Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για την Ουκρανία

900
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στις 31 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί σε περίπτωση κλιμάκωσης των εχθροπραξιών.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τις αντιρρήσεις της Μόσχας και του Πεκίνου, αναφέρει το TASS.

Νωρίτερα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzya, υπενθύμισε ότι από την 1η Φεβρουαρίου, η Ρωσία θα προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ μια συνεδρίαση για την Ουκρανία έχει προγραμματιστεί για τις 17 Φεβρουαρίου.

Εκτός από την Κίνα και τη Ρωσία, άλλες τρεις χώρες απείχαν από τη διαδικασία ψηφοφορίας σχετικά με τη διεξαγωγή της συνάντησης όπως αναφέρει το defencenet.ru.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν επίσημα αποτελέσματα – έγκριση εγγράφων ή αποφάσεων γράφει η γαλλική Le Monde.

Όπως μπορείτε να μαντέψετε, το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η «ρωσική επιθετικότητα» και τα «σχέδια εισβολής» στην Ουκρανία.

Προφανώς, ο Λευκός Οίκος βαρέθηκε να περιμένει μια επίθεση από μια αργοκίνητη Ρωσία και θεώρησε σκόπιμο να αναβάλει την «προγραμματισμένη εισβολή», καθώς και να συζητήσει το ενδεχόμενο «προκαταρκτικής τιμωρίας», που είχε ήδη ακουστεί στη Γερουσία των ΗΠΑ. την άλλη μέρα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν αρχικά να πραγματοποιήσουν συνάντηση την Παρασκευή, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που χάλασε τα σχέδια της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για τις 31 Ιανουαρίου -την τελευταία ημέρα της προεδρίας της Νορβηγίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, η προεδρία πέρασε στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Linda Thomas Greenfield, η Ρωσία κατηγορείται για τη μεταφορά 100.000 στρατιωτών στα ουκρανικά σύνορα, καθώς και για «άλλες ενέργειες που αποσταθεροποιούν την Ουκρανία και αποτελούν απειλή για την ειρήνη, τη διεθνή ασφάλεια και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ». 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη ρωσική, αμερικανική και κινεζική πλευρά, κανείς δεν θέλει πόλεμο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Πεκίνο υποστήριξε τη Μόσχα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο απεσταλμένος της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν είπε ότι το Πεκίνο δεν βλέπει λογική επιβεβαίωση των φόβων της Δύσης ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για πόλεμο. Ο Ζανγκ Τζουν μίλησε επίσης υπέρ των ρωσικών προτάσεων για εγγυήσεις ασφαλείας. 

Η αναπληρώτρια επικεφαλής του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζήτησε διπλωματική λύση στην κατάσταση με την Ουκρανία.

Όπως είπε ο Vasily Nebenzya, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ, η συζήτηση για έναν «σχεδιασμένο πόλεμο» είναι απαράδεκτη.

«Φαίνεται να το ζητάτε αυτό, να θέλετε και να περιμένετε να συμβεί, σαν να θέλετε να κάνετε τις εικασίες σας πραγματικότητα », είπε ο διπλωμάτης.

Ο Νεμπέζια είπε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και τα στοιχεία για την ανάπτυξη 100.000 στρατιωτών δεν είναι αλήθεια.

Ο διπλωμάτης κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι «αντλούν ενεργά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία».

«Η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί μόνο μέσω της εφαρμογής από το Κίεβο των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες προβλέπουν, πρώτα απ’ όλα, έναν άμεσο διάλογο με το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ », είπε στην ομιλία του ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Πατρούσεφ είπε ότι οι συνεχείς δηλώσεις για ρωσικά σχέδια επίθεσης στην Ουκρανία είναι παράλογες.

Τόνισε ότι ακόμη και τα λόγια των αρχών του Κιέβου και του ίδιου του Προέδρου Ζελένσκι μαρτυρούν την υπερβολή αυτής της «απειλής». 

Ο Ντμίτρι Πολυάνσκι, Πρώτος Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ , χαρακτήρισε τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, «επαίσχυντο κόλπο δημοσίων σχέσεων». 

Ο ίδιος έγραψε σχετικά στο Twitter του, τονίζοντας ότι όλες οι υποθέσεις και οι κατηγορίες που διατυπώνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αβάσιμες.

Έτσι, η συνάντηση δεν έφερε κάτι καινούργιο, μόνο για άλλη μια φορά «ζέστανε το ενδιαφέρον» για το θέμα της «αναμενόμενης επίθεσης» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για ποιο σκοπό γίνεται αυτό; Η συνάντηση δεν έχει καμία πρακτική αξία. Είναι επίδειξη δύναμης την τελευταία ημέρα της προεδρίας της Νορβηγίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από σήμερα περνά στη Ρωσία.

Ο Nebenzya επεσήμανε ότι οι στόχοι της συνάντησης για τη Ρωσία παρέμειναν ασαφείς.

«Δεν ξέρω γιατί κάνουμε αυτή τη συνάντηση καθόλου. Κάποιοι έχουν φαντασιώσεις ότι η Ρωσία έχει ήδη διαπράξει επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, ακόμη κι αν αυτό δεν συνέβαινε», ανέφερε ο διπλωμάτης σύμφωνα με το TASS.

Αναλαμβάνοντας μια ακόμη κίνηση δημοσίων σχέσεων, η Ουάσιγκτον, φυσικά, κατανοεί ότι, ασκώντας το δικαίωμά της, η Ρωσία μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας