων Patriot αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η Άγκυρα δεν την έχει αποδεχθεί, λέγοντας ότι οι όροι της δεν είναι τόσο καλοί όσο εκείνοι που πρότεινε η Ρωσία για τους S-400.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του NATO έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τα πρότυπα αεράμυνας της συμμαχίας και υποστήριξαν ότι η παρουσία του συστήματος στην Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα F-35 και άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ. Τον Μάιο, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η ανάπτυξη των S-400 στην Τουρκία θα είναι «καταστροφική» για το πρόγραμμα των F-35.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας