Τραγωδία! Δεκάδες Αρμένιοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν ή αγνοούνται από Αζέρικη επίθεση

854
Τραγωδία! Δεκάδες Αρμένιοι

Το Μπακού λέει ότι ο Αρμενικός στρατός βομβάρδισε θέσεις του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Τοβούζ αργά το βράδυ της Τετάρτης και το Ερεβάν υποστηρίζει το αντίστροφο

Γράφαμε και χθες για την τρομερή ήττα για τους Αρμένιους από τους Αζέρους που κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλο κομμάτι εθνικού εδάφους ενώ η Ρωσία απώλεσε την υπεροχή της στην περιοχή και βγάζει την ουρά της απ΄έξω…

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία Αρμένιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι δεκάδες στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί ή έχουν χαθεί σε νέες επιθέσεις στα σύνορα από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, στο πιο θανατηφόρο ξέσπασμα μαχών από το τέλος του Πολέμου του Αρτσάχ το 2020.

Την ίδια στιγμή το Ερεβάν συμφωνεί με τις προτάσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για την οριοθέτηση με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Πασινιάν έδωσε εντολή στον Υπουργό Άμυνας Παπικιάν να συζητήσει τις λεπτομέρειες και να εργαστεί για αυτές τις προτάσεις με τον Ρώσο ομόλογό του.

Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας (MoD) αναφέρει ότι οι αζερικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν αρμενικές θέσεις κατά μήκος των ανατολικών συνόρων το απόγευμα της Τρίτης. Οι μάχες σταμάτησαν μετά από πέντε ώρες με ρωσική μεσολάβηση. Η κατάπαυση του πυρός τηρήθηκε στις 10:00 τοπική ώρα το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το αρμενικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Αρμένιοι αξιωματούχοι λένε ότι 13 στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τις αζερικές δυνάμεις και 24 αγνοούνται, η τύχη τους άγνωστη μέχρι στιγμής. Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε μόνο τον θάνατο ενός στρατιώτη, του Meruzhan Arturi Harutyunyan (γεννημένος το 1991). Οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν δύο στρατιωτικές θέσεις κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι επτά στρατιώτες του σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν. Το Αρμενικό Υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν υπέστη 70 θύματα.

Αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν δηλώνουν ότι οι μάχες έλαβαν χώρα στο Kelbajar και στο Lachin, δύο περιοχές που παραχωρήθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν στο τέλος του πολέμου των 44 ημερών. Αρμένιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα κοντά στη λίμνη Sev στη νοτιότερη επαρχία του Syunik, όπου στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν πέρασαν τα σύνορα τον Μάιο και παρέμειναν από τότε. Πράγματι, οι κάτοικοι των παραμεθόριων χωριών στο Syunik μπορούσαν να ακούσουν τους ήχους των πυροβολισμών, σύμφωνα με τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αρμενίας Arman Tatoyan.

Ο ένας κατηγορεί τον άλλον

Σύμφωνα με το Μπακού, οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά θέσεων του Αζερμπαϊτζάν στη συνοριακή περιοχή Τοβούζ αργά το βράδυ της Τετάρτης, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν σε δήλωση σήμερα Πέμπτη.
«Οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του Αζερμπαϊτζάν στους οικισμούς Munjuglu, Aghbulag, Gosha, Kokhanebi και Asrik Jirdakhan της περιοχής Tovuz, πυροβολώντας κατά διαστήματα προς την κατεύθυνση των οικισμών Chinarli και Mughanjig της περιοχής Shamshaddin, μεταξύ 05:54 και 10:52. το απόγευμα της 17ης Νοεμβρίου. Ο βομβαρδισμός αφορούσε όπλα διαφόρων διαμετρημάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, οι επιθέσεις κατεστάλησαν με ανταποδοτικά πυρά.

Από την άλλη πλευρά το αρμενικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ προς την περιοχή Ταβούς.

“Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν αδιάκριτα πυρά κατά μήκος ορισμένων τμημάτων των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Ταβούς αργά το απόγευμα της Τετάρτης”, ανέφερε το αρμενικό υπουργείο Άμυνας σε δήλωση την Πέμπτη.
Σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, συνεχίζονται οι έρευνες για τους στρατιωτικούς που χάθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην περιοχή Σιούνικ και γίνονται προσπάθειες επαναπατρισμού αιχμαλώτων πολέμου.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, Σουρέν Παπικιάν και Ζακίρ Χασάνοφ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε δήλωση ότι μετά τις συνομιλίες, οι αρχηγοί άμυνας της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έλαβαν μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στα σύνορα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας