Τραμπ εναντίον όλων: Κίνας, Ε.Ε. και Fed

1311
Τραμπ

Πολλαπλά μέτωπα φαίνεται πως ανοίγει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκτόξευσε νέες βολές σε Ε.Ε. και Κίνα για τη νομισματική τους πολιτική αλλά και κατά της Fed για τις αυξήσεις των επιτοκίων, τονίζοντας πως το ισχυρό δολάριο, μαζί με τα αυξανόμενα επιτόκια, υπονομεύουν το «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» των ΗΠΑ.

Στον «Σινοαμερικανικό πόλεμο» ο Τραμπ δηλώνει έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε πρόσθετες εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους 500 δισ. ευρώ, απειλώντας να κλιμακώσει την εμπορική διαμάχη Ουάσιγκτον – Πεκίνου.

«Είμαι έτοιμος να πάω στα 500 δισ. δολ.», τόνισε σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC, εντείνοντας την ανησυχία των αγορών.

Υπενθυμίζεται πως προ δύο εβδομάδων, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 34 δισ. δολαρίων και ως αντίποινα, η Κίνα επέβαλε ισοϋψείς δασμούς.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για ενδεχόμενη «βουτιά» των αγορών, εφόσον επιβληθούν δασμοί σε τόσο πολλά προϊόντα, ο κ. Τραμπ ανέφερε: «Αν γίνει, έγινε. Δεν το κάνω αυτό για την πολιτική», ενώ παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος ζητεί από το Πεκίνο να προχωρήσει σε ενέργειες, ώστε να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα ύψους 375 δισ. ευρώ της χώρας του με την Κίνα.

Βολές και κατά Fed

Δυσαρεστημένος από τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος γνωστοποίησε πως «δεν είναι χαρούμενος με την αύξηση των επιτοκίων».

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο CNBC, κάλεσε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να εργαστεί στη βάση του οικονομικού προγράμματος της αμερικανικής κυβέρνησης και του Λευκού Οίκου.

«Δεν είμαι ενθουσιασμένος με τις αυξήσεις της Fed» διαμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ωστόσο χαρακτήρισε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ως «καλό άνθρωπο».

Στο ίδιο πλαίσιο, παράλληλα, δήλωσε αδιάφορος για το γεγονός ότι «έσπασε» την πάγια τακτική των προέδρων να μην παρεμβαίνουν στη νομισματική πολιτική, προκειμένου να διατηρείται η ανεξαρτησία της Fed.

«Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι “ενδεχομένως δεν θα έπρεπε να μιλήσω”, αλλά εμένα δεν με νοιάζει τι λένε, επειδή οι απόψεις μου δεν έχουν αλλάξει» έσπευσε να προσθέσει.

Η Fed από την αρχή του έτους, έχει προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων, ενώ αναμένεται να υλοποιήσει ακόμη δύο έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Τον προηγούμενο μήνα, κριτική στην κεντρική τράπεζα άσκησε και ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Λάρι Κουντλόου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για «βραδύτερες κινήσεις ως προς την επιτοκιακή πολιτική».

Πάντως, προς το παρόν, ο επικεφαλής της Fed δεν εμφανίζεται ανήσυχος περί πιθανών πολιτικών πιέσεων από τον Λευκό Οίκο. Σε συνέντευξή του στο «Marketplace», εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι «η Fed παραδοσιακά ασκεί πολιτική ανεξάρτητα των πολιτικών ανησυχιών».

ΗΠΑ vs E.E.

O Tραμπ βρήκε ευκαιρία να βάλλει κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ακόμη μία φορά, με αφορμή το πρόστιμο «μαμούθ» της Κομισιόν στη Google.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο η Ε.Ε. εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ, αλλά -όπως συμπλήρωσε- «όχι για πολύ».

«Σας το είπα! Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο πέντε δίσ. δολαρίων σε μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις μας, τη Google. Έχουν πραγματικά εκμεταλλευθεί τις ΗΠΑ, αλλά όχι για πολύ ακόμα», τόνισε ο κ. Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας