Το 60% των Ελληνόπουλων έως δέκα ετών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο

775
ελληνόπουλων

Το 59% των παιδιών κάτω των δέκα ετών (έξι στα δέκα) έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ, αλλά οι μισοί γονείς (το 48%) ανησυχούν για το περιεχόμενο που βλέπουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της devolo Hellas για λογαριασμό του infokids, το 57% των γονέων επιτρέπουν στα παιδιά τους περιορισμένη χρήση του διαδικτύου. Το 30% των παιδιών – σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων – έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από δικές τους προσωπικές συσκευές (smartphones, tablets, PCs), ενώ το 20% έχουν απόλυτη αυτονομία στη χρήση, με προσωπικό κωδικό πρόσβασης ανεξάρτητο από τους γονείς. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών στην Ελλάδα -περίπου ένα στα πέντε– αποκτούν ελεύθερη χρήση του Ίντερνετ από πολύ νεαρή ηλικία και οι γονείς δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα με αυτό.

Το 58% των γονέων δήλωσε ότι οι ίδιοι διαθέτουν στα παιδιά τους τις δικές τους συσκευές για χρήση του Ίντερνετ, ενώ το 28% επιτρέπουν ελεγχόμενη πρόσβαση, καθώς εκείνοι έχουν τους κωδικούς τόσο για την πρόσβαση στο διαδίκτυο όσο και για τη χρήση των συσκευών. Το υπόλοιπο 12% έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ από «έξυπνες» τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές.

Καθώς ο κυβερνοχώρος κρύβει πολλές παγίδες, με κυριότερη το ακατάλληλο ή μη νόμιμο υλικό, το 48% των γονέων ανησυχούν για το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται τα παιδιά τους «σερφάροντας». Στη δεύτερη θέση των κίνδυνων, σύμφωνα με το 39% των γονέων, είναι η επαφή και η συνομιλία με αγνώστους στο διαδίκτυο, που μπορεί να οδηγήσει στην παραπλάνηση ή και αποπλάνηση των παιδιών.

Τα μέτρα προστασίας που επιλέγει μεγάλο ποσοστό γονέων, δεν φαίνονται αρκετά: Από απλά μέτρα όπως η κοινή χρήση (με τους ίδιους κωδικούς) του διαδικτύου από γονείς και παιδιά (37,2%) μέχρι πιο χρονοβόρα όπως η παρακολούθηση του ιστορικού του υπολογιστή (31,7%) ή και ακόμη πιο σύνθετα όπως η εγκατάσταση προγράμματος γονικού ελέγχου που περιορίζει και παρακολουθεί τη χρήση του Ίντερνετ (9,9%).

Αν και το 59% των παιδιών χρηστών είναι έως δέκα ετών, μόλις το 11,4% των γονιών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους, ενώ το 44% το χρησιμοποιεί για παρακολούθηση (streaming) ταινιών και χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Εξάλλου, παρόλο που ζούμε στην εποχή των «χάκερς» και της παράνομης πρόσβασης σε δεδομένα τρίτων, μόνο το 2,4% των γονιών ανησυχεί ότι το παιδί τους ενδεχομένως να πέσει θύμα «ηλεκτρονικών κλοπών» δεδομένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας